De circulaire economie, een nieuw elan voor het afvalbeheer

27 mei 2019 door
BECI Community

[Coproductie] Grootse innovatie in de bouwsector. In februari experimenteerde hij als eerste Belgische sector met plastic krimphoezen gemaakt van gerecycleerd materiaal.

Het begin van de 21ste eeuw is een belangrijke mijlpaal in de evolutie van de lineaire naar de circulaire economie. 2018 was met name bepalend voor de verwezenlijking van de circulaire economie. De Europese Unie is inderdaad gestart met de hervorming van een reeks richtlijnen inzake afvalbeheer. Op het programma: een verhoging van de recyclagedoelstellingen en een wijziging in hun berekeningsmethode. In het verlengde hiervan, publiceerde ze ook haar strategie voor kunststoffen in een circulaire economie.  Om deze uitdagingen aan te gaan, zullen de bedrijven moeten blijk geven van een flinke dosis innovatie en zullen ze tal van initiatieven moeten nemen.

 

De bouwsector als inspiratiebron

15 jaar geleden al zette de bouwsector met Clean Site System de eerste stappen naar de circulaire economie. Dankzij de retourlogistiek van dit concept, krijgt het afval van plastic folies en hoezen een tweede leven. De aannemers kopen de inzamelzakken aan bij hun handelaar in bouwmaterialen en vullen ze met folies en hoezen afkomstig van het uitpakken van goederen. Zodra de zakken gevuld, kunnen ze ze gratis deponeren bij hun handelaar die ervoor zal zorgen dat de inhoud wordt gerecycleerd.

Zo’n 6.000 aannemers zijn vandaag overtuigde gebruikers van dit systeem dat door 220 bouwhandelaren in heel België wordt aangeboden. Het inzamelsysteem is goed ingeburgerd in de sector, maar er is nog ruimte voor verbetering.

 

Een potentieel van 5.000 ton

Krimphoezen zijn die “omhulsels” gemaakt van plastic film die, nadat ze over een pallet worden getrokken, krimpen door verwarming en de stabiliteit van de goederen tijdens het transport verzekeren. Vandaag worden deze hoezen vervaardigd uit nieuw materiaal en worden ze niet hergebruikt. Nochtans genereert de bouwsector elk jaar alleen al 5.000 ton aan afval van plastic hoezen.

Verschillende actoren in de waardeketen staken de hoofden bij elkaar om deze verpakkingen te integreren in een circulair model. Het doel? Aantonen dat het haalbaar is om gerecycleerd materiaal te integreren in krimphoezen.

De ervaring op het terrein bracht volgende partners rond de tafel:

  • De vzw Valipac als facilitator en algemeen coördinator,
  • Baksteenproducent Wienerberger die zich ertoe verbonden heeft de circulaire krimphoezen te gebruiken op voorwaarde dat ze over dezelfde eigenschappen beschikken als de hoezen vervaardigd uit virgin materiaal,
  • Total die de geschikte polymeerformule ontwikkelde die kon worden toegevoegd aan het gerecycleerd materiaal dat door Rymoplast werd gerecycleerd,
  • Oerlemans die de hoezen vervaardigde uit het mengsel van virgin polymeren en gerecycleerd materiaal,
  • Fema en Go4Circle die de contacten faciliteerden met de handelaren in bouwmaterialen en de ophalers/sorteercentra.

Lang leve de circulaire hoezen!

Op 15 februari gebruikte Wienerberger de allereerste circulaire hoezen gemaakt van 50 % gerecycleerd materiaal, voor het verpakken van een tiental palletten. Deze palletten hebben inmiddels de testen die aantonen dat ze voldoen aan de Europese transportveiligheidsnormen, succesvol doorstaan.

De eerste resultaten zijn veelbelovend; toch willen de deelnemende partners aan het project het onderzoek nog verderzetten. Ze overwegen bijvoorbeeld om het percentage aan gerecycleerd materiaal in de polymeermix te verhogen of om de testen uit te breiden naar andere kwaliteiten.

Dankzij dit project kwamen ook de uitdagingen van het huidige model aan het licht: het gebruik van lijm, etiketten en inkt vermindert de circulariteit van de hoezen omdat ze het percentage afval vergroten. Het toont ook aan dat bedrijven moeten kunnen beschikken over duidelijke richtlijnen over de mate van recycleerbaarheid van de verpakkingen die ze gebruiken.

 

.

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BECI Community 27 mei 2019
Deel deze post
Archiveren