Hoe kunnen we in een tijdperk van grote digitale en maatschappelijke veranderingen onze managementmodellen heruitvinden? Het AION 2025 Forum, mede georganiseerd door Aion, Beci, EEN en CCI France Belgique, opende het debat in Brussel.
AI, vertrouwen, geopolitieke spanningen ... en zelfs liefde, de vraag is niet langer 'wie' leiding geeft, maar 'hoe'. Op 24 april kwamen experts en managers in de Mix bijeen in Brussel, om leiderschap in een onzekere wereld onder de loep te nemen. Voor de derde editie van het AION Forum, een jaarlijkse bijeenkomst gewijd aan economische en managamenttransformaties, werd de dag ingevuld met drie panels rond een gemeenschappelijk thema: het herdenken van bestuursmodellen in een tijdperk van maatschappelijke en digitale veranderingen.
Homo Digitalis
“Uw klanten zijn geen Homo Sapiens meer, maar Homo Digitalis”. Met die uitspraak zette Thierry Geerts, CEO van Beci, meteen de toon tijdens het eerste panel over digitale transformaties. Volgens hem moeten leiders hun bedrijven aanpassen aan de wereld van vandaag. Artificiële intelligentie, zegt hij, kan de efficiëntie van teams met wel 80% verhogen, op voorwaarde dat de technologie volledig wordt omarmd. Hij voegt eraan toe: “We zitten in de vierde industriële revolutie. Wie zich niet aanpast, is de enige die echt bedreigd wordt”.
Chris Peeters, CEO van Bpost Group, stelt dezelfde diagnose en roept overheden op om een kader te creëren dat vooruitgang bevordert, terwijl bedrijven hun manier van werken herdenken. “Als leider moet je denken aan het welzijn van de mensen met wie je werkt”, vat hij samen. Valentino Megale, professor aan de Rome Business School en ondernemer, is het hiermee eens: in het tijdperk van AI is “de boodschap de vraag, niet het antwoord”. Hij pleit voor duidelijke regelgeving en benadrukt dat de mens centraal moet blijven staan.
Naar een management van vertrouwen
Het tweede panel van de derde editie van het forum riep op tot een echte “vertrouwenscultuur”. Een boodschap die werd herhaald door Laurent Provost, CEO van Automation & Robotics SA: “Zonder vertrouwen is geen enkele strategie duurzaam”. Volgens Diane Faybsztein, Director of Communications & Market Intelligence bij Nestlé, blijft participatief management centraal staan, zonder garantie op succes: “Dat we zeker weten dat iets zal werken, betekent niet dat het ook zo zal verlopen”.
Voor Olivier Onghena-'t Hooft, CEO van Ginpi, is het tijd om onze prioriteiten te herzien: “De meeste leiders zijn geobsedeerd door resultaten, niet door hoe die bereikt worden. Het zou net andersom moeten zijn.” Hij gaat zelfs nog een stap verder: “Echt leiderschap is weten hoe je mensen moet liefhebben.” Geen naïeve liefde, zegt hij, maar het vermogen om anderen te ondersteunen, te dragen en te laten groeien.
Welke ambitie voor Europa?
Tot slot ging het derde panel in op het Europese concurrentievermogen. Is het nog steeds mogelijk om continentale kampioenen te creëren? Ook hier stond het aanpassingsvermogen van het management centraal. Voor Nico Bogaerts, directeur strategische ontwikkeling bij SD Worx, hangt succes af van het vermogen om je managementstijl aan te passen aan de verschillende lokale realiteiten: “Het geheim is weten hoe je je management aanpast aan elk land. Een enkel model volstaat niet meer; je moet de nationale contexten begrijpen en respecteren”.
Kortom, het AION 2025 Forum maakte duidelijk dat leiderschap moet evolueren in het kader van de huidige veranderingen. Menselijker, flexibeler, aandachtiger.