Ik steun mijn handelaars en ik rond af!

17 juni 2020 door
Ik steun mijn handelaars en ik rond af!
BECI

Ondanks de moeilijke sociaaleconomische context en de nogal sombere vooruitzichten op herstel, stelde Beci, de Brusselse Kamer van Koophandel, een bemoedigend solidariteitsinitiatief vast. Sinds het begin van de crisis wil een deel van de consumenten de lokale handelaars gaan steunen die tijdens de inperking zware klappen incasseerden. Als zij bij de betaling de prijs afronden naar de naastgelegen hogere eenheid, kunnen de consumenten samen in de komende maanden een bedrag van 140 miljoen euro aan steun verlenen. Dit initiatief spreekt zowel handelaars als klanten aan.

Naarmate de afbouw van de inperking vordert, komt de economische schade die de coronaviruscrisis heeft aangericht, steeds meer aan het licht. Veel bedrijven, die wekenlang geen klanten over de vloer kregen, dreigen failliet te gaan, met al wat dit inhoudt qua banen-, inkomens- en vermogensverlies.

De maatregel is op het eerste gezicht een kwestie van overleving. Toch blijft een prijsverandering niet zonder gevolgen voor het imago en de reputatie van de handelaar en zijn producten of diensten. Beci verwijst in dit verband naar de expertise van Laurent David Hostyn, CEO van Pricing Pact, een bedrijf dat bijstand levert bij het maken van betere prijsbeslissingen. De heer Hostyn roept op tot uiterste voorzichtigheid. Hij nodigt handelaren uit om zich meer dan ooit te realiseren dat de relatie met de klant een van de fundamentele pijlers vormt van het voortbestaan van het bedrijf.

Via discussies met diverse handelaars en klanten stelden Beci en Pricing Pact een bemoedigende solidariteit vast: niet alleen consumeren sommige burgers voortaan liever lokaal, maar zijn sommigen ook vrijgeviger wanneer ze betalen.

Zulke gebaren van solidariteit mogen zeker worden benadrukt. Vandaar het idee om een donatiesysteem in het leven te roepen, met behulp van de afrondingsregel bij de betaling. Dit systeem moet op zoveel mogelijk handelszaken worden toegepast. “Laten we het voorbeeld nemen van drie vriendinnen op een zonnig terras van een bistro in Brussel of een klant bij de kapper. Ze moeten in eerste instantie €22,50 betalen voor het rondje”, legt Laurent-David uit. “Ze zouden dat kunnen afronden naar € 23 en zo € 0,50 doneren. Dit geldt als een sterk signaal: ‘Ik begrijp uw situatie en ik steun uw zaak’.”

“Het is een vrijwillig solidariteitsinitiatief, waarbij klanten op eigen houtje beslissen om de winkels en zaken in hun buurt te helpen redden. Op die manier zou een deel van de consumenten veel kleine handelszaken helpen om een faillissement te voorkomen en vlotter van deze crisis te herstellen. De Stad Brussel en de andere Brusselse gemeenten steunen deze solidariteitsactie”, legt Fabian Maingain uit.

Het hefboomeffect zou nog sterker zijn als de gift belastingvrij zou blijven, zoals fooien en tips in de horecasector. Dit is althans het voorstel van Fabian Maingain, Schepen van Economische Zaken van de Stad Brussel.

De afronding naar boven zou op zich al een aanzienlijke impact hebben op de Belgische economie: dit gebaar wordt geraamd op 43 miljoen euro per maand (waarvan 4,6 miljoen euro/maand alleen al voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Natuurlijk zou niets een klant beletten om zich vrijgeviger op te stellen dan een afronding naar de naastgelegen hogere eenheid. Bijvoorbeeld een afronding van € 53,97 naar € 55. Voor elke handelaar kan de impact van dit initiatief variëren van 100 tot 1000 euro per maand – netto als de vrijstelling van btw wordt gevalideerd. Een echte troef.

“Ook buiten de horecasector riskeert bijna 30% van de bedrijven een faillissement”, weet Stéphane Baudry, Covid Crisismanager. “Andere overleven met een zeer kwetsbare winstgevendheid. Deze giften aangespoord door een algemene golf van solidariteit worden een ware verademing. We maken een ongekende crisis door en we zijn opgetogen met alle solidariteitsinitiatieven die in enkele weken tijd zijn gaan floreren. Laten we verder gaan in deze richting. We moeten degenen die de middelen hebben om dit te doen, aanmoedigen om hun handelaars te blijven steunen.”

Het initiatief dat deze week van stapel liep, wist al burgers en winkeliers uit allerlei sectoren te bekoren: “Een geweldig initiatief om het beroep van kleine zelfstandigen, die veel hebben geleden tijdens de gezondheidscrisis, op te waarderen”, aldus bakker Walid. Of nog: “Ik dank u uit de grond van mijn hart voor dit prachtige initiatief, dat een positief teken is van solidariteit voor een betere wereld”, zegt Carole, zaakvoerder van een taartenwinkel. Ook Martine Raets, Schepen van Handel in Evere, pleit openlijk voor deze campagne en “wil de winkeliers graag helpen in dit proces.”

Om de aanpak aan klanten uit te leggen en hen aan te moedigen om een gift te doen, ontvangen handelaren gratis een Ik rond af-kit van hun gemeente met daarin een poster, een bordje om in de buurt van hun betaalterminal te plaatsen en #SproutToBeBrussels mondmaskers (in de beschikbare hoeveelheden).
Bezoek onze pagina voor meer informatie.

 

              

 

Met de steun van de Stad Brussel en de verschillende Brusselse gemeenten:

Ik steun mijn handelaars en ik rond af!
BECI 17 juni 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren