Office on Wheels: een kantoor op wielen

3 oktober 2018 door
BECI Community

Office on Wheels is een initiatief van de BAAV (Beroepsfederatie van Autocar- en Autobusondernemers van West-Vlaanderen). De busdienst beschikt over negen nieuwe, vaste lijnen, waarvan er vijf vanuit een aantal Vlaamse steden naar Brussel rijden. De bussen worden ingezet voor het woon-werkverkeer en zorgen ervoor dat werknemers aan hun werkdag kunnen beginnen zodra ze op de bus stappen.

 

De cijfers zijn niet voor iedereen hetzelfde, maar een Belgische pendelaar verliest gemiddeld 67 minuten per dag aan het woon-werkverkeer. Voor sommigen ligt dat cijfer nog wat hoger, ongeacht het gebruikte vervoermiddel. Het totale traject kan dan gemakkelijk twee tot drie uur per dag in beslag nemen of in sommige gevallen zelfs nog langer. Het resultaat: verloren tijd maar ook spanning en stress, wat weinig bevorderlijk is om efficiënt en in alle rust te kunnen werken.

Al verschillende jaren lang breken bedrijven zich het hoofd over dit probleem en proberen ze oplossingen te vinden. Bepaalde ondernemingen kiezen voor thuiswerk, hebben het stadscentrum verlaten of geven hun werknemers andere werktijden. Vandaag biedt de BAAV (Beroepsfederatie van Autocar- en Autobusondernemers van West-Vlaanderen) en zijn leden een oplossing aan in de vorm van negen vaste lijnen met kantoorbussen.

 

Negen lijnen

Uitleg van Jan Deman, secretaris van de BAAV: “Er worden drie soorten kantoorbussen aangeboden. Er is type 1, waarbij men op een of meerdere lijnen exclusief voor één onderneming rijdt zoals het geval is voor Colruyt of EY. We hebben type 2, waarbij een of meerdere bussen rijden voor verschillende bedrijven die dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld op een industrieterrein. Tot slot is er nog type 3 waarbij de bussen rijden op vaste lijnen tussen verschillende Vlaamse steden en Brussel of Antwerpen. Alle bedrijven kunnen deze dienst voor hun werknemers gebruiken.”

Sinds 18 september is Office on Wheels actief op negen lijnen: vier naar Brussel vanuit Gent, Antwerpen, Hasselt en Halle; vier naar Antwerpen vanuit Turnhout, Gent, Hasselt en Halle; 1 naar Anderlecht vanuit Antwerpen. Die trajecten zijn bepaald op basis van een haalbaarheidsstudie die het potentieel van die lijnen naar boven bracht. Elke lijn heeft een aantal vaste stopplaatsen die eenvoudig bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of de auto. Zo stopt de bus tussen Gent en Brussel bijvoorbeeld in Gentbrugge, Erpe-Mere, Brussels Airport, Da Vinci. “Als er in de bus zeven of meer personen voor hetzelfde bedrijf werken, voegen we een halte toe”, verduidelijkt Jan Deman.

 

In de praktijk

Elke bus telt 25 plaatsen die als mobiele werkplaatsen gebruikt worden. De Office On Wheels-bussen zijn ruim en beschikken over comfortabele tafels en stoelen. Daarnaast zijn ze uitgerust met een laadpunt voor uw laptop, smartphone en tablet maar ook met een koffie- en theemachine. Zo kunt u nieuwe mensen ontmoeten en netwerken, een mobiele variant van coworking. En uiteraard is er ook een wifiverbinding (Telenet Business). In de praktijk neemt de werkgever contact op met Office on Wheels om de verschillende mogelijkheden te bekijken en de beste oplossing te kiezen. Voor de bussen van type 1 en 2 bepaalt het bedrijf hoe zijn werknemers een plaats in de bus kunnen reserveren. Voor de bussen van type 3 gebruikt Office on Wheels de applicatie Olympus Mobility (Android / iOS). Dat is een gecentraliseerd reserveringsplatform waarmee de eindgebruiker een plaats op de bus kan reserveren. De maandelijkse factuur van de gereserveerde zitplaatsen wordt naar de werkgever verstuurd.

 

Win-win-win

Iedereen heeft er baat bij. Het woord win-winsituatie wordt vaak te pas en te onpas gebruikt maar in dit geval is dat zeker niet zo. Office on Wheels biedt eigenlijk zelfs een win-win-winsituatie aan. Eerst voor de werknemer die van een betere balans tussen werk en privé geniet, minder stress ervaart, energie bespaart en de levensduur van zijn voertuig verlengt (of zelfs de tweede auto van het gezin van de hand kan doen), enz. Voor de werkgever is het een extra troef in zijn zoektocht naar talent. Zijn werknemers hebben minder stress en voelen zich meer tevreden op de werkvloer. Het aantal burn-outs daalt, de parkingkosten dalen en hij geniet van een interessant belastingvoordeel (fiscale aftrekbaarheid van 120%). Last but not least is het ook een winnende oplossing voor de samenleving in zijn geheel omdat er minder auto’s op de weg zijn. Een bus neemt minder plaats in dan 25 auto’s!

3 vragen aan Vincent Traen, business development manager en organisator van Office on Wheels bij Keolis

 

Een kantoor op wielen, is dat de oplossing voor het mobiliteitsprobleem?

“Het is één van de oplossingen. Mobiliteit is vandaag een grote uitdaging voor de Brusselse bedrijven. Zij ondervinden steeds meer problemen om de juiste profielen aan te trekken. Een aantrekkelijk loon is niet meer voldoende, vooral niet als je verschillende uren per week onderweg bent. Vandaag willen mensen een betere levenskwaliteit en minder stress. Vanuit dat standpunt biedt Office on Wheels heel wat voordelen aan werknemers. Hun werkdag begint namelijk al wanneer ze op de bus stappen. Ze verliezen dan ook geen tijd in hun wagen of met het openbaar vervoer.”

 

Is Office on Wheels een première in België en Europa?

“Ja, in elk geval voor de vaste buslijnen (type 3). Buslijnen van type 1 bestaan sinds januari 2016. Bij Colruyt valt het initiatief erg in de smaak. De resultaten van een tevredenheidsenquête waren bijzonder positief met een tevredenheidsgraad van 93%. De overige 7% betreft vooral personen die last hebben van reisziekte. Het initiatief wordt ook in andere landen gevolgd. Zo denkt Keolis eraan om in Frankrijk hetzelfde concept te ontwikkelen maar dan onder de naam ‘bus connectés’ (wifibussen).”

 

In eerste instantie werden de lijnen in Vlaanderen ingevoerd. Mogen we hetzelfde verwachten in Wallonië?

“Absoluut. Het initiatief werd eerst in Vlaanderen ontwikkeld omdat het BAAV aan de basis lag en omdat er in dat landsgedeelte grotere mobiliteitsproblemen zijn. Maar er staat ons niets in de weg om vanuit een aantal Waalse steden gelijkaardige lijnen naar Brussel op poten te zetten.”

BECI Community 3 oktober 2018
Deel deze post
TAGS 
Archiveren