Brussels en succesvol!

15 mei 2018 door
BECI Community

Hier maakt u kennis met een tiental jonge en minder jonge Brusselse ondernemingen die niet meteen een belletje doen rinkelen bij het grote publiek. Toch zijn het allemaal uitblinkers, vaak grensoverschrijdend.

 

Brusselse vedetten als de koekjes van Dandoy, de handtassen van Delvaux of het chemisch bedrijf Solvay kent nagenoeg iedereen. Daarnaast bestaan ondernemingen die minder bekend overkomen bij jan-met-de-pet, hoewel ze uitmuntend presteren in een soms zeer specifiek domein. Sommige hiervan zijn nog jong en promoten een nieuw bedrijfsmodel dankzij de digitale technologie. Andere zijn gevestigde, ervaren ondernemingen waarvan de eerder klassieke activiteit nochtans heel wat afzetmogelijkheden en uitzichten biedt. We hebben er een tiental geselecteerd. Ze zijn uiterst dynamisch zijn en presteren merkwaardig in hun sector.

 

De innoverende digitale oplossingen van Tapptic

De in België gevestigde Franse ondernemer Christophe Chatillon richtte in 2009 het bedrijf Tapptic op, met de bedoeling apps te ontwikkelen voor mobiele apparaten en tabletten. Deze op de Terkamerenlaan gevestigde onderneming werkte in eerste instantie voor klanten uit de mediasector: RTL, de groep IPM of M6. Vandaag stelt Tapptic een tachtigtal mensen tewerk. De expertise is uitgebreid tot televisie op internet en enhanced reality, met klanten uit de bankwereld, de verzekeringen, luxeartikelen en de sport. Het bedrijf beperkt zich geenszins tot het product: het staat ook in voor de promotie en de rentabilisering van de apps. Tapptic had minder dan tien jaar nodig om een marktaandeel te veroveren, voornamelijk in België, Zwitserland en Frankrijk. De zetel is nog steeds in Brussel gevestigd, maar de firma is voortaan ook in Luik, Parijs, Berlijn, Genève en Gdansk (Polen) aanwezig. In 2017 bereikte de omzet 8 miljoen euro.

V.R.

 

Numeca simuleert de vloeistofmechanica

De in 1993 opgerichte Numeca is de derde grootste wereldspeler in de simulatie van de vloeistofmechanica, net na twee Amerikaanse ondernemingen. Deze in Watermaal-Bosvoorde gevestigde onderneming ontwerpt programma’s waarmee maquettes worden gecreëerd om het gedrag van vloeistoffen (water, wind, olie …) te analyseren. Zulke tests worden uitgevoerd voor zeer uiteenlopende projecten: scheepsrompen, koetswerken van voertuigen, windmolens en zelfs gebouwen. Numeca werkt voor belangrijke klanten in de luchtvaart en de automobielindustrie (Boeing, Airbus, Mitsubishi of Rolls-Royce) en heeft zelfs gesleuteld aan de motoren van een Ariane raket. Vandaag werken 120 personen wereldwijd voor Numeca, hoewel de hoofdactiviteiten in de Brusselse zetel zijn geconcentreerd. Daar is een tachtigtal personen actief.

De luchtvaart is een van de toepassingsdomeinen Numeca. V.R.

 

 

Telelingua International nv vertaalt in allerlei talen

De firma Telelingua onderscheidt zich van haar concurrenten door de vertaling van allerlei formaten (teksten, software, websites …) in meer dan 100 verschillende talen en zowat alle domeinen (life sciences, farmaca, financiën, milieu, industrie, juridische sector enz.). Haar armslag heeft ze te danken aan een internationaal netwerk van meer dan 5.000 gekwalificeerde vertalers (die elk in het land van de doeltaal wonen), naast een diepgaande kennis van de nieuwe technologieën om de kwaliteit van de follow-up te verbeteren. Telelingua werd in 1985 in Brussel opgericht. Ze is in Ukkel gevestigd en groeit jaar na jaar. Ze stelt vandaag 250 mensen tewerk en de omzet bereikte een recordbedrag van 30 miljoen euro in 2017. De groep beschikt over vestigingen in negen steden wereldwijd (waaronder Parijs, Londen, München, Stuttgart, New York en Shenzhen). De Telelingua groep behoort voortaan tot de 25 grootste vertaalbedrijven ter wereld. In de toekomst wil de onderneming haar positie in Europa verstevigen en verder doorbreken in de Verenigde Staten.

