Begroting, werkgelegenheid en mobiliteit: wat we moeten onthouden van debat #2

29 maart 2024 door
Era Balaj

Nu we geconfronteerd worden met een schuld die tegen 2030 dreigt op te lopen tot 19 miljard euro, moet Brussel in actie schieten. Met de verkiezingen in zicht kwamen Christophe De Beukelaer (Les Engagés), Cieltje Van Achter (N-VA) en Sven Gatz (Open VLD) naar BECI om te debatteren over de toekomst van het Gewest.


De verkiezingsdebatten worden verdergezet bij BECI. Voor deze tweede editie op maandag 25 maart kwamen Christophe De Beukelaer (Les Engagés), Cieltje Van Achter (N-VA) en Sven Gatz (Open VLD) samen bij BECI. In de aanloop naar de verkiezingen in juni spraken de lijsttrekkers van de gewestelijke partijen over de kwesties die BECI bezighouden: werkgelegenheid en armoede in Brussel, mobiliteit en aantrekkelijkheid, evenals de schuldenlast van het Gewest.

Voor een efficiënter bestuur herhalen de politieke partijen dat ze moeten samenwerken. De meningen verschillen echter over hoe we verder moeten en hoe we te werk moeten gaan. Wat moeten we tussen de overeenstemmingen en onenigheden in onthouden van dit tweede verkiezingsdebat?


Brussel en zijn schulden

Afgelopen vrijdag heeft het ratingbureau Standard & Poor's de kredietwaardigheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlaagd vanwege de almaar stijgende schuld van het gewest. Wat betekent dit? Als het Gewest beslist om opnieuw te lenen, zou het zijn lening terugbetalen tegen hogere rentevoeten. Deze situatie verontrust BECI, dat in zijn memorandum wijst op de grote budgettaire dreiging waarmee Brussel wordt geconfronteerd en op de doelstelling om die koste wat het kost tegen te gaan.

Jan de Brabanter, CEO a.i. van BECI, uitte zich over dit onderwerp op zijn Linkedinaccount en riep de Brusselse minister van Financiën en Begroting op om te reageren. De Brusselse minister van Financiën en Begroting wilde de situatie tijdens het debat graag verzachten: "we zijn bezig met de schuld te vertragen". Hij relativeerde: “ook al vinden sommigen het niet geloofwaardig, de schuld van het Gewest zal binnenkort stoppen”. Voor Sven Gatz begint Brussel aan een van zijn beste begrotingsjaren, een positie die het niet meer heeft gekend sinds 2019, ofwel voor het begin van de Covid-19-crisis.

Christophe De Beukelaer reageerde echter snel op deze opmerking. Volgens hem is er geen reden om de gezondheidscrisis te gebruiken als rechtvaardiging voor de schuld: "als we het hebben over de schuldenlast van de overheid, wijzen verschillende ministers naar de crisis. Natuurlijk is een deel ervan te wijten aan de crisis, maar afgezien daarvan zijn de uitgaven sneller gestegen dan de inkomsten, structureel en niet cyclisch. De lijsttrekker van Les Engagés plaatst vraagtekens bij de manier waarop de financiën van het Gewest door de huidige regering zijn geïnvesteerd.

« Als we niet iedereen waarschuwen, zal er niets gebeuren  »

 

Toch waren de drie partijen het eens over een fundamentele taak: de begroting onder controle houden en besparingen doorvoeren vanaf het begin van de volgende legislatuur. De vertegenwoordiger van Open VLD riep alle leden van de toekomstige regering op om de komende jaren beter op te letten. Hij deed een beroep op alle toekomstige ministers: "als we niet iedereen waarschuwen, zal er niets gebeuren".


Brussel en zijn potentieel

Alle ministers moeten inderdaad samenwerken, maar hoe? De drie uitgenodigden van dit verkiezingsdebat waren het erover eens: we moeten gebruik weten te maken van het talent. "Brussel heeft veel potentieel en we moeten de werkgelegenheid voor de Brusselaars stimuleren", benadrukte Cieltje Van Achter. Om dit te bereiken moeten de gewestelijke instanties die verantwoordelijk zijn voor werkgelegenheid (zoals Actiris en VDAB) actie ondernemen. De lijsttrekker van N-VA roept Actiris op om zijn hervorming te herzien en zich meer in te zetten voor de inactieve bevolking.

Volgens de regionale verkiezingskandidaten die deelnamen aan dit tweede debat is de werkloosheidsgraad bij Brusselse jongeren hoog. Daarom moeten we hen helpen om "de methoden van de werkvloer aan te leren", zegt Christophe De Beukelaer. Als onderdeel van deze steun stelt hij "een mentorprogramma voor om jongeren te helpen bij hun zoektocht naar een baan", evenals een herziening van hun vergoeding, om werken aantrekkelijker te maken en hen aan te moedigen een beroepstraject te beginnen. De lijsttrekkers benadrukken ook het belang van de rol van onderwijs bij het creëren van werkgelegenheid.

 

Brussel en zijn aantrekkelijkheid

In zijn memorandum benadrukt BECI het belang van mobiliteit, die een sleutelrol speelt in de aantrekkelijkheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "De volgende regering zal heel wat politieke uitdagingen moeten aangaan op het vlak van mobiliteit", waarschuwt Cieltje Van Achter. De afgevaardigde benadrukt de noodzaak om "zich veilig te voelen in een schone stad" en beveelt aan om het openbaar vervoer veiliger en schoner te maken.

Voor Christophe De Beukelaer "moeten we intelligent en stap voor stap te werk gaan om tot een vredigere stad te komen". Hij stelt daarom voor om een kilometerheffing in te voeren. Met andere woorden, auto's belasten op basis van gebruik in plaats van bezit. Op die manier "hoe meer je je auto gebruikt, hoe meer je bijdraagt aan de belastingen", meldt de Brusselse kandidaat van Les Engagés. Dit initiatief wordt ook gedeeld door Sven Gatz. Hij dringt echter aan op de noodzaak om op te schieten en adviseert om "deze intelligente kilometerheffing in te voeren in het eerste jaar van de volgende regering".

Kortom, de efficiëntie van de overheid kan alleen worden verbeterd als rekening wordt gehouden met de volgende doelstellingen: de werkgelegenheidsgraad verhogen en een betere mobiliteit ontwikkelen om Brussel aantrekkelijker te maken.

BECI blijft de actieve dialoog tussen de gewestelijke partijen aanmoedigen, om eindelijk van Brussel een voorbeeldige en dynamische stad te durven maken. Op 16 april nemen Bernard Clerfayt (Défi), Elke Van den Brandt (Groen), Karine Lalieux (PS) en Ava Basiri (Voor U) de fakkel over en gaan ze in debat over ondernemerschap en de toekomst van Brussel. Schrijf u hier meteen in.

in Beci
Era Balaj 29 maart 2024
Deel deze post
TAGS 
Archiveren