Wanneer een bedrijf een moeilijke financiële periode doormaakt, kan de procedure voor gerechtelijke reorganisatie (PGR) helpen om een faillissement te voorkomen en er weer bovenop te komen. Hoe werkt het en wie kan er een beroep op doen?
Economische moeilijkheden betekenen niet altijd het einde voor een bedrijf. De procedure voor gerechtelijke reorganisatie (PGR) biedt bedrijfsleiders een wettelijk kader waarbinnen ze kunnen onderhandelen met hun schuldeisers en hun bedrijf kunnen reorganiseren, terwijl ze tijdelijke bescherming van de rechtbank krijgen. Met de PGR kan volgens de wet “tot 80% van de schuld worden kwijtgescholden”, legt Fryderyk de Peslin Lachert, advocaat en insolventie-expert, uit.
Een gereguleerde procedure
De PGR, met de steun van het Brussels Gewest, begint met een aanvraag bij de ondernemingsrechtbank. Als die aanvaard wordt, krijgt de onderneming uitstel van betaling, zodat de schuldeisers geen onmiddellijke betalingen kunnen eisen. Dit uitstel biedt de mogelijkheid om een herstelplan op te stellen, in een van de volgende drie vormen (volgens de kamer van koophandel van Brussel, zie einde van het artikel):
- Minnelijke schikking, rechtstreeks afgesloten met bepaalde schuldeisers.
- Collectief akkoord, waarbij alle schuldeisers betrokken zijn en waarvoor toestemming van de rechtbank nodig is.
- Overdracht met toestemming van de rechtbank, om het bedrijf over te dragen aan een andere entiteit om de activiteit te behouden.
Wie kan een PGR aanvragen?
Volgens de Koninklijke federatie van het Belgisch Notariaat komt “elke natuurlijke persoon die als zelfstandige een professionele activiteit uitoefent, elke rechtspersoon of elke andere organisatie zonder rechtspersoonlijkheid” in aanmerking voor een PGR. Zelfstandigen, kmo's en grote ondernemingen kunnen een aanvraag indienen, op voorwaarde dat ze kunnen bewijzen dat ze in financiële moeilijkheden verkeren maar nog steeds levensvatbaar zijn.
De aanvraag moet actuele financiële documenten bevatten, een evaluatie van de schulden en een duidelijke strategie om de continuïteit van het bedrijf te garanderen. De PGR wordt niet automatisch toegekend: de rechtbank analyseert de situatie en kan de aanvraag weigeren als het bedrijf geen realistische vooruitzichten op herstel toont.
Op het juiste moment te gebruiken
Hoewel de PGR een waardevolle adempauze biedt om een bedrijf te herstructureren, legt deze procedure ook strikte voorwaarden op: het bedrijf moet bewijzen dat het in staat is zichzelf recht te trekken en zijn verplichtingen na te komen. Een laattijdige aanvraag of een slecht opgesteld plan kan tot mislukking leiden.
Om een faillissement te vermijden en de kansen op succes te maximaliseren, kunnen Beci's experts ondernemers helpen een PGR aan te vragen bij de ondernemingsrechtbank. Voor meer informatie, klik hier.