 

Telelingua vertaalt in meer dan 100 talen. V.R.

 

 

Nalys adviseert in technologie

Nalys richt zich zowel tot jonge starters als tot grotere industriegroepen. Deze in 2011 opgerichte onderneming zendt bijvoorbeeld haar ingenieurs naar een bepaald bedrijf uit om daar een tijd lang een specifieke technologie te ontwikkelen. De firma specialiseert zich voornamelijk in vier grote domeinen: boordsystemen, webapplicaties, productie en life sciences. De ingenieurs werken voor meer dan 50 ondernemingen in Europa en een grote diversiteit aan sectoren, waaronder gezondheidszorg, medische toestellen, telecommunicatie, automobiel of luchtvaart. Nalys groeit pijlsnel. Acht jaar na de oprichting stelt de onderneming 250 mensen tewerk, is ze in vijf landen gevestigd en ontwerpt ze projecten voor een vijftigtal klanten in Europa. De kracht van Nalys berust op haar samenwerkingsmanagement: elke werknemer kan een actieve rol spelen in de ontwikkeling van de onderneming.

 

V.R.

MobileXpense beheert de reiskosten

Na elke zakenreis brengt u waarschijnlijk een onkostenoverzicht binnen bij de boekhouding. De Brusselse dienstverlener MobileXpense automatiseert dit proces met een specifieke software. Gedurende de zakenreis kunt u op die manier uw onkosten in real time via internet naar de boekhouding doorsturen. Het programma bestaat in een dertigtal talen en past zich aan nagenoeg alle landen ter wereld aan (MobileXpense houdt bijvoorbeeld rekening met de belastingwetgeving en de per diem van de verschillende landen). Sinds de lancering in 2010 beheerde dienstverlener MobileXpense 1300 implementaties in meer dan 80 landen, voor klanten als Engie, Canon en Bridgestone. Een orde van grootte: het MobileXpense systeem zorgde in 2017 voor ongeveer 14 miljoen transacties. De firma stelt wereldwijd 70 mensen tewerk (in België, Duitsland, Nederland, Roemenië, Canada en Italië). Eind 2017 genoot de onderneming een investering van 20 miljoen euro door investeringsfonds Fortino.

V.R.

Group CFE: maritiem engineering, contracting, vastgoed

De in 1880 opgerichte CFE diversifieerde geleidelijk haar activiteiten. Ze is voornamelijk actief in de bouwsector (kantoren, woningen, hotels, scholen, winkelcentra, klinieken, industriële gebouwen enz.), naast vastgoedontwikkeling. Als volle dochteronderneming van CFE spitst de groep Deme zich specifiek toe op baggeractiviteiten en maritieme engineering, een van de historische specialiteiten van CFE. Deme geldt trouwens als een van de wereldleiders in dit domein. Voor het geheel van zijn activiteiten stelt de Group CFE nagenoeg 8700 mensen tewerk in vijf werelddelen. De omzet bedroeg meer dan 3 miljard euro in 2017, nagenoeg 10% beter dan het jaar voordien. CFE staat genoteerd op Euronext Brussels en behoort tot de grootste industriële groepen in België. De zetel is in Oudergem gevestigd.

 

 

De oprichting van windturbines in zee en het leggen van spoorwegrails behoren tot de specialiteiten van CFE. V.R.

