Giles Daoust: “De zin om zijn carrière in eigen handen te nemen, dat is de houding die werknemers van alle leeftijden moeten aannemen. ”

8 mei 2019 door
BECI Community

[Coproduction] Het is algemeen bekend, de wereld zal in de toekomst enorm evolueren en plaats maken voor een steeds meer gedigitaliseerde samenleving waar technologische ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen. In deze wereld die constant in (r)evolutie is moeten bedrijven continu investeren in opleidingen voor hun personeel… Maar ook werknemers moeten de zin hebben om hun loopbaan in eigen handen te nemen om te vermijden dat ze worden ingehaald door de evoluties binnen hun beroep.

 

Interview met Giles Daoust, CEO van Daoust.

 

Men heeft het vandaag de dag steeds vaker over de behoefte aan flexibiliteit in een loopbaan, wat is uw standpunt hierover?

G.D. We vertrekken met een vaststelling, namelijk dat de wereld enorm evolueert en ook in de toekomst steeds sneller zal blijven evolueren. Artificiële intelligentie en digitalisering zijn slechts het topje van de ijsberg. We staan nog maar aan het begin en stellen nu al de gevolgen vast met bijvoorbeeld een aantal bedrijven dat verplicht wordt om bepaalde categorieën van werknemers te ontslaan en ze te vervangen door anderen met een verschillend profiel. Het gaat hier niet om het vervangen van oudere werknemers door jongere, maar om het vervangen van bepaalde types van competenties die in de nieuwe organisatie overbodig zijn geworden, door nieuwe die in het bedrijf beter op hun plaats zijn.

De echte uitdaging voor bedrijven en HR-afdelingen is dus de interne mobiliteit en de flexibiliteit van hun werknemers, wat enkel mogelijk is met continue opleidingen. Een werknemer die zich niet gedurende zijn hele loopbaan blijft bijscholen, loopt het risico om, ongeacht zijn functie, overbodig te worden.

 

Vindt u dat bedrijven meer moeten investeren in opleidingen?  Wat winnen ze hierbij?

Een werknemer, of dat nu een arbeider of een bediende is, moet opleidingen kunnen volgen en nieuwe technieken en nieuwe competenties kunnen ontwikkelen. De HR-afdelingen van bedrijven moeten dus opleidingsprogramma’s aanbieden om hun medewerkers te begeleiden in hun evolutie. Bedrijven zoals Daoust Career Management, die gespecialiseerd zijn in loopbaanbegeleiding, kunnen hen helpen door een externe kijk op de dingen te werpen, maar ook met een reeks hulpmiddelen om passende oplossingen te vinden op het vlak van interne organisatie en methodologie. Ze kunnen ook specifieke begeleidingen aanbieden voor werknemers om hen te helpen zich te oriënteren door coaching, opleiding, een begeleiding bij inplacement … Er bestaan oplossingen voor bedrijven met opleidingen voor hun werknemers.

Wat winnen ze hierbij? Heel veel. Op lange termijn blijkt het bevorderen van de evolutie van een loopbaan binnen het bedrijf dankzij continue opleidingen veel rendabeler voor het bedrijf dan werknemers te verliezen of te moeten ontslaan. Geconfronteerd worden met een herstructurering en een ontslagregeling houdt, naast het onmiskenbare sociale drama, ook enorme kosten in.

Dit gezegd zijnde, alleen investeren is voor het bedrijf niet voldoende. Vandaag moet elke werknemer zich bewust zijn dat ook hij “zijn carrière in eigen handen moet nemen”. Het is dus ook de taak van het bedrijf om werknemers bewust te maken van het belang om nieuwsgierig te zijn en continu interesse te tonen in zijn eigen ontwikkeling.

 

 “De zin om je carrière in eigen handen te nemen” wat verstaat u daaronder?

De werknemer moet de gedachte om zijn loopbaan in eigen handen te nemen omarmen. Hij moet zelf stappen ondernemen en niet alleen maar afwachten tot wanneer zijn werkgever een bepaalde opleiding organiseert of aanbiedt. Het is nu en in de toekomst noodzakelijk dat de werknemer zich interesseert voor, zich documenteert over en opleidingen volgt rond nieuwe vaardigheden of technieken. Ofwel met de bedoeling open te staan voor nieuwe technologieën, ofwel om zijn kennis uit te breiden met een bepaalde competentie of specialisatie. Denkt hij dat een bepaalde opleiding voor hem nuttig zou kunnen zijn, maar stelt zijn werkgever deze niet voor? Waarom zou hij die opleiding dan zelf niet volgen? Er bestaan enorm veel gratis of redelijke goedkope initiatieven bij private of publieke organisaties.

Te veel werknemers rekenen op het bedrijf om hen te motiveren en eindigen uiteindelijk als ‘steuntrekker’, en dat is fout. Laten we als voorbeeld taallessen nemen: als de talenkennis van een werknemer hem verhindert om te groeien in zijn loopbaan, kan hij kiezen uit een hele reeks gratis of goedkope cursussen. Dit zal er in veel gevallen voor zorgen dat de persoon in kwestie kan groeien. Een opleiding niet volgen alleen maar opdat ze niet in de opleidingscatalogus van de werkgever staat, is betreurenswaardig.

Het voordeel voor de werknemer van continue opleiding spreekt voor zich. Hij kan zijn loopbaan structuren en ontwikkelen, zowel naar omhoog als op hetzelfde niveau (of op het einde van de loopbaan soms zelfs naar omlaag) binnen het bedrijf of elders; dit is ook wat de meeste werknemers willen.

Een van de behoeften voor de toekomst is dus een mentaliteitsverandering bewerkstelligen. Dat werknemers op lange termijn denken en zin krijgen om hun carrière zelf in eigen handen te nemen zonder te wachten op initiatieven van hun werkgever en zonder dat de HR-afdeling moet investeren in opleidingen, career management en coaching opdat de werknemer gedurende zijn hele loopbaan zou kunnen evolueren.

 

 

Newsletter HR & Social

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief HR & Social van Beci (gratis)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 8 mei 2019
Deel deze post
Archiveren