Béatrice de Mahieu, ambassadeur voor open innovatie in Brussel

31 oktober 2019 door
BECI Community

Aan het hoofd staan van een gemeenschap van jonge innovatieve bedrijven voelt niet onwennig aan voor Béatrice de Mahieu, die onlangs CEO werd van Co.Station. Sinds het begin van haar carrière kiest ze voor open innovatie als voornaamste focus.  

 

U hebt veel ervaring met innovatie en veranderingsmanagement. Hiervan getuigen Co.Station, Microsoft, Telenet ... Daarnaast sleepte u een diploma in oenologie in de wacht en volgde u een opleiding in voeding. Intens leven, daar houdt u blijkbaar van!  

Sinds mijn kinderjaren zit ik boordevol energie. Vandaag is dit een troef omdat al deze energie wordt gewaardeerd. Toen ik een kind was, viel dat minder in de smaak. Ik kon niet rustig luisteren en stilzitten. Dit zorgde op school voor moeilijkheden. Als ik dingen in mijn leven heb kunnen waarmaken, dan is dat waarschijnlijk te danken aan mijn drang naar vereenvoudiging van alles wat ik niet meteen begrijp. Mijn voorliefde voor innovatie vloeit zeker voort uit deze obsessie. 

 

Precies die interesse in innovatie, was die er al vanaf het begin van uw carrière? 

Wat mij aan het begin van mijn carrière fascineerde, was de komst van het internet. U herinnert zich misschien nog Alta Vista, ICQ, Netscape, Advalvas ... Ik vond een eerste baan in een filmproductiebedrijf. Elke dag faxten we reclame- en speelfilmscripts tussen Brussel en Parijs. Het was enorm tijdrovend. Ik stapte naar de baas en zei: “Als we een computer met internet hadden, zouden we de scenario’s per e-mail versturen en dat zou veel sneller gaan”. “Oké”, luidde zijn antwoord, “jouw computer krijgt toegang tot het internet. Toen ben ik het volledige potentieel van het internet gaan inzien. Al snel verliet ik deze werkgever en vond een job in een bedrijf dat websites maakte. 

 

U werkte eerst als loontrekkende en werd daarna freelancer …  

Ik droomde ervan bij Microsoft te werken. Toen ik daar eindelijk in slaagde, was dit gewoon te gek! Mijn dochter werd dan geboren. Ik weet niet of de hormonen er iets mee te maken hadden, maar ik had zoveel energie dat ik de tijd rijp vond om een eigen activiteit op gang te brengen. Ik werd een zelfstandige specialiste in digitalisering en changemanagement. Ik werkte aan overgangs- en transformatieprojecten, vaak van print naar web, onder andere voor Elle, Vlan, Psychologie magazine... Dat lukte mij aardig!  

 

Hoe bleef u op de hoogte om voortdurend te kunnen innoveren? 

Innovatie beperk ik niet tot het opsporen van nieuwe trends. Soms betekent innoveren een probleem aanstippen en het vereenvoudigen. Als je ergens een gebrek aan harmonie opvangt, of iets dat stroef verloopt, dan zijn dat vaak bronnen van innovatie. Vergeet echter niet dat niet iedereen positief staat tegenover verandering. Dat is het uitdagende in mijn werk. 

 

 

Deze ontmoeting kunt u integraal in de Next Step podcast beluisteren: https://www.beci.be/podcast.  

 

De podcast inspiratie:  

Eten: Onze voeding spreekt boekdelen over onze samenleving. En over onszelf. Elke eerste vrijdag van de maand leveren Nora Bouazzouni en Mélissa Bounoua u boeiende en smakelijke afleveringen op Louie Média (in het Frans). 

 

 

BECI Community 31 oktober 2019
Deel deze post
Archiveren