 

De biofarmaceutische activiteiten van UCB

De in 1928 opgerichte UCB focust op het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Ze zoekt voornamelijk innoverende oplossingen voor zware pathologieën van het centraal zenuwstelsel en het immuunstelsel. Het in Anderlecht gevestigde bedrijf was eerst in de chemie actief en heroriënteerde zich later naar biofarmaceutische activiteiten, met onder meer de bouw van een ontwikkelings- en productiecentrum in Eigenbrakel in 1972. Daar werken 1600 mensen (400 in de hoofdzetel in Anderlecht). UCB staat onder andere bekend voor de lancering van het antihistaminicum Zyrtek in 1980, naast de Keppra in de jaren 90. Vandaag is UCB wereldleider in de sector van de anti-epileptica. De omzet bedraagt 4,5 miljard euro, waarvan nagenoeg 99% uit de export. In totaal stelt UCB 7.500 mensen tewerk in 40 landen, overal ter wereld.

 

V.R.

Collibra beheert data voor ondernemingen

De onderneming werd in 2008 door vier VUB studenten opgericht, en dan wel in het totaal nieuwe domein van de zogenaamde data governance. Concreet helpt Collibra de grote ondernemingen bij een beter beheer van hun informatiestromen om het belang hiervan in te zien en er voordeel uit te halen. Sommige grotere Amerikaanse banken zijn klanten bij Collibra. De onderneming werd zodanig beroemd dat ze onlangs 48 miljoen euro investering genoot van twee Amerikaanse investeringsfondsen, waarvan een het kapitaal van Mark Zuckerberg, de stichter van Facebook, beheert. De firma stelt vandaag 250 mensen tewerk, waarvan 70 in de Brusselse hoofdzetel en de anderen in New York. De onderneming heeft recent aangekondigd dat ze op zoek is naar 120 nieuwe medewerkers.

 

Felix Van de Maele, de (jonge) baas van Collibra V.R.

 

 

SatADSL brengt communicatie per satelliet in afgelegen gebieden

Vele gebieden in de wereld hebben nog geen toegang tot internet. De in 2010 opgerichte SatADSL wil deze situatie verhelpen. Deze in Oudergem gevestigde onderneming biedt aan eender welke organisatie en zelfs aan particulieren een gemakkelijke en snelle toegang tot het internet via een satellietverbinding. Door zijn expertise brengt het bedrijf ook betrouwbare en beveiligde internettoegang in afgelegen landen, voornamelijk in subsaharisch Afrika, maar ook in Azië. SatADSL werkt voor zeer diverse gebruikers, waaronder banken en financiële instellingen, maar ook NGO’s, regeringen en kleine ondernemingen. Dankzij SatADSL hebben bepaalde kleine dorpen nu toegang tot het internet en kunnen kinderen, ook in afgelegen gebieden, een schooltraject volgen. SatADSL heeft wereldwijd 800 aansluitingen verwezenlijkt. De onderneming exporteert haar diensten in een veertigtal landen en stelt 16 mensen tewerk.

 

SatADSL wil onder andere bijdragen tot de ontwikkeling van opkomende landen. V.R.

 

 

ERTMS Solutions ontwikkelt software voor spoorwegsignalering

ERTMS betekent in het Engels zoveel als ‘Europees systeem voor het beheer van het spoorwegverkeer’. Een nichemarkt waarin de in 2008 opgerichte firma ERTMS Solutions zich specialiseerde. De onderneming biedt software en elektronische producten voor betere onderhoudsdiensten, testen en computerintegratie bij klanten in de spoorwegsector. Bedrijven als Alstom of Siemens gebruiken deze spitstechnologische programma’s, die soms tot in Azië worden geëxporteerd. De onderneming kent al 10 jaar lang een ononderbroken groei. Het personeel breidde zich uit van 4 naar 19 personeelsleden en de directie is momenteel druk bezig technologische profielen te rekruteren. De onderneming heeft onlangs 2000 m² kantooroppervlakte in Brussel aangekocht. De omzet bedroeg in 2017 2,5 miljoen euro, 35% meer dan in 2016.

V.R.

 

BECI Community 15 mei 2018
Deel deze post
Archiveren

Volgende lezen
Uw kijk op Brussel