Salaris nog steeds taboe?

28 maart 2019 door
BECI Community

Helaas wel! Over beloning praten, blijft vaak taboe – voor de werknemer en, in mindere mate voor de werkgever. Loon naar werken krijgen? Dit principe zet blijkbaar niet echt aan tot open communicatie in onze Belgische bedrijven. Ons land blijft bedeesd op dit gebied en boekt ook weinig vooruitgang, in tegenstelling tot de Angelsaksen, die niet de minste moeite hebben om over geld te praten.

 

Advies aan de sollicitant

Sollicitanten zijn vaak bang om het salarisaspect aan te kaarten. Zij bekennen, soms na meerdere verzoeken, hun salaris, voordelen en/of bonussen. Ze hebben dikwijls moeite om hun salarisverwachtingen te bespreken. Die zijn nochtans gerechtvaardigd. Denk aan de risico’s van een nieuwe baan, van een promotie ten opzichte van de huidige functie, van een eventuele grotere afstand tussen werkplek en woonplaats. Denk aan de eventuele ontevredenheid over het huidige salarispakket …

 

Het vraagstuk aanpakken vermijdt veel frustraties in de toekomst en helpt de kandidaat zich gerespecteerd te voelen in zijn of haar toekomstige positie en vaardigheden. Wanneer komt het financiële aspect in het selectieproces best aan de orde? Niet meteen. Het zou de indruk wekken dat alleen het salaris u interesseert! Als het eerste gesprek echter telefonisch plaatsvindt, stel dan de vraag. Wacht niet tot de persoonlijke ontmoeting om erover te praten.

 

Voor u zijn sommige voordelen waarschijnlijk belangrijker dan andere. Nog niet alle bedrijven beschikken over een soepel compensatiesysteem of een cafetariaplan waarmee ze uw bezoldiging op maat samenstellen. Als de functie waarvoor u solliciteert geen bedrijfsvoertuig voorziet, terwijl dit voor u van groot belang is, dan komt u dit best zo snel mogelijk te weten om tijdverlies aan beide kanten te voorkomen.

 

De houding van de werkgever

Dit taboe leeft ook bij sommige werkgevers. Ze stellen de onvermijdelijke vraag helemaal aan het einde van het interview, zonder er te veel nadruk op te leggen. Het gevaar is dan dat er geen adequaat salarispakket wordt aangeboden. Omwille van de efficiëntie moet de kandidaat meerdere malen worden ondervraagd over het financiële aspect. Geen enkele werkgever zou dit essentiële punt tot later mogen uitstellen.

 

Het is belangrijk om de huidige situatie van de kandidaat te kennen, evenals zijn verwachtingen, zijn eventuele reden tot ontevredenheid en zijn ambities. Wordt de kandidaat aangeworven, dan moet de werkgever weten hoe het salarispakket van de nieuwe werknemer zich intern kan ontwikkelen. We moeten beseffen dat als de kandidaat een waardevol profiel vertoont, hij waarschijnlijk ook in gesprek is met andere bedrijven. Werkgevers die de verwachtingen van de kandidaat kennen, zullen hem kunnen aantrekken met een goed salarispakket dat aan zijn verwachtingen voldoet.

 

Laten we koehandel-gesprekken vermijden! De kandidaat heeft belangstelling voor uw bedrijfscultuur, het project en de in te vullen functie. Het is niet de bedoeling om op te bieden of af te dingen. Een goede salariskwalificatie aan het begin van de procedure stelt de werkgever in staat om een coherent aanbod te doen … en om gemakkelijker kandidaten op te sporen die geen ander doel hebben dan met hun huidige werkgever over tegenaanbiedingen te onderhandelen. Bovendien is dit een goede manier om tijd te besparen.

 

De oprechtheid van consultants en freelancers

De aard van de te vergoeden diensten vereist echter nuanceringen. Consultants en/of freelancers bespreken financiële aspecten veel openhartiger. Zij communiceren onverwijld over het geraamde bedrag van hun dienstverlening of vermelden hun dagtarief. Deze relatie is veel vlotter wat betreft de bezoldiging en omvat soms een meer transactionele aanpak. Consultants weten dat hun werk een bezoldiging verdient op basis van hun expertise. Dankzij een onmiddellijke oprechtheid inzake financiën slagen zij erin een toekomstige klant direct te kwalificeren en geen tijd te verspillen.

 

Tot slot

Communiceer dus open en transparant over bezoldiging en salarispakket met sollicitanten. Dit maakt het rekruteringsproces efficiënter en ook kwalitatief beter.

 

Oprichter van Betuned

 

Newsletter HR & Social

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief HR & Social van Beci (gratis)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

BECI Community 28 maart 2019
Deel deze post
Archiveren