VO Group: op weg naar duurzamere communicatie

21 maart 2024 door
Era Balaj

Het Brusselse communicatiebureau VO Group zet met hun project "My Impact Tools" de communicatiesector op een duurzamer pad. De onderneming werd samen met 8 andere Belgische bedrijven genomineerd op de Circular Business Awards. Daar sprak Alexandre Velleuer, Co-CEO van het bedrijf met Xavier Vincent, over het concept achter dit innovatieve project. 

Ook de communicatiesector speelt een rol in de circulaire economie. Op 14 maart vond de eerste editie van de Circular Business Awards plaats, een gala ter ere van de milieuprojecten van Belgische bedrijven. De uitreiking, georganiseerd door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), stelde de 8 Belgische bedrijven voor die waren geselecteerd uit 44 inzendingen. Onder hen: VO Group, een agentschap dat al 32 jaar actief is in de sector van communicatie en evenementenorganisatie in Brussel en Europa. Hun innovatieve project? "My Impact Tools", een platform dat de communicatiesector op weg helpt naar een duurzamere economie. Op welke manier? Interview met Alexandre Velleuer, CEO van VO Group.   

"My Impact Tools" is een van de genomineerden voor de Circular Business Awards. Kunt u ons meer vertellen over dit platform? 


Drie jaar geleden besloten we samen met mijn zakenpartner Xavier Vincent om over te stappen op een meer circulair en duurzaam bedrijfsmodel. We willen evenementen en communicatie duurzamer maken. In al onze projecten - en we organiseren er meer dan 360 per jaar - integreren we het door ons ontwikkelde platform 'My Impact Tool'. Hiermee kunnen we de ecologische en sociale impact van onze communicatie- en evenementenprojecten meten en vooral onze ecologische en sociale prestaties verbeteren en de negatieve impact van onze bedrijfsactiviteiten verminderen.   

Hoe integreren jullie het in jullie projecten? 

De tool wordt geïntegreerd in onze aanpak en ons werkproces bij VO. Elke projectmanager heeft het gebruik van deze tool volledig gedecentraliseerd. We verwachten van hen dat ze expertise hebben op het gebied van duurzaamheid en dat ze deze dimensie in hun werk integreren, door een bepaalde hoeveelheid informatie te coderen die ze bij hun leveranciers of op een plaats verzamelen. Ze meten bijvoorbeeld biodiversiteit, circulariteit en inclusie, doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, CO2-uitstoot enzovoort. Al deze gegevens worden in de tool ingevoerd wanneer ze door de projectmanagers worden verzameld. Vervolgens genereren ze automatisch een rapport dat ze delen met onze klanten om hen bewust te maken van de impact van de activiteiten die ze met ons hebben uitgevoerd en vooral om hen bewust te maken van de positieve impact van hun activiteiten en hoe deze kunnen worden verbeterd.   


Jullie zijn genomineerd voor de Circular Business Awards samen met 8 andere Belgische bedrijven. Wat betekent dit voor jullie? 


We werden genomineerd samen met 44 andere projecten. Ik had het niet verwacht en het geeft veel voldoening, vooral omdat circulariteitsprojecten vaak gekoppeld zijn aan het industriële gebruik van materialen. Ze kunnen dus via een circulair proces een vermindering van het gebruik van grondstoffen bevorderen, wat voor ons niet het geval is omdat we geen industrie zijn, maar een dienstverlenend bedrijf. Ik denk dat wat het verschil maakte voor de jury vooral onze wens was om te innoveren in een sector die helemaal niet circulair is, en om een goed voorbeeld te geven.     


Hoe kan het introduceren van de circulaire economie in de communicatiesector innovatief zijn? 

Het klopt dat het niet erg gebruikelijk is. En toch produceren we communicatietools, middelen die we op een of andere manier op het platteland verspreiden. We hebben de mogelijkheid om na te denken over manieren om meer circulair te zijn in de ontwikkeling van communicatie. Dat is wat innovatief is. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat we, juist omdat we grote spelers in deze sector zijn, hierin een rol moeten spelen. We proberen de sector op weg te helpen naar meer duurzaamheid. Sterker nog, we werken aan een heleboel nieuwe projecten om nog verder te gaan, want het terugdringen van het gebruik van middelen in een sector die zo vluchtig is als communicatie en evenementen is een zeer ingewikkelde zaak, en er is nog veel werk aan de winkel. 

➤  Ontdek hier waarom communicatie deel moet uitmaken van uw ESG-strategie. 

 

in ESG
Era Balaj 21 maart 2024
Deel deze post
TAGS 
Archiveren