FoodWIN steunt de strijd tegen voedselverspilling in jouw grootkeuken !

24 augustus 2020 door
BECI Community

Wist je dat 30% van al het geproduceerde voedsel in de vuilbak belandt? En mocht voedselverspilling een land zijn, dan zou het de derde grootste CO2 uitstoter zijn, net na China en de Verenigde staten. Weet je hoe je zelf voedselverspilling kan vermijden, bij je thuis of op het werk?

In 2014 ontstond de vzw FoodWIN met één doel: voedselverspilling bannen in België. Op verschillende manieren ondersteunde de organisatie vorige jaren burgers, lokale overheden en bedrijven in Vlaanderen om hun voedselverspilling aan te pakken. Nu willen ze hun werking uitbreiden naar de rest van België met een focus op voedselverspilling in bedrijfsrestaurants en andere grootkeukens van zorginstellingen en scholen.

FoodWIN richt zijn aanpak op preventie eerder dan op herverdeling (vb. via sociale organisatie) of het herwaarderen van voedsel (als energie of veevoeder).  Het doel is voedselverspilling vermijden voordat het zich voordoet. Dat heeft als voordeel dat er een financiële ‘win’ tegenover de inspanning staat. Minder eten wegsmijten of verwerken bespaart immers kosten.

 

Hoe?

FoodWIN ontwikkelde een traject om voedselverspilling in grootkeukens te verminderen. Deze bestaat uit volgende stappen:

  • het opzetten van een meetmethode om de verspilling van de grootkeuken te evalueren
  • een participatieve workshop om het personeel te betrekken bij het actieplan
  • het uitvoeren van acties
  • een impactmeting dat het resultaat van de inspanningen toont

 

Door voedselverspilling te verminderen wil FoodWIN grootkeukens ondersteunen om duurzamer,  efficiënter en kostenbesparend te werken. Voorbije trajecten toonden dan ook een ‘return on investment’ van minder dan 1 jaar tot maximum 5 jaar.

@lexie_barnhorn

@lexie_barnhorn

De voordelen van FoodWIN                

Om duurzame oplossingen te implementeren die werken op lange termijn, steunt FoodWIN op twee belangrijke principes:

  • Participatie: om impact te realiseren, moet het personeel betrokken worden in het traject tegen voedselverspilling. Zij implementeren immers de acties en hen betrekken verhoogt niet alleen de motivatie, ze worden zich ook zeer bewust van de problemen en oplossingen.
  • Maatwerk: het ondersteuningstraject wordt aangepast aan de specieke noden van de grootkeuken. Hoe lang kan een meting duren en wat is relevant? Welk personeel wordt betrokken en hoe? Combien de temps faut-il relever les mesures ?

 

Best practice

Heel wat organisaties blijven niet bij de pakken zitten en nemen actie! Het facilitair bedrijf van de Vlaamse overheid, bijvoorbeeld, is een echte pionier. Zij verzorgen maaltijden voor het personeel van de Vlaamse overheid in maar liefst 10 gebouwen.
In 2012 voerden ze hun eerste voedselverspilling meting uit in het kader van een onderzoeksproject. Sinds 2018 worden ze hierbij ondersteunt door FoodWIN. Over de jaren heen wisten ze hun voedselverspilling met maar liefst 60% terug te dringen en besparen hier jaarlijks niet alleen bijna 50000 kg voedsel, maar ook 70,000 euro mee!
Een van de belangrijkste veranderingen die ze hiervoor doorvoerden, was een ‘freedom of choice’-principe. Het personeel van de Vlaamse overheid krijgt niet langer een vaste portie op hun bord, maar ze stellen hun maaltijd samen met vaste componenten en een vrij buffet.

 

Neem op 7 september deel aan aan de webinar met FoodWIN !

Benieuwd hoe FoodWIN jouw bedrijf kan ondersteunen? Wil je actie ondernemen tegen voedselverspilling, maar weet niet hoe te starten? Schrijf je dan nu in voor het webinar op 7 september. We doorlopen samen met jou de stappen die je moet zetten om voedselverspilling in jouw organisatie aan te pakken.

in ESG
BECI Community 24 augustus 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren