Digitale prospectie: China Online

7 november 2019 door
BECI Community

Destijds was het voor een KMO of een starter echt niet gemakkelijk om in China te gaan verkopen. Vandaag geldt e-commerce als een belangrijke toegangspoort tot wat ondertussen de grootste economie ter wereld is geworden in termen van koopkrachtpariteit1. China sleutelde trouwens zelf aan een open economie om zijn eigen export te vergemakkelijken. Vraag is hoe je kunt opvallen in een web met miljarden kliks per dag?  

 

Bijna 800 miljoen internetgebruikers die er dagelijks meer dan anderhalf uur aan besteden ... E-commerce platforms met soms 500 miljoen unieke klanten … De Chinese standaarden verklaren het belang van digitale marketing in winstgevende zakelijke relaties. De Europese kandidaat exporteur, die bekend is met de markten van Amazon en die vlot omgaat met Twitter, Facebook, LinkedIn, riskeert echter een ontnuchterende verrassing als hij de Chinese markt met dezelfde tools tracht te betreden. 

In tegenstelling tot wat wij hier gewoon zijn, grijpt de Chinese consument niet eerst naar een van de talloze zoekmachines (Baidu, Sogou, Soso, Qihoo 360 alles behalve Google !). Hij logt meteen in op gigantischemarketplaces’, lokaal heel beroemd en in onze landen nagenoeg onbekend (behalve misschien de benaming Alibaba, de moedermaatschappij van de meest efficiënte Chinese zoekmachines). Deze marktplaatsen lokken tientallen miljoenen consumenten aan, die uitdrukkelijk eerder online kopen dan in winkels. Taobao, TMALL, JD, Sunning, DangDang, Sasa, Ymatou... Sommige van die platforms claimen meer dan 500 miljoen gebruikers. Dit fenomenaal gegeven heeft ook een mindere kant: op zulke uitgestrekte marktplaatsen is een nieuwe aanbieder automatisch onbenullig. Er wacht hem een lange en steile weg!  

Een eerste stap is de creatie van een website, uiteraard in het Mandarijn, die via de voornaamste Chinese zoekmachines toegankelijk zal moeten zijn (vergeet Google). Deze website moet snel een minimum aan zichtbaarheid krijgen via actieve SEO, om hem toch iets beter te laten scoren in de zee van zoekresultaten. 

Tegelijk moet de bekendheid van het merk en het product bij de lokale doelgroep worden opgekrikt. Dit is van groot belang, in de Chinese sociale en handelscultuur. Zo creëert u idealiter een identiteit en een imago, beide positief en van fundamenteel belang om de algemene zichtbaarheid verder te ontwikkelen. Nu is het zo dat een succesvolle e-reputation niet zozeer voortvloeit uit de inhoud die het bedrijf verspreidt, maar ook en vooral uit de reacties van internetgebruikers op sociale netwerken, fora, opiniepagina’s enz. Onder andere Wechat, Weido, Little Red Book zullen dus uw vrienden moeten zijn. Dit geldt nog meer voor de Key Opinion Leaders (KOL) die daar actief zijn en die de zichtbaarheid kunnen vergroten … of het imago verbrijzelen met vernederende commentaar 

Al wie met digitale marketing te maken heeft, kent de toegevoegde waarde ervan, maar weet ook hoe tijdrovend deze discipline is. Relevante content creëren, een community benaderen en overtuigen dankzij ‘community management’, KOL’s (Key Opinion Leaders) en influencers bereiken, een kleine of grote ‘buzz’ doen ontstaan voor commerciële doeleinden, het imago van het bedrijf verbeteren, online marketing of reclamecampagnes inrichten, data inzamelen, onderzoeken en gebruiken … en dit alles bovendien in het mandarijn, wel ja dit ligt waarschijnlijk buiten bereik van de doorsnee KMO bedrijfsleider. De vele lokale bureaus gespecialiseerd in digitale marketing bieden wellicht een oplossing. Toch controleert u best hoe betrouwbaar die zijn. Deze nuttige informatie vindt u bij de Brusselse diensten die export ondersteunen. 

 

TOP 5 VAN DE SOCIALE NETWERKEN IN CHINA  

 

Wechat  :Een sociaal netwerk met 1 miljard gebruikers. Helpt bedrijven hun aanbod voor te stellen via geïntegreerde minitoepassingen. Laat gebruikers daarop reageren zonder van browser of applicatie te hoeven veranderen.

 

Weibo : Een “micro-blogging” van 430 miljoen maandelijkse gebruikers, is een soort Twitter. Dankzij uitgebreide functies is het mogelijk om berichten tot 10.000 karakters te schrijven. Vertegenwoordigt dus een belangrijke bron van informatie voor de Chinese samenleving, maar ook een essentieel communicatieplatform, waarop KOL’s en volgers zeer aanwezig zijn. 

 

 Zhihu : Zhihu is een online community die focust op geleerde leden met meer koopkracht dan communities op andere platforms. 

 

 

Little Red Book : Online community. Ook een zoekmachine waarvan de resultaten bestaan uit posts van gebruikers (bijna 800 miljoen geïdentificeerde inhoud-items, waarvan een groot deel te maken heeft met consumptie: aankooptips, trends, promoties, meningen…). En ten slotte een e-commerce platform (berichten kunnen worden afgesloten met een doorverwijzing naar een aankoopproces). 

 

 

 Douyin – Tiktok  : Douyin voor Chinezen, TikTok voor buitenlanders. Twee verschillende producten wegens de censuur. Zeer populaire apps (meer dan 1 miljard downloads voor beide), die creatieve videocontent aanbieden. Grote KOL gemeenschap, waaronder Chinese beroemdheden, gevolgd door hun talloze fans. Beroemd om zijn grootschalige marketingcampagnes. 

 

BECI Community 7 november 2019
Deel deze post
TAGS 
Archiveren