Vier Brusselse S-stations om te ontdekken!

1 februari 2019 door
BECI Community

Weinigen weten dat Brussel liefst 34 treinstations bezit. Hieronder stellen we vier te ontdekken S-stations aan u voor. Naast deze stations bieden ook Meiser, Boondaal, Thurn & Taxis en Simonis heel wat perspectieven. Na jaren van discussies investeert de federale overheid weer volop in het Gewestelijk ExpresNet (GEN) of S-netwerk. Een goede zaak, als je weet dat het overgrote deel van de pendelaars in een zone van 25 kilometer rond de hoofdstad woont.

De uitbouw van het S-netwerk is momenteel voor 80% gerealiseerd. Hier en daar kan het nog beter. “Zo zijn sommige haltes niet helemaal in orde qua inrichting (Bockstael, Bosvoorde) of kampen ze zoals Merode nog met een vrij zwak aanbod”, oordeelt Stefan Stynen van TreinTramBus. Tegen 2031 moet het S-netwerk helemaal comme il faut zijn.

Bordet

Ligt in Evere wat verscholen onderaan een brug, vlakbij het drukke kruispunt tussen de Haachtsesteenweg en de Bordetlaan. De NAVO en de bedrijvenzone Da Vinci – met onder meer Decathlon, Electrolux, Roularta, SABCA en de hoofdzetel van Orange – zijn op wandelafstand van het station. Je hebt er zeven treinen per uur/rijrichting. De rit naar de Europese wijk duurt slechts tien minuten. Naar de nationale luchthaven kun je twee keer per uur treinen. Binnen een tiental jaar wordt Bordet trouwens het eindpunt van de nieuwe metrolijn Albert-Zuid-Noord-Bordet. Vandaag kan je hier al overstappen op de bussen van De Lijn richting Diegem en Haacht en op bussen en trams van de MIVB.

Mouterij/Germoir

Een vrij nieuwe en dus goed uitgeruste S-halte, want pas eind 2015 ingehuldigd. Gevestigd in Elsene, vlakbij de Kroonlaan en op loopafstand van het bruisende Flageyplein. Wie de sporen van tram 81 nog wat verder volgt, komt uit op de Louizalaan. De gebouwen van de Federale Politie, het ziekenhuis van Etterbeek-Elsene en het Museum van Elsene zijn vlakbij. Deze stopplaats wordt bediend door de lijnen S5 Mechelen-Vilvoorde-Bordet-Schuman-Etterbeek-Halle en de S9 Leuven-Bordet-Schuman-Etterbeek-Eigenbrakel. Er rijden drie treinen per uur/rijrichting.

Ukkel Kalevoet

Zeer goed gelegen, want nabij bedrijven (Schneider, Colruyt Group Academy, het OCMW van Ukkel …), scholen én residentiële wijken. De S-trein is hier overduidelijk de snelste optie om in het centrum van Brussel te geraken. Op vijftien minuten ben je met de S1 in Brussel-Centraal; met de auto doe je daar zelfs bij vlot verkeer veel langer over. Aantrekkelijk zijn ook de vele combinatiemogelijkheden voor fietsers (een ruime fietsparking + een station voor Villo-deelfietsen), de vele aansluitingen op bussen en trams (van zowel MIVB als De Lijn en TEC) en de beschikbaarheid van Cambio-deelauto’s.

Diesdelle/Vivier d’Oie

Eveneens in Ukkel, wat met in totaal vijf S-stations (verder zijn er ook nog Moensberg, St-Job en Ukkel-Stalle) een goed bedeelde gemeente is. Deze halte ligt aan de Waterloosesteenweg. Best aangenaam is dat de betonnen muren hier opgefleurd zijn met een graffitikunstwerk. Deze redelijk nieuwe stopplaats biedt handige overstapmogelijkheden voor de bussen van De Lijn en de TEC richting Sint-Genesius-Rode en Waterloo. “Op weekdagen brengt de trein je vanuit Diesdelle vijf keer per uur in een kwartiertje naar de Europese wijk, een reistijd die met geen enkel ander vervoermiddel te evenaren is”, is het oordeel van Stefan Stynen, voorzitter van TreinTramBus.

BECI Community 1 februari 2019
Deel deze post
TAGS 
Archiveren