BECI vraagt de onmiddellijke annulatie van de hervorming van de auteursrechten

24 november 2022 door
BECI vraagt de onmiddellijke annulatie van de hervorming van de auteursrechten
BECI

De hervorming van de auteursrechten is voor Beci een “No Go”. Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil de auteursrechten opnieuw beperken tot de “echte kunstenaars”. Hij wil dat naar eigen zeggen doen om het “misbruik” van deze fiscale maatregel tegen te gaan. Voor Beci is de hervorming een bedreiging voor heel wat sectoren die, de geest van het auteursrecht indachtig, eveneens originele creaties vorm geven.

Ons land is Europees koploper inzake belasting op arbeid. Er bestaan gelukkig enkele mechanismen die de fiscale druk op arbeid kunnen verlichten. De auteursrechten zijn daar één van. Zo zal een creatief beroep dat 25% van zijn tijd aan “auteursrecht” besteedt zijn netto inkomen zien stijgen zonder dat de bedrijfskosten mee de hoogte ingaan. Op die manier zal een creatieveling met een netto-inkomen van 2.131 euro per maand (zonder auteursrecht) zijn verloning zien stijgen naar 2.469 euro. (L’Echo 7/11/2022).

“De voorgestelde inperking van de auteursrechten slachtoffert heel wat sectoren en beroepen.” zegt Jan De Brabanter, Secretaris-Generaal van Beci. “De hervorming viseert architecten, informatici en designers… maar ook onder meer freelance journalisten, marketeers en advocaten. Dat zijn belangrijke sectoren voor onze Brusselse economie.”

Door de auteursrechten te hervormen zou de federale overheid in 2023 en 2024 112,5 miljoen aan inkomsten winnen. “Een peulschil tegenover de economische schade die de hervorming met zich zal meebrengen, ook in Brussel.” aldus nog Jan De Brabanter.

De hervorming is zopas in tweede lezing op de Ministerraad goedgekeurd en gaat binnenkort naar de Kamer. Beci roept daarom alle federale parlementsleden op om deze hervorming niet goed te keuren en wel omdat:

– De hervormging een zware impact zal hebben op de innovatie en de verdere digitalisering van onze Belgische/Brusselse economie.
– Omdat ook in onze omringende landen gunstige auteursrechtenregimes van kracht zijn waardoor onze concurrentiepositie nog maar eens onder druk komt te staan.
– Het fiscale regime voor auteursrechten de voorbije 15 jaar erg succesvol is geweest in alle mogelijke creatieve sectoren.
– De hervorming wordt ingevoerd op een moment dat de energieprijzen de pan uit swingen en de inflatie helemaal door het dak gaat.
Beci begrijpt dat de hervorming past in een bredere fiscale hervorming, maar ook dan is dit offer onaanvaardbaar voor de talrijke creatieve ondernemers actief in het Brussels Gewest.

 

PERSCONTACTEN

Jan De Brabanter
jdb@beci.be / +32 499 588 845

Filip De Rycke, woordvoerder
fdr@beci.be / + 32 498 944 350

ADRES

Louizalaan 500
1050 Brussel
www.beci.be

Over Beci :

Beci (Brussels Enterprises Commerce & Industry) is ontstaan uit een partnerschap tussen de Kamer van Koophandel en het Verbond van Ondernemingen te Brussel: twee privé vzw’s die door hun leden gefinancierd en beheerd worden. Beci vertegenwoordigt twee derde van de tewerkstelling in Brussel en meer dan 35 000 ondernemingen.

BECI vraagt de onmiddellijke annulatie van de hervorming van de auteursrechten
BECI 24 november 2022
Deel deze post
TAGS 
Archiveren