Bedrijfswagens worden duurder: wat zijn de opties als werkgever?

11 december 2019 door
BECI Community

[Coproductie] Een nieuw jaar, nieuwe regels. Vanaf 2020 daalt de fiscale aftrekbaarheid van auto’s, stijgen de kosten voor zogeheten valse plug-in-hybrides en gaan we richting strengere emissienormen. Het gevolg: wie met zijn huidige wagenpark verder rijdt, zal een stuk dieper in de buidel moeten tasten. Maar zijn er ook aantrekkelijkere alternatieven? Veerle Michiels, mobiliteitsexpert bij hr-bedrijf SD Worx, legt vijf mogelijke pistes naast elkaar én deelt haar eigen visie.

De Belg en zijn bedrijfswagen, het is al jaar en dag een geslaagd huwelijk. Eén op drie bedienden heeft er een. En belangrijker: liefst 60% daarvan zou overwegen om van werk te veranderen, mocht de bedrijfswagen plots wegvallen. Geen wonder dat veel werkgevers de groeiende politieke en maatschappelijke druk op bedrijfswagens met lede ogen aanzien. De veranderingen die hen te wachten staan, beloven alvast één ding: bedrijfswagens worden duurder.

Dit zijn de drie nieuwe regels voor bedrijfswagens vanaf 2020:

 

  1. Fiscale aftrekbaarheid auto- en brandstofkosten: de fiscale aftrekbaarheid wordt bepaald door een nieuwe formule op basis van de CO2-uitstoot en het brandstoftype.
  2. Elektrische wagens: het aftrekpercentage van 120% voor elektrische auto’s verdwijnt. De kosten voor elektrische auto’s kun je als werkgever enkel voor 100% aftrekken.
  3. Valse’ plug-in-hybrides: ook voor dit type wagens stijgt de prijs, zowel voor werkgever als werknemer. Heeft de elektrische batterij een capaciteit van minder dan 0,5 kWh per 100 kilogram wagengewicht of stoot de wagen meer dan 50 gram CO2 uit per kilometer? Dan berekent de fiscus de uitstoot op basis van een gelijkaardig model met verbrandingsmotor. Bestaat er geen equivalent, dan vermenigvuldig je de uitstoot met factor 2,5.
    Opgelet! Deze regels gelden enkel voor plug-in hybrides aangekocht, gehuurd of geleased vanaf 1 januari 2018. Voor de andere plug-ins verandert er niets.

Op elk mobiliteitspotje past een deksel

Veerle Michiels: “Een wereld zonder bedrijfswagens is nog veraf, maar de tijdsgeest vraagt wel om een bewuster mobiliteitsbeleid. Wie daar geen oog voor heeft, zal letterlijk de prijs betalen. Het goede nieuws: heel wat bedrijven zijn vandaag al bezig met de transitie naar duurzame mobiliteit.”

Hoe dat precies moet, is vaak minder duidelijk. Er is dan ook geen passe-partoutantwoord. Daarom: vijf pistes voor een slim en motiverend mobiliteitsbeleid met de mening van een expert erbij.

Optie 1: je wagenpark vergroenen

Veerle Michiels: “Je wagenpark elektrificeren, lijkt een logische keuze, maar er zijn nog heel wat struikelblokken. Zo is de Total Cost of Ownership (TCO) doorgaans hoger dan bij benzine- of dieselauto’s, hebben de wagens een lager rijbereik, staat de infrastructuur in België nog niet volledig op punt en duurt het lang voor je wagen is ‘volgetankt’. Ook het opladen thuis kan specifieke problemen met zich meebrengen. Veel werkgevers zijn daarom eerder afwachtend of stappen met mondjesmaat over.”

Optie 2: cash-for-car

Veerle Michiels: “Hiermee kunnen werknemers hun (recht op een) bedrijfswagen inruilen voor cash. De formule blijkt echter geen onverdeeld succes. Ter illustratie: sinds de lancering koos minder dan 1% van de werknemers ervoor om zijn of haar wagen in een geldsom om te zetten. Een van de redenen is dat er intussen een alternatief op tafel ligt: het mobiliteitsbudget. Dit is minder ‘drastisch’ omdat hier nog steeds plaats is voor een bedrijfswagen. Die moet wel milieuvriendelijk zijn en mag op termijn maximaal 95 gr CO2 per kilometer uitstoten.”

Optie 3: mobiliteitsbudget

Veerle Michiels: “Het mobiliteitsbudget geldt zowel voor werknemers met een bedrijfswagen als werknemers die er recht op hebben. Het bedrag kunnen ze vrij spenderen, zolang de oplossing maar duurzaam is en past in het aanbod van de werkgever. Denk aan fietsen, openbaar vervoer en zelfs een elektrische of ecologisch verantwoorde wagen. Bovendien kunnen medewerkers die in vogelvlucht maximaal 5 km van het werk wonen huisvestingkosten ermee financieren  Het restsaldo wordt op het einde van elk kalenderjaar in cash uitbetaald, na aftrek van een bijzondere werknemersbijdrage inzake sociale zekerheid van 38,07%.”

Optie 4: flexibel verlonen

Veerle Michiels: “Terwijl werknemers met een mobiliteitsbudget de keuze hebben tussen andere duurzame vervoersmiddelen en geld, biedt flexibele verloning nóg meer opties. Zo kunnen werknemers wel mobiliteit bij hun voorkeuren opnemen, maar evengoed voor een dagje extra vakantie, een laptop of een ander voordeel opteren. De kerngedachte: werknemers zijn zelf aan zet.”

Optie 5: Mobility-as-a-Service (MaaS)

Veerle Michiels: “MaaS-providers integreren verschillende mobiliteitsoplossingen in één applicatie. Het doel: op maat gemaakte trajecten, afhankelijk van de noden en voorkeuren van de gebruiker. Zo kunnen werknemers via een app zelf vervoersmiddelen combineren, zoals (deel)fietsen, (deel)wagens, trein en bus. Dit kan perfect in combinatie met het mobiliteitsbudget.”

Vertrouw op een copiloot

Meer elektrische wagens, een mobiliteitsbudget, flexibele verloning of een andere piste: wat voor de een werkt, is voor de ander niet haalbaar. Veerle Michiels: “Win tijdig advies in, want een duurzame, budgetvriendelijke oplossing mét behoud van bedrijfswagens is in principe voor elke werkgever mogelijk.”

Duurzame mobiliteit stimuleren binnen je bedrijf én je kosten onder controle houden?

Dat kan. Surf naar www.sdworx.be/mobiliteit en ontdek onze oplossingen.

BECI Community 11 december 2019
Deel deze post
Archiveren