Fietsleasing in de lift

13 oktober 2021 door
BECI Community

[gastartikel]

De leasefiets heeft echt zijn plaats ingenomen in onze multimodale samenleving. In de toekomst zullen er naar verwachting zelfs evenveel leasefietsen als leaseauto’s op onze wegen rijden. Heb je ooit deze optie overwogen? Ze biedt een heleboel fiscale voordelen voor de onderneming en de werknemer.

De fiets is het voornaamste alternatief voor de auto. Zeker nu, want de overheid investeert zwaar in de verbetering van fietspaden en fietssnelwegen. Een fiets haalt de auto’s in de file gemakkelijk in en veroorzaakt geen CO2-uitstoot. Schitterend voor het milieu dus! 

Belastingvoordelen

De fiets is ook een zuinig en belastingefficiënt vervoermiddel. Hij brengt geen brandstofkosten met zich mee. En de werkgever kan de fietsende werknemer belonen met een vergoeding voor het op- en afpendelen naar het werk. Leasefietsen zijn bovendien volledig belastingvrij en je combineert ze gemakkelijk met alternatieve vervoermiddelen (milieuvriendelijke bedrijfswagen, abonnement openbaar vervoer, enz.) in het raam van een mobiliteitsbudget. Let wel: dat mobiliteitsbudget is geen verplichting, noch voor de werkgever, noch voor de werknemer.

Goed voor je gezondheid

Aardig meegenomen: fietsen is goed voor je gezondheid! Studies hebben aangetoond dat fietsers lichamelijk fitter zijn en gemiddeld 4 kg minder wegen dan automobilisten. Wist je dat 20% van de werknemers binnen een straal van 15 km van hun werkplek woont? Die afstand kan je gemakkelijk per fiets afleggen, zeker als je een fietssnelweg volgt!

40% extra verkoop

Fietsen is trendy. De Confederation of the European Bicycle Industry meldt dat het jaar 2020 alle verkooprecords heeft gebroken, met 22 miljoen fietsen van allerlei types die in de 27 EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk aan de man werden gebracht. Dit vertegenwoordigt een stijging van 40% (zie de studie). “Een sterke vraag aan de kant van de consument, talrijke ontwikkelingen op het gebied van fietsinfrastructuur en politieke toezeggingen voor een overgang naar een groene economie: zie daar de drie redenen waarom de verkoop van fietsen in Europa elk jaar gestaag is gegroeid met deze ongelooflijke piek van 40% voor het jaar 2020,zegt Erhard Büchel, voorzitter van Conebi.

Made in Europe

Kopers kiezen steeds vaker voor elektrische fietsen. In 2020 werden 4,5 miljoen fietsen met elektrische ondersteuning (EAB’s) verkocht, wat neerkomt op een vijfde van het totale aantal verkochte fietsen. De statistieken vertonen zelfs een record jaarlijkse stijging van 52% van het aantal verkochte EAB’s. 80% van de in Europa verkochte elektrische fietsen worden ter plaatse vervaardigd. In totaal biedt de Europese fietsenmarkt volgens Conebi meer dan 85.000 banen.

Fietsleasing, zoals voor de auto

Tegelijkertijd is ook het leasen van fietsen sterk gegroeid. KBC Fietsleasing domineert de markt in België. Die dienstverlener werd vijf jaar geleden in het leven geroepen door de KBC groep. Vandaag beheert KBC Lease een park van meer dan 20.000 leasefietsen voor 1.400 bedrijfsklanten, met de hulp van 450 aangesloten fietsendealers in heel België. “Ons aanbod aan bedrijven en organisaties is afgestemd op alle mogelijke voorkeuren met vouwfietsen, racefietsen, stadsfietsen, mountainbikes, trekkingfietsen, bakfietsen, elektrische fietsen tot 25 km/u met trapondersteuning of high speed fietsen tot 45 km/u”, aldus Tomas Meyers en Matthieu Van Riet, respectievelijk verantwoordelijk voor marketing en externe communicatie bij KBC Brussels. “Het aanbod waaruit iedereen kan kiezen omvat ongeveer duizend recente modellen van de 10 vooraanstaande merken van high-end fietsen.”

Pakketten voor onderhoud en verzekering

De leaseperiode is 36 maanden. “Naast de aantrekkelijke financiering bieden we een onderhoudspakket (aangepast aan het gebruik en het type fiets), een all-risk verzekering tegen schade en diefstal, en 24-uurs bijstand in geval van plotselinge immobilisatie van de fiets. Kortom, Fietsleasing regelt alles, of je nu de werkgever bent of de gebruiker. 

Alle procedures kunnen online worden uitgevoerd of via het kantoor of afstand KBC Brussels Live of 02 303 31 60. Aan het einde van het leasingcontract ben je vrij om de fiets terug te brengen of om hem over te kopen tegen aantrekkelijke financiële voorwaarden. 

 

Over de auteurs

Tomas Meyers, Hoofd marketing & communicatie en Matthieu Van Riet, Hoofd externe communicatie bij KBC Brussels

BECI Community 13 oktober 2021
Deel deze post
TAGS 
Archiveren