“KBC fietsleasing is een groot succes”

29 augustus 2018 door
BECI Community

[PUBLIREPORTAGE]

KBC mobiliteitsspecialist Kristof Huysecom ontwikkelde samen met zijn collega’s een uniek fietsleaseaanbod voor bedrijven. De vraag neemt snel toe: maandelijks brengen we bijna 1000 nieuwe fietsen in omloop.

KBC Fiestleasing is de eerste innovatieve fietsleaseformule. Waarom besloot u dit aanbod te ontwikkelen?

De mobiliteitsproblemen brachten ons tot het inzicht dat de fiets de optimale manier van rijden bood in steden als Brussel, Antwerpen, Gent of Luik. Bestaande oplossingen op de markt bleken ongeschikt te zijn: een onderneming die 100 fietsen van hetzelfde type en dezelfde kleur bestelt, spreekt de werknemers niet echt aan. De toegevoegde waarde van KBC Fiestleasing zit in de aanpassing van het autoleasemodel aan de fiets. Hiermee kiest u zelf fietstype, merk, accessoires en budget én een van de 150 tot 200 fietswinkels in Vlaanderen en Brussel waarvan KBC Fiestleasing partner is. Het idee ontstond drie jaar geleden. Deze leasingformule is sinds begin 2017 actief.

Hoe werkt fietsleasing in de praktijk?

Na een eerste contact bezoekt een KBC Fiestleasing-adviseur het bedrijf om de formule in detail uit te leggen. Eventueel ben ik er ook bij om fiscale of personeelsaspecten te bespreken. Het leasingconcept berust op een salarisruil. Als u bijvoorbeeld 50 euro brutoloon inruilt, (netto 25 euro), dan beschikt u over een leasebedrag van 70 euro per maand. Hiermee kunt u voor een periode van 36 maanden een fietslease verkrijgen ter waarde van ruim 2000 euro. 36 maanden later kan de werknemer de fiets tegen de in het contract vastgelegde marktprijs terugkopen – of terugbrengen.

Welke soorten fietsen zijn bijzonder populair?

De gemiddelde prijs van een leasefiets bedraagt 2600 euro, veel hoger dan de prijs die we bij de start raamden. De gekozen fietsen zijn meestal van topmerken. Kwaliteit is een van de voornaamste criteria bij de keuze. De helft van de geleasde fietsen is elektrisch. De echte nieuwigheid is de “hogesnelheidsfiets”. Deze elektrische fiets bereikt 45 km/u, in tegenstelling tot de conventionele elektrische fiets, die tot 25 km/u is beperkt. We introduceerden dit aanbod drie maanden geleden en de vraag liet niet op zich wachten.

Wat voor bedrijven doen een beroep op fietsleasing?

Sinds de introductie van de formule maken zo’n 100 bedrijven gebruik van fietsleasing. Dit zijn voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen. In 2017 brachten we 1500 fietsen in omloop. De formule evolueert voortdurend. We zetten nu bijna 1000 fietsen per maand op de weg, terwijl we tegelijkertijd zo’n 1000 tot 1200 auto’s inschrijven. Sinds de lancering van onze fietsleaseformule hebben we tussen de 4000 en 4500 fietsen op de weg gezet.

Voorziet u een groot ontwikkelingspotentieel voor de komende jaren?

Zeker en vast. Ten eerste stimuleren nieuwe maatregelen de bedrijven om de fietsleaseformule te ontwikkelen. Deze niche biedt in B2B nog aanzienlijke uitzichten. De bakfietsen worden een van de volgende innovaties, want die kunnen tot 200 liter goederen vervoeren. Dit type fiets is typisch geschikt voor leasing en sommige transportbedrijven gebruiken het al. Ik wil er ook op wijzen dat ons lease-aanbod vrij uniek is. KBC Fiestleasing blijft de enige speler die de sociale economie ondersteunt door samen te werken met lokale merken en dealers. Het is ook het enige aanbod dat het verschil maakt tussen bruto- en nettoloon. En we onderzoeken de innovaties in andere steden om ze in Brussel en elders in België te implementeren.

 

KBC Brussels Logo

 

Informatie: www.kbcbrussels.be

BECI Community 29 augustus 2018
Deel deze post
TAGS 
Archiveren