Verkeer in Brussel: Hoe vermijd ik de files?

5 november 2019 door
BECI Community

Wat kan ik doen om de files te vermijden en het verkeer in Brussel op gang te trekken? Er zijn veel meer alternatieven voor de wagen dan het openbaar vervoer. 

 Wie aan verkeer in Brussel denkt, denkt aan files. Automobilisten verliezen jaarlijks zo’n 195 uur in de file tijdens de spitsuren. Maar ook bussen en trams staan stil en het fietsverkeer lijdt ook onder de frustratie.  

Als alles vast staat, kunnen we dan wel vooruit? Zeker. Er zijn op korte tijd heel wat applicaties en mobiliteitsbedrijven ontstaan die de mobiliteitsknoop kunnen ontwarren. Omdat het soms moeilijk is het bos door de bomen te zien, sommen we hieronder alternatieven op. 

 

Auto 

Ja, de auto is een alternatief voor het autoverkeer. Maar je moet de wagen dan op een slimme manier gebruiken. De tijd van één wagen voor één automobilist is voorbij. Om de files op te lossen, moeten we aan autodelen doen.  

In Brussel zijn er verschillende spelers actief: Cambio, Poppy en Zen Car, dat elektrische auto’s aanbiedt. Autodelen is niet alleen interessant voor particulieren, die hun auto enkel gebruiken wanneer ze die nodig hebben. Het is ook een goede optimalisatie-oefening voor bedrijven, omdat meerdere medewerkers dezelfde auto kunnen gebruiken. 

 

Fiets/Step 

De fiets vervangt steeds vaker de auto in het woon-werkverkeer. De fiets is niet langer een hobby-object, maar maakt deel uit van de dagelijkse mobiliteit. En je hoeft niet langer een fiets in huis te hebben, deelfietsen zijn een goed alternatief. 

De bekende gele Villo!-fietsen zijn intussen een vertrouwd deel van het straatbeeld (website) en sinds kort zijn er nog andere spelers actief op de fietsmarkt, zoals Uber, Billy Bike en Swapfiets. En dan mogen we de step niet vergeten, een razend populair vervoersmiddel. Het is misschien niet handig om er vier kilometer mee te steppen, maar wel om de laatste meters te overbruggen tussen parking, metrostation en werkplek. 

 

Openbaar Vervoer 

Het meest bekende alternatief voor de auto, is uiteraard het openbaar vervoer. In Brussel zijn er tal van spelers: de MIVB, De Lijn en TEC en de NMBS. Wist je dat er 34 treinstations (S-trein sites) zijn in Brussel? Handig voor woon-werkverkeer.

 

Appje erbij 

Maar hoe krijg ik een handig overzicht van wat de beste (en snelste) mobiliteitsoplossing is in Brussel? Mobiliteitsstartups schieten als paddenstoelen uit de grond, en er komen aan een sneltempo nieuwe applicaties bij. Deze applicaties laten toe mobiliteit te bestellen, zoals een dienst.  En je kan er vervoersmiddelen mee combineren voor één traject. 

Er is de app van Google Maps maar Citymapper is een uitstekend alternatief. Die app toont ook auto- en fietsdeelopties. Hou je het liever lokaal, dan kun je de applicatie Skipr downloaden. Die Belgische startup verhuisde in juni 2019 van Antwerpen naar Brussel. De app bundelt alle mogelijke vervoersmodi, van autorit tot een ritje met de trein. 

Kortom, willen we de mobiliteit in Brussel verbeteren en files vermijden, dan moeten we de verschillende vervoersmiddelen slim gebruiken. Van punt A naar punt B geraken, kan vlot. Ook in Brussel. 

 

 

BECI Community 5 november 2019
Deel deze post
TAGS 
Archiveren