Het huidige landschap van export en import is in veel opzichten eenvoudiger geworden dankzij de Europese interne markt. Dat is echter maar een deel van het geheel. Exporteren en importeren kan nog steeds een mengelmoes van tegenstrijdige informatie en vereisten zijn, afhankelijk van op welke landen en markten u zich wilt richten. Was er maar een ondersteunend netwerk om kmo's te helpen succesvol te worden op de wereldmarkt ... Maar wacht, er bestaat er een!
Het Enterprise Europe Network (EEN) werd in 2008 samen met Beci en Hub.brussels door de Europese Commissie gelanceerd om internationalisering en innovatie bij Europese kmo's te promoten. Het is een netwerk van bedrijfsondersteunende organisaties verspreid over meer dan 60 landen. Simpel gezegd helpt het EEN kmo's die hun producten internationaal willen verkopen om daarin te slagen, of ze nu ondersteuning nodig hebben bij het exporteren, importeren, het vinden van nieuwe leveranciers of het herexporteren van goederen. Hiervoor werkt een uitgebreid internationaal netwerk van experts samen om belangrijke informatie te delen en kmo's persoonlijke ondersteuning te bieden.
Het EEN biedt basis- en geavanceerde diensten, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Deze kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: informatie, advies en partnerondersteuning. Jean-Philippe Mergen, directeur internationalisering bij Beci en manager van Enterprise Europe Brussels (het lokale EEN contactpunt voor de hoofdstedelijk gewest) vertelt ons meer.
Een echt netwerk
Bedrijven met een specifieke vraag over importeren of exporteren kunnen contact opnemen met hun lokale EEN-vestiging voor een antwoord. “Als we een vraag krijgen over een specifieke markt of specifieke regelgeving, nemen we contact op met onze collega's in het land die ons de juiste informatie kunnen geven,” legt Mergen uit. Een bedrijf dat textiel exporteert naar de Canarische Eilanden wilde bijvoorbeeld weten of ze voor elk product een certificering nodig hadden vanwege de nieuwe regelgeving voor textielafval in de regio. “Ik nam contact op met mijn collega daar en kreeg een zeer gedetailleerd antwoord over wat het bedrijf moest doen om te voldoen aan de lokale autoriteiten.”
Exportadvies
Het EEN kan ook verder advies geven en bedrijven coachen bij het opstellen van een actieplan. “We beginnen met een intake-assessment van het bedrijf om meer te begrijpen over hun bedrijf, wat ze doen en wat ze willen bereiken. We beoordelen ook hun capaciteit om te internationaliseren. Als ze er nog niet klaar voor zijn, geven we ze veel advies zodat ze beter begrijpen wat ze moeten doen.”
Bedrijven kunnen overambitieus zijn als ze beginnen, maar Mergen raadt aan om de omvang te beperken om specifieke doelen te stellen. Uiteindelijk kan het doel zijn om over de hele wereld te exporteren, maar het kan beter zijn om klein te beginnen. Binnen de Europese Unie zijn er geen douaneformaliteiten, maar buiten de grenzen zijn er veel verschillende regels en voorschriften, import- en exportbelastingen en nieuw papierwerk om aan te voldoen. Het EEN helpt kmo's de juiste informatie te krijgen over de regels waaraan ze moeten voldoen om naar een bepaald land te exporteren.
Partnerschapsmogelijkheden
De derde manier waarop het EEN kan helpen is door bedrijven te ondersteunen in hun zoektocht naar nieuwe zakelijke contacten. Sommige bedrijven zijn op zoek naar nieuwe franchises, een distributeur, importeur of handelsagent. Het EEN heeft een online samenwerkingsplatform met duizenden bedrijfsprofielen van over de hele wereld. Deze profielen zijn geplaatst door EEN-experts, zoals Jean-Philippe Mergen bij Beci, waardoor ze anoniem zijn. Omdat al het eerste contact via EEN-experts verloopt, verliezen bedrijven geen tijd met het uitfilteren van ongeschikte partnermogelijkheden. Zodra een potentieel voordelige partner is geïdentificeerd, is het aan de bedrijven om tot een overeenkomst te komen en een contract te ondertekenen (waarvoor ook advies kan worden gegeven).
