We Are Artists: “Een selectie op geld konden wij niet aanvaarden”

2 april 2019 door
BECI Community

Isabelle Derecque is een Brusselse kunstenares en interieurarchitecte. Deze energieke kunstliefhebster is een slasher en onderneemster in hart en nieren. Met haar collega en vriendin Barbara Greindl creëerde ze het collectief We Are Artists. Dit jaar verwelkomt de zevende editie gratis 57 schilders en beeldhouwers van allerlei nationaliteiten in het Espace Vanderborght 

 

Enkele maanden geleden vierde Isabelle Derecque haar 10e verjaardag als zelfstandige. Zij koos trouwens voor dit statuut meteen na haar studie als interieurarchitect en designer: “Na de hogeschool wilde ik aan design doen, maar ik moest wel mijn brood verdienen. Ik werd dus zelfstandige interieurarchitecte en werkte hier en daar aan kleine projecten.”  

Op 27-jarige leeftijd voelde ze weer de drang naar creatie en de nood om zich uit te drukken. Precies op dit tijdstip kwam ze ook op het idee van een schilderijenconcept. Ze werkte toen aan een opfrissingsproject van BNP bankkantoren. “Op de werf werd veel met vinylstroken gewerkt. Dit materiaal inspireerde me onmiddellijk.” Isabelle volgde dan een opleiding vergulden met goudfolie, combineerde beide technieken en vond het medium bij uitstek: de spiegel.“De spiegel is een tekening op zich, die bovendien constant licht uitstraalt. Dankzij de spiegel zie je het schilderij nooit twee keer op dezelfde manier. Je kunt er dus onmogelijk genoeg van krijgen.”  

Geleidelijk aan stelde Isabelle haar schilderijen tentoon met de kunstenares en vriendin Barbara Greindldie zij tijdens de opleiding bladvergulding had leren kennen. Telkens werden beide vrouwen met moeilijkheden geconfronteerd: “We moesten bijvoorbeeld vaak betalen om te exposeren. Kunstenaars selecteren in functie van hun financieel vermogen, dat vonden wij onaanvaardbaar. Een kunstenaar kies je voor zijn werk, niet voor zijn geld.”  

Het lijstje van negatieve punten werd al gauw te lang. De twee dames besloten dus een eigen collectief van kunstenaars op te richten, onder de naam We Are Artists. Deelnemers betalen niet om te exposeren. De keuze gebeurt aan de hand van de diversiteit aan persoonlijkheden: “Alle stijlen, leeftijden en nationaliteiten komen aan bod. We koppelen ook culturele evenementen aan de tentoonstellingen om de zichtbaarheid van de deelnemers te maximaliseren.” Isabelle en Barbara vergoeden zich enkel via verkoopcommissies. De eerste editie van WAA werd meteen een groot succes met meer dan 15 kunstenaars. Nu, zeven jaar later zijn het bijna 60 kunstenaars die de waarden en de kleuren van het collectief verdedigen. 

Wat beide dames vinden van de jonge millenial kunstenaars die ze tentoonstellen? “Ze vertegenwoordigen een nieuwe generatie, zijn dynamisch en onbevreesd. We hebben duidelijk het gevoel dat je vandaag heel wat kunt waarmaken met weinig middelen, gewoon door durven en geloven.”  

De editie 2019 van We Are Artists heet La Délirante. Waarschijnlijk een weerspiegeling van de energie van Barbara en Isabelle die met veel lef en energie de codes van de Brusselse kunstwereld in vraag stellen en hard werken om deze te doorbreken 

Zie: www.waaweareartists.com

BECI Community 2 april 2019
Deel deze post
Archiveren