Angst: giftig maar broos

11 oktober 2021 door
BECI Community

[gast artikel]

Zorgen, angsten en ongerustheid… Ze ruïneren je beroepsleven. Zelfs de verdiende trots in je vaardigheden gaat eraan kapot. Durf je die diepgewortelde malaise met de collega’s te bespreken? Waarschijnlijk niet. Je wilt toch niet dat anderen zich gaan inbeelden dat je de job niet aankunt? Dus lijd je in stilte, alleen. Neem het ons niet kwalijk: je hebt ongelijk.

Je bent niet de enige die met angsten kampt. Bijna al je collega’s hebben er last van. Maar niemand mag het weten. Ongerustheid treft ook de meest zelfverzekerden, de bullebakken, de dominante kerels en mensen naar wie iedereen jaloers opkijkt. Moet je weten: hun houding is vaak een vorm van compensatie. De anderen zijn discreter en verdragen de angst in stilte. Ja, want angst is taboe! Daar praat je niet over. Het gevolg? Het team dat een efficiënt geheel zou moeten vormen, wordt een archipel van eenzaamheden. Inclusief de jouwe. Pijnlijk.

“Echte moed is je angsten onder ogen zien.” Ja, OK, dat klopt, maar dit soort formules helpen je niet vooruit. Ze voeden wel je schuldgevoel. Forget about them.

Angst is een vampier. Hij zuigt je leeg maar is zelf kwetsbaar. Hij verdraagt geen licht. Hij gedijt in de duisternis van de geheimzinnigheid waarmee je die kwelling omringt. Wie zal je helpen?

Antwoord: een zorgzame, niet-betrokken buitenstaander die je situatie met wat afstand bekijkt. En dan wel met de volgende aanpak:

  • Je bijstaan om dit onbehagen te uiten, zonder de collega’s erbij te betrekken;
  • Samen met jou op zoek gaan naar de echte oorzaak;
  • Je bewust maken van de gevolgen voor je gedrag;
  • Je doen beseffen hoe je door angst aangetast gedrag onbewust de mensen om je heen kan ontstemmen, en zelfs hun eigen angsten kan aanwakkeren;
  • Jou kleine positieve gebaren aanleren die de anderen en jezelf geruststellen en die opluchting en dankbaarheid bij anderen teweegbrengen;
  • Je laten inzien hoe deze kleine lichtvonken angsten doden en bruggen bouwen in de archipel van eenzaamheden;
  • Je uitleggen dat je op die manier een deugdzame cirkel creëert, waar de collega’s je dankbaar voor zullen zijn.

De angsten zullen slechts geleidelijk verdwijnen, maar je zult eenvoudige en doeltreffende hulpmiddelen in handen hebben. Zin om dit even met ons te bespreken? 

 

Over de auteur

Erik Buelens, Owner van LITTERIS

BECI Community 11 oktober 2021
Deel deze post
Archiveren