Mergen benadrukt dat de kracht van het EEN is dat het een netwerk is. “Ik heb meer dan 2.500 contacten over de hele wereld, die hetzelfde doen als ik. Ik kan hen rechtstreeks contacteren met de behoeften en het profiel van het bedrijf om specifieke informatie of partnerschapsmogelijkheden op maat te krijgen.”
Terwijl het EEN de expertise van zijn netwerk ten dienste stelt van kmo's, geeft het kmo's ook de kans om hun eigen netwerk uit te breiden via matchmakingevenementen: B2B-ontmoetingen tussen bedrijven, vaak op beurzen. Deze ontmoetingen worden vooraf georganiseerd via een online platform waar bedrijven hun profiel invullen en vragen om bijeenkomsten met hun doelbedrijven.
Een onschatbare dienst voor kmo's
Hoewel het klinkt alsof al deze zakelijke kansen en ondersteuning duur moeten zijn, zijn deze diensten gratis voor kmo's. Het EEN wordt medegefinancierd door de EU (die 60% van het project financiert) en de organisaties van het netwerk zelf (die de resterende 40% financieren). Dit betekent dat kmo's gratis uiterst relevante informatie van onschatbare waarde kunnen ontvangen. “In ruil vragen we bedrijven om ons feedback te geven. We traceren elke dienst die we leveren om het voordeel voor het bedrijf te analyseren,” legt Jean-Philippe Mergen uit. “Het gaat er niet alleen om bedrijven veel adressen en buitenlandse contacten te geven, maar om te proberen het bedrijf te helpen totdat ze resultaten boeken.”
Zelfs bedrijven die al sterke export-importactiviteiten hebben, kunnen profiteren van de diensten van het EEN. Mergen herinnert zich veel onzekerheid bij kmo's door verschuivingen in het geopolitieke landschap. Brexit, bijvoorbeeld, betekende dat veel bedrijven plotseling te maken kregen met douane, belastingen, CE-markering en het equivalente markeringssysteem in het Verenigd Koninkrijk. Toen Rusland drie jaar geleden Oekraïne binnenviel, wisten bedrijven niet zeker of ze nog wel handel mochten drijven met Rusland en hoe ze de betaling moesten regelen. De nieuwe tarieven die door de Verenigde Staten worden opgelegd aan Europese goederen zullen veel bedrijven zeker scherp houden, maar het EEN kan helpen wanneer de details bekend worden.
Er is veel hulp beschikbaar voor kmo's, maar je moet wel weten waar je moet zoeken. “Vaak weten bedrijven niet welke hulpbronnen voor hen beschikbaar zijn”, zegt Mergen. Het EEN kan kmo's in de juiste richting sturen.
Jean-Philippe Mergen geeft nog een laatste advies aan bedrijven die hun exportactiviteiten willen uitbreiden: “Ik adviseer bedrijven altijd om te controleren of de EU een vrijhandelsovereenkomst heeft met het doelland. Vietnam, Singapore, Mexico en Canada hebben bijvoorbeeld een vrijhandelsovereenkomst met de EU. Dit betekent dat bedrijven kunnen profiteren van lagere invoerrechten wanneer ze naar deze landen exporteren, waardoor ze een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van concurrenten in niet-EU-landen.”
Het EEN in Brussel - Enterprise Europe Brussels - wordt gezamenlijk gerund door Beci en hub.brussels. Terwijl hub.brussels ondersteuning biedt bij innovatie, helpt Beci bedrijven met hun doelstellingen op het vlak van internationalisering en import-export. Kijk op www.brusselsnetwork.be voor meer informatie of neem contact op met international@beci.be voor persoonlijk advies op maat.