Een sterk team? Laat de aangeboren talenten van uw medewerkers stralen

27 maart 2023 door
BECI Community

[Gastartikel]

In de huidige periode, na de gezondheidscrisis, is de verantwoordelijkheid van managers complexer geworden dan ooit. De zoektocht naar betekenis en de professionele ontwikkeling van werknemers moeten ondanks alles in het verlengde blijven van de operationele behoeften aan efficiëntie in de organisatie.

Centraal in de sociale dimensie van MVO of ESG blijft dat werknemers zich moeten kunnen positioneren en hun plaats vinden in het project van hun organisatie. Professionele vaardigheden zijn noodzakelijk maar niet voldoende om mensen te motiveren. Eenfruitsapautomaat of een Chief Happiness Officer? Zeker en vast mooie initiatieven om de QLW (Quality of Life at Work) te verbeteren. Maar betrokkenheid resulteert uit andere factoren: de voldoening te weten waarom wij elke dag werken én de erkenning van wie wij zijn, namelijk onze persoonlijkheid en onze bijdrage aan het gemeenschappelijke project.

Laten we ieders potentieel naar waarde schatten!

Ieder van ons heeft een aangeboren eigen talent. Wanneer het geactiveerd wordt, voedt dat talent ons. En het draagt bij tot de doelstellingen van de organisatie. Het plezier dat we beleven als we iets doen dat ons ligt, versterkt en vult de knowhow aan. Als een werknemer een taak met plezier uitvoert, nemen zijn motivatie en inzet toe. En wanneer een werknemer zich hiervan bewust is en de organisatie erin slaagt hem op het gepaste niveau te mobiliseren, zullen zijn prestaties maar ook die van de groep toenemen.

De trend naar “reskilling“, waarbij intern talent voorrang krijgt op externe aanwerving, is hiervan een goed voorbeeld: de organisatie doet een beroep op bestaande interne capaciteiten (voornamelijk niet-technische vaardigheden).

Aangeboren talent komt alleen tot zijn recht als het op het juiste moment, op de juiste plaats en voor het juiste doel wordt ingezet.

Een voorbeeld? Bij de lancering van een project heeft het bedrijf creatievelingen, innovators en dromers nodig. Dat zijn de Ontdekkers, de Aanpakkers en de Creatieve mensen. Later, bij de industrialisering van een idee en de planning, organisatie en ontwikkeling van processen, doet het bedrijf best een beroep op Ontwerpers, Doorgevers of Afwerkers. In welke mategebruikt je organisatie dit potentieel? Dit is niet het zoveelste model van persoonlijkheidsprofielen, maar een aanpak die berust op het plezier van het doen en aangeboren talenten.

Zichzelf beter kennen om de efficiëntie te verhogen en de energie te benutten

Een aangepaste aanpak levert concrete en meetbare resultaten op:

30% toename van de betrokkenheid van werknemers, zoals gemeten door de Great Place To Work® ratio
75% minder aanwervingsfouten
30% tijdsbesparing op de voortgang van het project, geschat door een klant

 

Een sociaal systeem leeft

De aanpak berust op het besef dat een project, een team of een organisatie een levend geheel vormt. Dit systeem heeft een unieke bestaansreden en functioneert volgens de interacties tussen de individuen en entiteiten waaruit het bestaat. Je moet wel belangstelling hebben voor de mensen die er deel van uitmaken om de dynamiek ervan te begrijpen en te verbeteren. Een dergelijke systemische aanpak is zinvol in het bedrijfsleven.

Zie hier een getuigenis van hoe doeltreffend een geïntegreerde aanpak van profielen kan zijn:

Als onderdeel van een verandering in een uitvoerend comité, slaagde elk lid erin dankzij de geïntegreerde aanpak zijn eigen functioneren te begrijpen en in te zien waarom sommige activiteiten hem aantrokken en andere onaangenaam aanvoelden. Iedereen herkende zich in zijn profiel!

Door de natuurlijke aanleg van elke persoon te begrijpen, zag ik het belang in om hen vooral te laten werken aan wat zij leuk vonden en, omgekeerd, om samen met hen een strategie en processen op te zetten om oplossingen te vinden voor wat zij moeilijk vonden.

“Het ultieme concurrentievoordeel? Niet financiën, strategie of technologie, maar teamwerk, omdat het zo krachtig en zo zeldzaam is. Patrick Lencioni

Pas deze complementariteit toe, bouw voort op de aangeboren talenten van uw werknemers voor meer inzet en efficiëntie.

 

Meer weten? Wij organiseren samen met BECI workshops over dit onderwerp. Hou de agenda in de gaten …

 

 

Over de auteurs

Nicolas Delebois  &  Zakaria Marzouki, HR Project Manager & Coaching

 

Newsletter HR & Social

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief HR & Social van Beci (gratis)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 27 maart 2023
Deel deze post
TAGS 
Archiveren