Is er plaats voor werknemers in de vastgoedsector?

5 september 2021 door
BECI Community

[een artikel van Actiris]

Ben je actief in vastgoed en zoek je een conciërge, klusjesman, administratief bediende, commercieel medewerker of hulpboekhouder? Hoe werf je ze aan, hoe ondersteunt de overheid je daarbij en welke opleidingen kunnen ze volgen?

In veel vastgoedberoepen – denk aan syndicus, makelaar, … – zijn zelfstandigen aan de slag. Toch vind je in de sector ook talrijke loontrekkenden, zowel arbeiders als bedienden. Bedrijven ondervinden tegenwoordig moeilijkheden om personeel aan te trekken, maar gelukkig bestaan er oplossingen.

Uiteenlopende profielen

Als het publiek contact heeft met vastgoedberoepen, gaat het meestal om de aan- of verkoop van terreinen en panden, maar “naast de commerciële zijn er in deze sector nog veel andere functies”, zegt Yves Van Ermen, ondervoorzitter van Federia, de federatie van Franstalige vastgoedmakelaars in België. “Denk aan al het administratieve werk, de boekhouding, … Sommige syndicuskantoren splitsen taken op tussen medewerkers die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in het beheer van schadegevallen of technische kwesties. Grotere mede-eigendommen werven soms een conciërge aan, meestal met een arbeidersstatuut.” Maar werkgevers in de sector ervaren dat het niet eenvoudig is om dergelijke werknemers aan te trekken.

Hoe vind je de juiste profielen?

“Wij waren op zoek naar een drietalige secretaresse en die bleek moeilijk te vinden”, zegt Lara Claessens, Executive Manager bij Sotheby’s International Realty . “Iemand gaf ons de tip om Actiris in te schakelen. En ik moet zeggen dat we aangenaam verrast waren door de kwaliteit en snelheid van hun procedure om kandidaten te vinden. Na nauwelijks twee weken hadden we al verschillende interessante cv’s en begonnen we sollicitatiegesprekken in te plannen.” Actiris bood hen nog meer voordelen: “In onze sector wordt er veel genetwerkt en dus kom je vaak bij dezelfde mensen uit. Maar Actiris trok onze wereld open, zodat we meer mogelijkheden zagen.” Werkgevers kunnen ook zelf voor de opleiding zorgen van de mensen die ze nodig hebben.

Je toekomstige werknemers klaarstomen met opleidingen en stages

“Bedrijven hebben alles te winnen bij goed opgeleide medewerkers. Vooral in een sector die snel evolueert zijn kwaliteitsvolle opleidingen goud waard”, aldus Yves Van Ermen. Wie weet beter welke kennis en skills een werknemer nodig heeft dan zijn (toekomstige) werkgever? Met een “Formation Professionnelle Individuelle en entreprise” (FPIe) of een beroepsinlevingsstage (BIS) kan een werkgever een werkzoekende een praktijkopleiding geven tegen interessante voorwaarden (inzake loon, RSZ, bijdragen, …). Werkgevers beschikken over nog andere systemen (zoals First Stage) om laaggekwalificeerde jongeren een opleiding op maat van hun bedrijf te geven.

Wil je graag meer informatie over de ondersteuning van werkgevers bij aanwerving en opleiding? Op 16 september 2021 beantwoorden Actiris en FS323 (het Sociaal Fonds voor de Vastgoedsector) graag al je vragen tijdens een webinar over dit thema. Schrijf je meteen in met dit formulier.

BECI Community 5 september 2021
Deel deze post
TAGS 
Archiveren