Brupartners: overleg doorstaat de storm

18 april 2025 door
Era Balaj

Brussel wacht nog steeds op een regering, maar dat betekent niet dat alles op pauze staat. In de schaduw van de institutionele onderhandelingen blijven bepaalde structuren hun rol spelen. Brupartners is er daar één van. Aan deze grote overlegtafel wordt er gedebatteerd, onderhandeld en gebouwd.

In de vorige editie van ons magazine hoopten we nu te kunnen schrijven: "Goed nieuws, Brussel heeft een regering! Niet dus. Nog steeds geen kapitein aan het roer van het Gewest. Maar in de hoofdstad staat de sociale dialoog niet stil. Brupartners (en de thematische raden die er deel van uitmaken) is al jaren het belangrijkste forum voor economische en sociale dialoog in het Brussels Gewest. Het brengt werkgevers, de middenklasse, de non-profitsector, vakbonden en vertegenwoordigers van de maatschappelijk middenveld samen om de grote thema's van het Gewest te bespreken. Economische ontwikkeling & werkgelegenheid, milieu & mobiliteit, huisvesting, diversiteit ... Tot zover de institutionele onzekerheid: hier werken we verder, of er nu een regering is of niet.

Je zou kunnen denken dat deze discussies zonder een stabiel beleid nergens toe leiden. Maar dat is niet het geval. Sociaal overleg wacht niet op een ministeriële handtekening. Het is juist het tegendeel en Beci zetelt er al jaren om de stem van de Brusselse ondernemingen te vertegenwoordigen.

Ondertussen bij Brupartners

Terwijl Brussel nog steeds wacht op de vorming van een nieuwe regering, gaat het werk bij Brupartners gewoon door. Het is niet de eerste keer dat het Gewest in een institutionele mist verkeert en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn. Het is precies op deze momenten van onzekerheid dat de Economische en Sociale Raad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn nut bewijst. De gesprekken lopen door, de discussies gaan vooruit, beslissingen worden voorbereid. In de schaduw van de institutionele debatten blijft er vooruitgang geboekt worden.

Wat brengt de toekomst voor de site van Audi? Wat zijn de gevolgen van een hervormd gewestelijk ontwikkelingsplan voor de Brusselse ondernemingen?  Wat zijn de implicaties voor micro-ondernemingen na de invoering van ETS II? Welke richting moet het volgende gewestelijke mobiliteitsplan uitgaan? Deze en vele andere vragen staan centraal in de discussies bij Brupartners. De politiek laat op zich wachten? Dan ligt er alvast een stapel voorstellen en concrete oplossingen klaar voor het moment dat de volgende regering aantreedt, want dat moment komt er ongetwijfeld.

Samen sterker dan verdeeld

Hoewel het gemakkelijk is om de economische wereld en de vakbonden, of de ondernemingen en de werknemers, tegenover elkaar te plaatsen, vereist Brussel een bredere visie. In een onzekere context hebben de drijvende krachten van het Gewest ervoor gekozen om samen te werken, over hun ideologische verschillen heen. Na het manifest “Ras-le-gouvernement!” waarin de sociale partners de passiviteit van de regering aanklaagden, hebben Beci en het ABVV samen een open brief aan de Brusselse formateurs ondertekend.

De brief stelt dat “Brussel moet blijven bruisen!”. Dit is een oproep om het economisch en sociaal dynamisme niet te laten afremmen door institutionele onzekerheid. Het zijn bedrijven, werknemers en inwoners die de prijs betalen. Voor de sociale partners is stilstand uit den boze: “Brussel moet zijn titel van grote hoofdstad van Europa waarmaken: multicultureel, dynamisch, levendig, innovatief en veilig”, aldus Beci en het ABVV.

We hoopten te kunnen schrijven over een pas gevormde regering., maar dat is nog niet het geval. Wat echter wel zeker is, is dat Brussel niet stilstaat. Zolang er structuren zoals Brupartners bestaan, zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven draaien. En dat is uiteindelijk misschien wel de beste garantie voor de toekomst.


"Brussel moet blijven bruisen!" Open brief van Beci & ABVV aan Brusselse informateurs


Era Balaj 18 april 2025
Deel deze post
Archiveren