Wie betaalt morgen de zelfrijdende auto’s in Brussel?

12 juni 2018 door
BECI Community

De hamvraag: wanneer en waar verspreidt zich deze wagentechnologie waar iedereen de mond vol heeft?

Het zelfrijdende voertuig in de ruimste zin (wagen, bus, vrachtwagen, tractor …) mogen we zowat overal verwachten. Wie gelooft dat deze technologie alleen in San Francisco in het straatbeeld zal verschijnen, heeft het mis, want ook het dichtbevolkte Europa kan hierin een rol spelen. Een kijkje op de kaart toont aan dat het gebied van Amsterdam tot Parijs, met Brussel in het midden, in feite één grootstad vormt.

Stephen Zoepf, Executive Director van het Center for Automotive Research in Stanford[1], verwacht de zelfrijdende wagen heel binnenkort op onze wegen. 80% van de weg werd afgelegd, maar de laatste percentjes zijn de zwaarste. Zoepf beweert dat wij ons in de grote steden vanaf 2024 met zelfrijdende wagens zullen kunnen verplaatsen.

Hij voorziet twee types gebruik: het rijdende kantoor en een totaal ander toepassing, eerder in de zin van een yoga-achtige ontspanningsruimte. Een combinatie van beide is trouwens niet onmogelijk, in functie van de steden en het tijdstip.

Zoepf en het studiebureau RethinkX[2] stellen zelfs dat kinderen die vandaag worden geboren, geen rijbewijs meer nodig zullen hebben. Binnen de twee jaar zullen er in de Verenigde Staten nagenoeg 10 miljoen self driving cars rondrijden.

 

Wat hierdoor zal veranderen

Édouard Cambier

Een flink deel van de bevolking die zich niet of nauwelijks verplaatst, kan dit voortaan wel. Dit geldt voor bejaarden, mindervaliden, slechtzienden en zelfs minderjarigen. Al deze mensen die vandaag vaak thuisblijven bij gebrek aan middelen of aangepaste logistiek, zullen zich voortaan kunnen verplaatsen aan een tarief van € 0,20/km. Een veelzeggende simulatie door de firma Voyage van Oliver Cameron bevestigt dat mensen die willen verplaatsen, bereid zijn meer risico’s te nemen dan de gemiddelde gebruiker van vervoermiddelen. Ze zijn bereid de zelfrijdende wagen meteen te testen.

Volgens specialisten zal dit een impact hebben op de parkeergelegenheid, die vandaag is opgevat in functie van 95% stilstand van de wagens. Voor de steden heeft dit gevolgen: als de wagens 80% van de tijd rondrijden, zal er minder parkeergelegenheid zijn langs de wegen, maar meer ruimte voor fietspaden, trottoirs en groenvoorzieningen.

Het nieuwe departement van Zoepf op de campus van Stanford benadert dit thema onder verscheidene invalshoeken en disciplines: engineering, informatica, lucht- en ruimtevaart, wijsbegeerte, kunstmatige intelligentie, neurowetenschappen, psychologie, design en ethiek. Het laboratorium werkt vandaag met de steun van 40 ondernemingen die elk $ 32.000 investeren.

De grote vraagstukken vandaag zijn bv. de manier waarop je zo snel mogelijk de controle van de wagen overneemt. Of de reden waarom reizigers zo snel indommelen in dit type wagens. Wanneer tests op ware grootte op het wegennet kunnen plaatsvinden. En wie eventuele schade zal betalen …

Waymo (ex-Google Car) heeft al meer dan 5 miljoen kilometers afgelegd, zonder echter de argwaan van de Amerikanen te bedaren. Het publiek stemt weliswaar terechte vragen: wat doen we bij een ongeval? Wat gebeurt er als een tagger een verkeersbord onleesbaar heeft gemaakt? Of indien een hacker de wagen heeft gesaboteerd? Ze hebben ergens gelijk, want een flink deel van de technologie is van de luchtvaart afkomstig, waar de afstanden tussen twee vliegtuigen aanzienlijk groter zijn dan tussen twee vrachtwagens op de baan.

In de Verenigde Staten kwam er onlangs een interessante wettelijke doorbraak, waardoor elk automerk vanaf nu jaarlijks 100.000 zelfrijdende wagens in het verkeer mag brengen.

 

Wie zal dat betalen?

Google werd op 4 september 1998 over de doopvont gehouden en maakt sinds 2015 deel uit van de Alphabet holding. Google is vandaag nagenoeg 600 miljard euro waard. Deze reus ontwikkelde zich dankzij de reclame op de zoekmotoren. En morgen verkoopt Google gewoon oplossingen met een sterkere toegevoegde waarde, waardoor het mogelijk zal worden om bepaalde ambitieuze projecten te financieren rond de oprichting van bedrijven gespecialiseerd in zelfrijdende auto’s. Door toedoen van Google zal Starbucks u in de nabije toekomst misschien een bezoek van de Brusselse Grote Markt aanbieden als u een espresso bestelt. Een eenvoudig business model, nietwaar?

 

 

 

[1] https://cars.stanford.edu/

[2] https://www.rethinkx.com/

BECI Community 12 juni 2018
Deel deze post
Archiveren