Valipac viert 20-jarig bestaan met projecten voor de volgende 10!

5 november 2018 door
BECI Community

Enkele dagen geleden vierde Valipac zijn 20e verjaardag. Meteen de gelegenheid, voor de geaccrediteerde organisatie, om haar programma voor de komende 10 jaar bekend te maken aan de genodigden in het Etterbeekse Huis van het Hout.

Op zijn lauweren rusten, zal Valipac niet doen: het heeft besloten zich te concentreren op vier belangrijke projecten. Ingrid Bouchez, Hoofd Communicatie bij Valipac: “Ons doel blijft de naleving van alle voorwaarden van onze accreditatie. Maar we stellen ons daar niet tevreden mee: we gaan het systeem ook trachten te verbeteren door het zo pragmatisch mogelijk te maken”. Daarom zet Valipac zich in om selectieve inzameling in bedrijven aan te moedigen, het recyclingpercentage van industriële verpakkingen te verhogen, het aantal freeriders te verminderen en tegelijkertijd de vergoeding stabiel te houden.

Kringloopeconomie met Wienerberger en Total

Inzake industriële verpakkingen zijn veel initiatieven mogelijk om de circulaire economie aan te wakkeren. “Het eerste project dat van start ging betreft de Belgische baksteenproducent Wienerberger, met Total voor de wetenschappelijke ontwikkeling van het project. De kunststoffolies gebruikt om bouwmaterialen te verpakken, worden teruggewonnen en in combinatie met grondstoffen gebruikt om opnieuw hoogwaardige gerecyclede kunststoffolies te produceren,” legt Ingrid Bouchez uit. Valipac wil de vraag naar dit type product stimuleren. Eveneens op het gebied van de kringloopeconomie ontwikkelt Valipac momenteel een instrument om na te gaan in welke mate bepaalde industriële verpakkingen (met name plastic) vatbaar zijn voor kringloop. De evaluatie aan de hand van objectieve criteria zal aan de verpakking een kringloopscore toekennen, vergelijkbaar met de energieklassen van huishoudelijke toestellen. Valipac wil een bemiddelende rol spelen tussen de verschillende actoren in de materiaalketen om te voorkomen dat innovatie bij de ene een probleem voor de andere wordt. Het is inderdaad onverantwoord dat een fabrikant de eigenschappen van zijn kunststoffolie zodanig verandert dat deze niet meer afdoende kan worden gerecycled.

Een algemenen en betrouwbare bron van data

Valipac wil bovendien de betrouwbare bron bij uitstek worden voor cijfers over de afvalproductie van bedrijven. Tot in 2016 verzamelde Valipac enkel gegevens over industrieel verpakkingsafval dat verzameld werd door een reeks belanghebbenden. In de periode 2017-2021 zal de organisatie informatie verzamelen over 15 verschillende stromen afval geproduceerd door bedrijven. De gegevens worden vergaard per inzamelpunt en per bedrijfsnummer. Op die manier wordt het mogelijk om bedrijven te lokaliseren en de productie van hun afval te koppelen aan de sector waarin zij actief zijn. En Valipac heeft dan alle sleutels in handen om een ‘bedrijfssorteerbarometer’ op te zetten. “Zo kunnen wij sectoren met een achterstand identificeren, specifieke communicatiecampagnes opzetten, inzamelingsacties stimuleren, enz.”, analyseert Ingrid Bouchez. Tegelijk zullen de afvalinzamelaars over correcte cijfers beschikken waarmee ze hun marktaandelen kunnen identificeren en het sorteerpotentieel bij hun klanten verder verbeteren.

Synergieën met andere organen

Om de energie te bundelen, zullen synergieën met andere beheersorganen (REP’s) worden overwogen. “We denken aan organisaties als VALORFRIT, VALORLUB, RECUPEL, BEBAT, Fost Plus. Als een bedrijf huishoudelijke verpakkingen heeft, kan het ook te maken krijgen met industriële verpakkingen. Bepaalde initiatieven kunnen ieders taak verlichten: het opzetten van één enkel aangiftekanaal met één enkel wachtwoord, bijvoorbeeld. Of gezamenlijke informatiesessies,” aldus nog Ingrid Bouchez.

 

www.valipac.be

BECI Community 5 november 2018
Deel deze post
Archiveren