Interview: verkoop van een bedrijf

18 december 2020 door
BECI Community

De verkoop van een bedrijf is soms een goede manier om de onderneming nieuw leven in te blazen. Dit is wat Didier Gelin, ondernemer, echtgenoot en vader van 3 kinderen, besloot te doen met een van zijn vennootschappen.

Dus vroegen we hem naar deze bijzondere ervaring met bedrijfsoverdrachten.

Vertel ons over uw ondernemersachtergrond …

Ik heb altijd een partner gehad met wie we verschillende bedrijven hebben opgericht. We hebben een bedrijf in managementsoftware in het leven geroepen, het merk Ciel et Sage in België verdeeld, een reclamebureau opgezet, een callcenter geopend en ik heb zelfs de Heelys wielschoenen op de markt gebracht.

Vertel ons over het bedrijf dat u hebt besloten te verkopen …

Mijn partner en ik investeerden in een bedrijf dat toen PF Engineering heette. Dit bedrijf was actief in al wat te maken had met antidiefstalsystemen voor auto’s, meer specifiek satellietsystemen. Vervolgens ontwikkelde de onderneming zich tot telematica, namelijk de geolokalisatie van voertuigen.

Ik was 10 jaar lang minderheidsaandeelhouder en was daarna 4 jaar lang CEO. Vervolgens hebben we een externe CEO ingehuurd en ben ik verkoopdirecteur geworden. Uiteindelijk hebben we ons bedrijf verkocht aan een grote Italiaanse groep genaamd Viasat Group.

Waarom hebt u een externe CEO ingehuurd voordat u uw bedrijf verkocht?

In het verkoopproces was het belangrijk om een CEO te hebben met ervaring en een track record die toegevoegde waarde gaven aan het bedrijf, en die bovendien onafhankelijk was van de aandeelhouders. Daarom hebben we een externe CEO ingehuurd.

Wat waren de voorwaarden van de overnemende onderneming?

De overnemer is een familiebedrijf dat een dozijn Europese ondernemingen heeft gekocht. Het was voor de overnemer erg belangrijk om de juiste prijs te betalen voor de aanwinst, maar ook om sleutelpersonen in het bedrijf te houden.

De CEO, die geen aandeelhouder was, moest een aantal aandelen kopen. De voorwaarde van de transactie was dat ik bij het bedrijf moest blijven. Op de dag van de transactie was er een opwaardering, die een veelvoud was van de resultaten. Iedereen kon op dat moment zijn aandelen verkopen, behalve de CEO – die terugkocht – en ik, die 50% van mijn aandelen moest houden, die tweeënhalf jaar na het resultaat zouden worden gevaloriseerd.

Wat is uw huidige ervaring?

Na de verkoop van mijn aandelen werd mij aangeboden om te blijven en omdat ik nog steeds gepassioneerd ben over het project, heb ik dat aanvaard.

Het is op zich niet vreemd om voor anderen te werken, want het is eigenlijk een bedrijf waarin je geïnvesteerd hebt. Het is niet alsof het ons eigen kind is.

Hoe hebt u de mensen gevonden die uw bedrijf gingen overnemen?

We hadden al enkele jaren contact met Viasat Group en zijn niet op zoek gegaan naar andere kopers. Dit heeft enigszins te maken met het begin van ons bedrijf. We hebben veel met verzekeringsmaatschappijen gewerkt en het DNA van Viasat Group is “insurance telematics“. Zo hebben we elkaar gevonden.

Hoe lang duurde het proces?

Zeer lang. Tussen de eerste ontmoeting, toen ik naar Italië ging, en de ondertekening verliep ongeveer 4 jaar.

Wie heeft u geholpen tijdens de overdracht? Van wie kreeg u advies?

Dit is echt een project. We hadden een persoon in huis die alle documenten moest leveren omdat alles in het Engels gebeurde met een advocatenkantoor dat door Viasat werd aangesteld. We werden geauditeerd, we moesten alle documenten, alle contracten leveren. Bovendien zaten we met een ingewikkelde structuur omdat we een holding hadden. We hadden iemand die intern zeer bekwaam was voor alle juridische zaken… We konden dus alle juridische documenten en contracten doornemen. Die waren vrij complex.

Hoe verliep de overdracht? Is de uitkomst positief?

De overdracht verliep vlot. Alle documenten verzamelen en alles tot in de minste details uitpluizen was wel omslachtig. Maar omdat we niets te verbergen hadden, verliep alles in vol vertrouwen.

De aanpak van Italianen was erg slim, want omdat de CEO aandeelhouder werd, werd alles in het werk worden gesteld om de doelstellingen te bereiken en een optimale opwaardering te realiseren. Deze formule was dan ook zeer interessant.

We hebben gekozen voor een visie op de middellange termijn en hebben de onderneming geleid alsof het ons eigen bedrijf was. Om ervoor te zorgen dat we niet specifiek verplicht waren om te vertrekken, hadden we een visie op de middellange termijn ontwikkeld, ten voordele van de onderneming. We zijn blijven investeren. Sommige van deze investeringen konden worden afgeschreven of uit de waarderingsberekening gehaald.

BECI Community 18 december 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren