Hoewel ze (nog) niet wettelijk verplicht zijn om te rapporteren, worden kmo’s steeds vaker bevraagd over ESG (environmental, social, governance) onderwerpen door hun banken, investeerders en klanten, die zelf wettelijk verplicht zijn om te rapporteren.
Dit artikel toont aan dat deze ‘waterval’ van rapportageverplichtingen een grote impact kan hebben op kmo’s, dit vooral op hun financiering.
Nieuwe ESG-regelgevingen zoals de CSRD en de EU-taxonomie hebben tot doel de transparantie en vergelijkbaarheid van ESG-gegevens voor bedrijven te verbeteren. Naleving van deze normen is niet zomaar een hokje om aan te kruisen; het wordt cruciaal om toekomstige toegang tot financiering te verzekeren. Hoewel kmo’s momenteel niet verplicht zijn om te rapporteren in het kader van de regelgeving omtrent duurzame financiering, zouden ze de nieuwe VSME-vragenlijsten van EFRAG kunnen zien als een praktische manier om te voldoen aan de toenemende ESG-eisen die ze krijgen, en tegelijkertijd inzicht te krijgen in de ESG-risico’s en opportuniteiten die relevant zijn voor hun bedrijf. Als kleinere bedrijven vandaag al aan de slag gaan, kan dat aanzienlijke voordelen opleveren in de toekomst. Laten we eens kijken waarom.
Wat betekent ESG-rapportage voor kmo’s?
ESG-rapportage staat nog in de kinderschoenen. Met de vele bestaande regelgevingen en richtlijnen en de opkomst van nog veel meer, ontvangen kmo’s steeds meer gelijksoortige, maar soms tegenstrijdige en ongecoördineerde verzoeken.
In de praktijk ontvangen kmo’s meerdere ESG-vragenlijsten van verschillende belanghebbenden die om verschillende informatie vragen: banken, investeerders, klanten, overheidsinstanties, enz.
Elk verzoek kan anders zijn qua inhoud en formaat. Dit kan een aanzienlijke administratieve last met zich meebrengen en is het nodig om deze vragenlijst te standaardiseren om dubbel werk te voorkomen.
Daarom hebben Greenomy en Finance&Invest.Brussels samen het “Impact Scoring Platform” (ISP) gecreëerd om de ESG-rapportering voor kmo’s te vereenvoudigen, gezien hun beperkte middelen.
Het doel is eenvoudig:
Een enkele, eenvoudige vragenlijst, gebruikt als antwoord op verzoeken van meerdere stakeholders, die kmo’s een idee geven van hun ESG-maturiteit in minder dan 2 uur.
Waarom ESG-prestaties rijmen met financiële prestaties
Consumententrends wijzen op een groeiende voorkeur voor duurzame producten en diensten. Deze trend heeft niet alleen invloed op banken en beleggers, die nu ESG-risico’s meenemen in de beoordeling van hun portefeuilles, maar ook op grote bedrijven. Die kiezen steeds vaker voor duurzame leveranciers om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren. Sommige bedrijven geven bijvoorbeeld de voorkeur aan cateraars met een nul-afvalbeleid, dringen erop aan dat leveranciers ESG-gedragscodes naleven en vragen naar de B Corp-scores.
Daarnaast besteden consumenten steeds meer aandacht aan duurzame ontwikkeling (een onderzoek van McKinsey toonde aan dat de verkoop van producten met een ESG-engagement over een periode van 5 jaar 40% sneller groeide dan producten zonder ESG-engagement).
Financiële instellingen nemen steeds vaker ESG-factoren op in hun financieringsvoorwaarden. In België heeft Wallonie Entreprendre aangekondigd gunstige financieringsvoorwaarden (tot 50 basispunten) te willen toekennen aan de beste spelers in een sector.
ESG-prestaties worden met andere woorden een concreet criterium om toegang te krijgen tot (beter betaalbare) financiering en vooral om klanten te winnen en te houden. Duurzaamheid wordt een fundamenteel concurrentievoordeel. Kleine en middelgrote ondernemingen hebben er daarom alle belang bij om best practices in ESG-rapportage in een vroeg stadium op te nemen.
Om verder te onderzoeken wat duurzaamheid betreft, kunt u terecht op onze pagina Shifting Economy. De economische transitie is aan de gang in Brussel.
|
Over de auteur
Eliott Pleeck, Business Development & SME market