Concrete en eenvoudige oplossingen voor uw afval!

28 november 2018 door
BECI Community

Hoe beheert uw bedrijf zijn afval? Weet u niet wat u met een gedeelte hiervan moet beginnen? Zijn sommige aspecten voor verbetering vatbaar? Op welke hulp kunt u rekenen? Het Brussels Green Network is er om al deze vragen te beantwoorden.

Elk bedrijf produceert afval, maar de hoeveelheden en de aard ervan variëren. Wat helaas niet varieert, is dat afval moet worden verwijderd. En dat kost geld!

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn bedrijven onderworpen aan twee belangrijke verplichtingen bij het beheer van hun afval: een contract en sortering aan de bron. U dient dus aan deze verplichtingen te voldoen zodra u over een ondernemingsnummer beschikt.

Nu en dan komen daar nieuwe verplichtingen bij. Denk maar aan het verbod op plastic zakken voor eenmalig gebruik sinds september 2017 of het verbod op bepaalde plastic producten zoals borden, bestek, wattenstaafjes, rietjes, mengstokken voor dranken of staafjes voor ballonnen. Dit verbod wordt tegen 2021 op Europees niveau van kracht.

Tegenover al deze verplichtingen worden de bedrijven gelukkig niet aan hun lot overgelaten. Er bestaan financiële hulpmiddelen en veel deskundigen om deze paradigmaverschuiving vlotter te laten verlopen. Het begrip afval verdwijnt langzaam maar zeker ten gunste van het concept van ‘hulpbronnen’. Die bezitten waarde en bieden een heleboel kansen. Ze vormen de voedingsbodem waarop de circulaire economie ontluikt tot een zeer gevraagd concept. De Brusselse regering heeft het belang van dit nieuwe economische model ingezien en lanceerde in 2016 het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie (GPCE). Het beschikt over een budget van bijna 13 miljoen euro voor de periode 2016-2020. Hiervan wordt jaarlijks meer dan een miljoen euro toegewezen aan bedrijven in de vorm van een Be Circular projectoproep (kandidaturen welkom vanaf februari).

Andere oproepen tot het indienen van projecten zijn meer gericht. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zeer recent gelanceerde “Projectoproep 2018 Zero Afval Horeca en Voedingszaken”. Het is bestemd voor handelaars die willen experimenteren met milieuvriendelijkere bedrijfspraktijken die nul afval bevorderen en voedselverspilling bestrijden. Het maakt niet uit of ze nu reeds bewezen nulafvalpraktijken gaan uittesten of met nieuwe praktijken willen experimenteren: de kandidaten staat financiële steun ten belopen van 2.500 tot 15.000 euro te wachten, naast gratis begeleiding, zowel voor de voorbereiding van de aanvraag als bij de uitvoering van het project.

Voor een onderneming is het soms moeilijk om toegang te krijgen tot al deze informatie en te weten waar te beginnen. Daarom heeft Beci, de Brusselse Kamer van Koophandel, een gratis ondersteuningsprogramma met Leefmilieu Brussel opgezet voor alle Brusselse bedrijven. Het is hierbij de bedoeling om ze doorheen als deze mogelijkheden en kansen te begeleiden naar een meer circulaire en milieuvriendelijke economie. Het zogenaamde Brussels Green Network programma biedt tal van diensten, zoals een volledige milieudiagnose, een helpdesk die alle vragen van de bedrijven beantwoordt, de ontwikkeling van tools of regelmatige informatiesessies en Green After Works.

De volgende activiteit, Circular After Work, vindt plaats op 29 november in het MAD Brussel. Deelnemers kunnen tijdens deze niet te missen netwerkavond vele innovatieve oplossingen ontdekken om hun bedrijfsbeheer meer als een kringloop op te vatten.

Het Brussels Green Network heeft tot taak het leven te vergemakkelijken van bedrijven die zich willen engageren in een milieubenadering. Hierbij wordt gedacht aan een netwerk van stakeholders, leveranciers, duurzaamheidsmanagers, enz. die elkaar helpen om hun doelstelling van duurzame ontwikkeling te bereiken.

Bent u klaar voor een afvalbeheerstrategie? Raadpleeg vandaag nog onze 10 best practices in afvalbeheer en aarzel niet om contact met ons op te nemen via green@beci.be:

Dit artikel maakt deel uit van het dossier ‘Afvalbeheer’ van het platform Duurzame toekomst van Media Planet. Ontdek nog meer interessante inhoud op http://www.duurzametoekomst.be/.

Brussels Waste Network

BECI Community 28 november 2018
Deel deze post
Archiveren