Waarom moet communicatie deel uitmaken van de ESG-strategie?

31 oktober 2023 door
BECI Community

Heb je beslist dat ESG-vraagstukken (milieu, maatschappij en goed bestuur) een prioriteit worden in je bedrijf? Let wel: ook communicatie speelt daarin een belangrijke rol. Die is zelfs essentieel voor een verantwoordelijk en duurzaam bedrijfsmanagement.

Bedrijven zijn koplopers bij de transitie naar een duurzamere wereld. Veel eigenaren, oprichters en leiders van bedrijven van alle groottes en uit alle sectoren delen deze overtuiging. Ze zijn trouwens al begonnen een verschil te maken. Anderen zullen dat in de nabije toekomst ook moeten doen (al was het maar omdat de Europese Unie binnenkort transparantieverplichtingen oplegt).

Het belang van impactvolle stappen

Dergelijke strategische stappen vergen veel verandering, werk en investeringen om de doelstellingen en prestatie-indicatoren te begrijpen, te meten en aan te passen – en om er nieuwe te bepalen.

Zij zullen een aanzienlijke invloed hebben op de bestaansreden van je bedrijf en de manier waarop die werkt.

Ze zijn ook een kans om op een andere manier in contact te treden met de betrokken partijen.

Communiceer om de gezette stappen leven in te boezemen

Toegegeven, het thema duurzaamheid boeit niet iedereen en wordt soms als een extra verplichting ervaren.

Het houdt ook risico’s in als het zonder nuance wordt benaderd.

Maar de manier waarop je duurzaamheid aanpakt, vertelt boekdelen over je bedrijf. Het is een geweldige bron van te vertellen ‘verhalen’. Uiteraard in verschillende formaten, aan verscheidene doelgroepen en via uiteenlopende kanalen.

Als je de complexe gegevens in een ESG-rapport omzet in berichten die voor iedereen toegankelijk zijn, bied je een authentieke en transparante communicatie die berust op geverifieerde en controleerbare elementen.

Communicatie fundamenteel om je actie te promoten en te ondersteunen

Praat over je aanpak: dat helpt om werknemers te mobiliseren, nieuw talent aan te trekken en het vertrouwen van klanten, investeerders en belanghebbenden te versterken.

Als je over deze onderwerpen communiceert, help je nieuwe verhalen en nieuwe verbeelde werelden te creëren. En zo werk je aan de vormgeving van je toekomst.

Effectieve communicatie begint bij een goed begrip van ESG (environment, social and governance).

Ontdek waarom op onze speciale ESG-pagina.

 

PerformaH srl

Over de auteur

Laurent Haulotte – Senior Expert media & strategic communication

BECI Community 31 oktober 2023
Deel deze post
Archiveren