Heb je een diploma nodig om te ondernemen?

15 mei 2025 door
Era Balaj

Sinds 15 januari 2024 is het niet langer nodig om managementvaardigheden aan te tonen om een bedrijf op te starten in het Brussels Gewest. Deze hervorming neemt een administratieve hindernis weg, maar roept ook vragen op.

Jarenlang was een diploma of bewijs van ervaring in bedrijfsbeheer vereist om een bedrijf te starten in Brussel. Deze vereiste werd op 15 januari 2024 afgeschaft. De maatregel van de Brusselse regering is bedoeld om het oprichten van een onderneming te vergemakkelijken en de regels te harmoniseren met andere gewesten. Hoewel dit de procedure vereenvoudigt, roept het ook vragen op over de kennis die elke ondernemer zou moeten hebben, of die nu een diploma heeft of niet.

Minder papierwerk, meer dynamiek?

De afschaffing van deze administratieve verplichting brengt Brussel op één lijn met Vlaanderen, dat in 2018 het initiatief nam. Volgens de FOD Economie zou Wallonië dit voorbeeld moeten volgen in 2025, wat een harmonisatie op nationaal niveau zou inluiden. Deze hervorming heeft betrekking op niet-gereglementeerde beroepen en is bedoeld om ondernemersprojecten aan te moedigen, zonder een academische drempel op te leggen.

Hoewel je niet langer zal worden gevraagd om je vaardigheden te bewijzen, betekent dit niet dat ze overbodig zijn geworden. De klassieke stappen blijven ongewijzigd: registratie bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, keuze van het juridisch statuut, aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds en btw-registratie. De FOD Economie, die achter deze maatregel staat, wijst erop dat bepaalde beroepen onderworpen blijven aan specifieke toegangsvoorwaarden, met name de bouw, kappers en lichaamsverzorgers.

Een diploma is niet langer verplicht, maar …

Door deze vereiste af te schaffen, zet Brussel in op vertrouwen. Het betekent echter niet dat het ondernemerschap geïmproviseerd kan worden. Het begrijpen van een budget, het beheren van de cashflow, het opstellen van een ondernemingsplan en het voldoen aan fiscale verplichtingen zijn nog steeds essentieel voor het voortbestaan van een bedrijf.

Maar niets houdt je tegen om op andere manieren te leren. Er zijn online tools, workshops en toegankelijke trainingen, waaronder die van Beci's experts. Het managementdiploma afschaffen als voorwaarde voor toegang tot het ondernemerschap is niet hetzelfde als het nut ervan ontkennen. Het is een manier om te zeggen dat vaardigheden op andere manieren kunnen worden verworven.


Bekijk onze agenda voor toegang tot de workshops en opleidingen die Beci organiseert.


Era Balaj 15 mei 2025
Deel deze post
Archiveren