Hoe kunnen de EU-sancties in de wereld worden nageleefd?

25 april 2025 door
Beci Community

Sancties van de Europese Unie verspreiden zich snel over de hele wereld. Voor kmo's in Brussel kan inzicht in deze maatregelen en een nalevingsbeleid helpen om juridische en commerciële risico's te beperken. Wat betekent dit in de praktijk?

EU-sancties zijn een essentieel instrument van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU. Het heeft nu meer dan 40 wereldwijde sanctieregelingen met een breed scala aan beperkende maatregelen, variërend van gerichte individuele maatregelen (bv. bevriezing van tegoeden) tot meer omvattende sectorale benaderingen (gericht op financiering, handel, energie, enz.). Door de toenemende spanningen in de wereld nemen de beperkende maatregelen van de EU sneller toe. Beci vestigt de aandacht van Brusselse kmo's op de impact van sancties op hun internationale activiteiten en geeft richtlijnen voor het inschatten van risico's en het ontwikkelen van een sanctienalevingsbeleid.

Wat zijn sancties?

Sancties zijn maatregelen die de gebruikelijke commerciële en financiële betrekkingen met een land, entiteit of persoon beperken. Sancties kunnen alomvattend of doelgericht/beperkt zijn. Uitgebreide sancties kunnen zakelijke activiteiten met een land verbieden. Gerichte of beperkte sancties kunnen transacties met bepaalde bedrijven, groepen of personen verbieden. Sancties kunnen worden opgelegd door landen of groepen van landen (bijvoorbeeld de Europese Unie) in het kader van hun buitenlands of nationaal veiligheidsbeleid. Sancties kunnen de vorm aannemen van financiële beperkingen, in- en uitvoerverboden, bevriezing van tegoeden en activa en reisverboden.

Wat zijn de belangrijkste gevolgen van sancties voor kmo’s?

Sancties kunnen verschillende verboden handelingen omvatten, waaronder het uitvoeren van een transactie waarbij het eigendom van een entiteit of persoon op een sanctielijst betrokken is; het verstrekken van krediet of financiering aan een aan sancties onderworpen entiteit of persoon; of de in- en uitvoer van goederen, diensten of technologie naar en uit een aan sancties onderworpen land, entiteit of persoon in bepaalde sectoren.

Niet-naleving van sancties kan leiden tot civielrechtelijke, strafrechtelijke en administratieve aansprakelijkheid. Naast de juridische gevolgen ervan hebben sancties ook een reeks praktische gevolgen, waaronder commerciële verstoring, beëindiging van contracten, beperkingen op krediet- en/of markttoegang, moeilijkheden bij grensoverschrijdende betalingen en reputatieschade.

Wat kunnen kmo's doen?

Om te anticiperen op risico’s wordt kmo’s geadviseerd maatregelen te nemen om aan het sanctiebeleid te voldoen.

Risicobeoordeling

Stel een lijst op van alle gebieden waar het bedrijf actief is, de routes van verzending, herkomst en bestemmingen van producten, evenals alle goederen, diensten, technologieën en zakelijke partners die bij de activiteiten betrokken zijn om potentiële kwetsbaarheden te identificeren.

Nalevingsbeleid inzake sancties

Vaststelling van een beleid inzake de naleving van sancties door middel van protocollen op de volgende gebieden: betrokkenheid van het management, risicobeoordeling, interne controles, audit, opleiding.

Als een mogelijke overtreding wordt vastgesteld, onderneem dan actieve stappen om zelfrapportage te onderzoeken en te overwegen. Openbaarmakingen van dit type worden aangemoedigd en kunnen als verzachtend worden beschouwd.

EU Sanctions Helpdesk, een EU-helpdesk voor kmo’s

De Europese Commissie heeft het EU Sanctions Helpdesk-platform gelanceerd om Europese bedrijven te helpen bij het naleven van beperkende maatregelen of sancties die de Europese Unie wereldwijd heeft opgelegd.

De dienst biedt bijstand, middelen en gepersonaliseerde steun aan bedrijven, met name kmo’s die passende zorgvuldigheidscontroles op het gebied van sancties uitvoeren, zonder kosten voor bedrijven.

De gepersonaliseerde helpdesk biedt directe en individuele uitwisselingen met deskundigen om te helpen bij het uitvoeren van due diligence-controles op sancties.

https://eu-sanctions-compliance-helpdesk.europa.eu/support-service_en

Gidsen, voorbeelden van goede praktijken, nieuws zijn beschikbaar op het platform.

Lijsten en tools

EU-sanctiekaart: Een visuele kaart van de sanctiewereld van de EU, met links en aanvullende informatie over specifieke sancties die elk land treffen.

Scorebord van het EU-systeem voor toezicht op sancties: Updates over wijzigingen in EU-sancties tegen personen en groepen met cijfers en grafieken.

Geconsolideerde lijst van personen, groepen en entiteiten waarop financiële sancties van de EU van toepassing zijn: Volledige lijst van de meer dan 5.000 personen en entiteiten die onderworpen zijn aan financiële sancties en bevriezing van tegoeden.

Geconsolideerde lijst van personen voor wie op grond van EU-sancties reisbeperkingen gelden: Lijst gericht op inreisbeperkingen of reisverboden.

Bron: Europese Commissie en ICC

Als contactpunt van het Enterprise Europe Network voor Brusselse ondernemingen kunnen Beci en zijn Enterprise Europe Brussels-deskundigen aanvullende vragen in verband met sanctieregelingen beantwoorden. Neem contact op met Beci - Enterprise Europe Brussels voor informatie of advies.

Beci Community 25 april 2025
Deel deze post
Archiveren