Starters creëren gemiddeld meer jobs dan KMO’s

2 maart 2020 door
BECI Community

De impact van starters op de werkgelegenheid wordt serieus onderschat terwijl een starter gemiddeld dubbel zoveel jobs creëert als een KMO van dezelfde omvang. Bijna negen op de tien KMO’s zijn eenmanszaken. Bij starters is dat amper 1,4%. Dat blijkt uit een bevraging van Start it @KBC bij meer dan 150 starters.

Voor de hele Belgische gemeenschap van Start it @KBC, die uit meer dan 500 starters bestaat, voorziet men 1050 vacatures in 2020. In de gemiddelde starter werken 4,8 mensen terwijl er in de gemiddelde KMO, volgens de cijfers van de Europese Commissie 2,5 mensen werken.

“Die cijfers liggen in lijn met het advies dat we aan onze starters geven om zich te omringen met een team”, verklaart Lode Uytterschaut, de oprichter en CEO van Start it @KBC. “Om een succesvolle starter uit te bouwen, heb je verscheidene vaardigheden nodig. Weinig ondernemers kunnen dat allemaal zelf. Een nieuw product of een nieuwe dienst in de markt zetten, is een moeilijke opdracht. Het is keihard werken en je krijgt gegarandeerd met tegenslag te maken. Op zulke ogenblikken helpt het als je kunt terugvallen op een team voor mentale steun en bijkomende expertise.”

De starters die deelnamen aan de bevraging realiseerden sinds de opstart samen al voor 83,9 miljoen euro aan omzet. Gemiddeld 540.000 euro per starter. De gemiddelde verkoop ligt fors hoger dan vorig jaar, wat niet onlogisch is, gezien er voor veel starters een extra jaar aan sales bij kwam.

Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC, reageert op de cijfers: “We zien een exponentiële groei van de omzet van starters. Dat is goed nieuws. Het is cruciaal voor starters om zo snel mogelijk te verkopen, want dat is de meest betrouwbare en stabiele vorm van inkomsten. De overheid zou die verkoop verder kunnen stimuleren, liefst in de vorm van een steunmechanisme dat het risico voor klanten ‘verzekert’. Zo zullen meer bedrijven en consumenten de sprong wagen om te kopen van een starter, zonder zich zorgen te moeten maken over eventuele latere leveringen of dergelijke. Met zo een steunmechanisme zet je nog meer de turbo op de economische waardecreatie.”

Naast het aantal gecreëerde banen en de groeiende verkoopcijfers, stijgen ook de investeringen in starters. Risicokapitaal blijkt bij de starters de belangrijkste vorm van externe financiering. Bij risicokapitaal liggen de bedragen doorgaans ook een pak hoger dan bij business angels of bankleningen. De overheid blijft echter een belangrijke rol spelen om starters te helpen bij hun groeiproces, zeker in het begin. 83% van de starters hadden namelijk investeringen van de overheid aangetrokken onder de vorm van subsidies. “Dat toont aan dat de overheid nog altijd een belangrijke rol speelt in het financieren van starters in een vroeg stadium”, besluit Lode Uytterschaut.

 

Informatie: www.kbcbrussels.be

BECI Community 2 maart 2020
Deel deze post
Archiveren