Vrijhandelsovereenkomst van de EU met Vietnam, handelsmogelijkheden om te grijpen

23 juni 2023 door
BECI Community

De bevolking van Vietnam geregistreerd in 2022 is 99,46 miljoen mensen. Het bruto binnenlands product van Vietnam is in het eerste kwartaal van 2023 met 3,32 % gestegen. Vietnam heeft in de eerste vijf maanden van 2023 een handelsoverschot van 9,8 miljard USD geboekt, met exportopbrengsten van meer dan 136 miljard USD en invoeropbrengsten van meer dan 126 miljard USD. Op 20 april investeerden buitenlandse investeerders bijna 8,88 miljard USD in Vietnam. België is nu de zesde handelspartner van Vietnam in de EU met een totale investering van meer dan 1,1 miljard dollar in Vietnam, voornamelijk op het gebied van logistiek en infrastructuurontwikkeling.

De Europese Unie en Vietnam hebben op 30 juni 2019 een handelsovereenkomst en een investeringsbeschermingsovereenkomst ondertekend.

De overeenkomsten bieden kansen om de handel te vergroten en banen en groei aan beide zijden te ondersteunen door:

99 % van alle tarieven afschaffen;
Het verminderen van regelgevingsbelemmeringen en overlappende administratieve rompslomp;
Het waarborgen van de bescherming van geografische aanduidingen;
Openstelling van de markten voor diensten en overheidsopdrachten, en
Ervoor zorgen dat de overeengekomen regels afdwingbaar zijn.

Het Europees Parlement heeft beide overeenkomsten op 12 februari 2020 goedgekeurd en de vrijhandelsovereenkomst is op 30 maart 2020 door de EU-lidstaten in de Raad gesloten.

De handelsovereenkomst is op 1 augustus 2020 in werking getreden.

Afschaffing van tarieven

De overeenkomst elimineert 99 % van alle tarieven aan beide zijden. KMOs in de EU kunnen naar Vietnam exporteren zonder tarieven te hoeven betalen. Sommige producten, zoals bijna alle machines en apparaten en alle textielproducten, waren vanaf de datum van inwerkingtreding vrij van rechten. Hetzelfde geldt voor ongeveer de helft van de farmaceutische producten van de EU. Voor andere producten zullen de tarieven in de loop van de tijd worden verlaagd en uiterlijk tien jaar na de inwerkingtreding van de handelsovereenkomst worden afgeschaft.

Hier zijn voorbeelden van taken vóór de overeenkomst die zijn teruggebracht tot nul sinds de overeenkomst volledig van kracht is:

Machines en toestellen tot 35 %; Geneesmiddelen tot 8 %; Auto’s tot 78 %; Zuivel tot 20 %; Wijn 50 %; Chocolade 30 %.

Voor KMOs zijn handelsbelemmeringen veel moeilijker te overwinnen dan voor grotere ondernemingen die doorgaans meer middelen hebben om op te putten. Daarom moeten KMOs harder moeite hebben om hun goederen over de grenzen heen te krijgen of om te voldoen aan de lokale vereisten voor de dienstverlening die zij willen leveren.

De overeenkomsten die de EU met Vietnam heeft gesloten, zullen KMOs helpen hun exportgroei naar Vietnam te vergroten. Vietnam is een aantrekkelijke markt voor KMOs. De overeenkomsten bevatten veel voorzieningen die het zakendoen gemakkelijker en tegen lagere kosten maken.

Vietnam als aantrekkelijke markt voor KMOs

Vietnam is een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Het is ook een knooppunt voor EU-bedrijven om productie- en exportfaciliteiten op te zetten, aangezien Vietnam een centrale locatie is binnen de ASEAN-landen.

De EU heeft nu preferentiële toegang tot een economie van bijna 100 miljoen inwoners met de snelst groeiende middenklasse in de ASEAN en een jonge en dynamische beroepsbevolking.

De handelsovereenkomst met Vietnam is de meest ambitieuze die de EU ooit met een ontwikkelingsland heeft gesloten. Door middel van deze handelsovereenkomst zal Vietnam zijn proces van integratie in de wereldeconomie.

De overeenkomst biedt ook Europese KMOs een concurrentievoordeel ten opzichte van KMOs buiten de EU die willen exporteren naar Vietnam.

Enterprise Europe Network wordt in Vietnam vertegenwoordigd door de Kamer van Koophandel en Industrie Frankrijk Vietnam. CCIFV behoort tot CCI France International. De Kamer bevordert de handels- en investeringsbetrekkingen met Vietnam.

Daarnaast is er ook een zeer dynamische bilaterale Kamer van Koophandel België-Vietnam, BeluxCham, die haar hoofdkantoor in Ho Chi Minh heeft en waarmee BECI bevoorrechte relaties onderhoudt.

Uw bedrijf heeft vragen over de handel met Vietnam en hoe kunt u profiteren van de vrijhandelsovereenkomst? Is uw bedrijf op zoek naar zakenpartners in Vietnam? Neem contact op met BECI/Enterprise Europe Brussels voor advies- en partnerondersteuning.

 

 

Wilt u ook uw expertise en ervaring delen over een onderwerp, een concept of een trend met de leden van Beci? Neem contact met ons om uw artikel te publiceren op al onze platforms!

BECI Community 23 juni 2023
Deel deze post
TAGS 
Archiveren