Renovatie Leopold II–tunnel: begeleidende maatregelen vanaf 1 juli

21 juni 2018 door
BECI Community

Brussel Mobiliteit renoveert de Leopold II -tunnel. Gedurende het jaar is de tunnel tijdens de nachten van zondag tot en met donderdag gesloten voor alle verkeer. Tijdens de maanden juli en augustus zal de tunnel 24/24 afgesloten zijn voor alle verkeer voor drie opeenvolgende zomers (2018, 2019 en 2020).

Om de hinder enigszins te beperken worden heel wat begeleidende maatregelen genomen. Daaronder een aantal bovengrondse aanpassingen op de Keizer Karellaan en de Leopold II-laan. Deze maatregelen worden geleidelijk ingevoerd om op 1 juli in voege te gaan.

Tunnel in de zomer dag en nacht gesloten

Om de tunnel zoveel als mogelijk open te houden, werd een strikt werkschema uitgewerkt waarbij de tunnelsluitingen in tijd beperkt zijn. De werken begonnen op 1 mei 2018 en zullen maximaal 39 maanden duren. Overdag blijft de tunnel open want er wordt vooral ’s nachts gewerkt: van zondagnacht tot donderdagnacht, tussen 22 uur en 6 uur. Op vrijdag- en zaterdagnacht kunnen de auto’s nog steeds door de tunnel rijden. In juli en augustus wordt wel dag en nacht gewerkt en zal de tunnel overdag gesloten zijn.

VR

Naar Brussel komen

Tijdens de zomermaanden is de tunnel dag en nacht afgesloten. Er wordt veel hinder verwacht, ook op de alternatieve routes. Kies daarom zoveel mogelijk voor het openbaar vervoer of de fiets. Zowel de NMBS als de MIVB en De Lijn verhogen hun capaciteit in juli en augustus.

Met de auto

Wie met de auto naar Brussel moet, doet er goed aan de buurt van de Leopold II-tunnel te vermijden. Er zijn alternatieve routes voorzien, net als een pendelparking aan de Heizel met aansluiting op de metro. Er wordt ook aangeraden zoveel mogelijk te carpoolen.

Vlottere doorstroming

Om de sluiting van de Leopold II-tunnel in de zomermaanden enigszins op te vangen, worden enkele maatregelen genomen op de as Keizer Karellaan – Leopold II-laan.

Tegen 1 juli wordt het wegprofiel van de Keizer Karellaan richting centrum aangepast. Er komt een busbaan waarop ook hulpdiensten, taxi’s en motorrijders mogen rijden en een rijstrook voor personenwagens. Daarnaast komt een afgescheiden tweerichtingsfietspad. De busbaan blijft na de zomer behouden.

Staduitwaarts blijven twee rijstroken voor personenwagens behouden. Doel van deze maatregelen is de mensen aan te raden hun route aan te passen vanaf de Ring (R0) en om de impact op de omliggende wijken te verlichten.

VR

Rond het Elizabethpark

Rond het Elizabethpark en de Basiliek wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd om sluipverkeer in de wijken te vermijden en de doorstroming van inkomend verkeer te bevorderen. Er komt een busbaan in wijzerzin en een rijstrook voor personenwagens in tegenwijzerzin. Na de zomer wordt dit eenrichtingsverkeer weer afgeschaft.

VR

Sainctelettesquare

De Sainctelettesquare wordt ingericht als een rotonde met verkeerslichten. Door twee afslagstroken af te schaffen, kunnen blokkeringen vermeden worden. Op zowel de Keizer Karellaan als de Leopold II-laan worden de verkeerslichten aangepast voor een zo vlot mogelijke doorstroming zonder de veiligheid van overstekende voetgangers in gevaar te brengen

VR

Pendelparking

In de zomermaanden worden aan Parking C aan de Heizel 1 000 parkeerplaatsen ingericht als gratis pendelparking. Deze parking bevindt zich op 10 minuten stappen van metrostation Koning Boudewijn en van tramlijn 7. Tussen 6u30 ’s ochtends en 22u ’s avonds is een gratis pendeldienst met collectieve taxi’s voorzien tussen de parking en het metrostation.

VR

Alternatieve route

Inkomend verkeer rijdt best via de A12 om het noorden van het gewest te bereiken. Voor het zuiden van het gewest is de Industrielaan (Anderlecht) de aanbevolen route. Voor het uitgaand verkeer gelden dezelfde routes, aangevuld met de Ninoofsesteenweg (N8).

VR

2. Met het openbaar vervoer

Zowel de NMBS als de MIVB en De Lijn verhogen hun capaciteit in juli en augustus.

De trein

Verschillende treinen zorgen voor een goede verbinding met Brussel

  • L50A Gent – Aalst – Denderleeuw – Brussel: 8 treinen per uur
  • L50 Aalst – Jette – Brussel – Noord-Zuidverbinding: 3 treinen per uur
  • L50 Aalst – Jette – Brussel-Schuman: 1 trein per uur
  • L60 Dendermonde – Jette – Brussel Noord-Zuidverbinding: 3 treinen per uur
  • L50A – Zottegem: 3 treinen per uur
  • Bijkomende capaciteit en frequentie op de lijn S10 Dendermonde – Brussel – Aalst
  • Maximale capaciteit en frequentie op de lijnen S3 Zottegem – Brussel – Dendermonde en S4 Aalst – Schuman – Merode – Vilvoorde
  • Indien nodig kan de NMBS ook op lijn 60 Brussel – Dendermonde bijkomende capaciteit voorzien.

Metro, tram et bus

  • Op de vier metrolijnen wordt de frequentie of de capaciteit verhoogd
  • Voor de tramlijnen 19, 51 en 82 wordt de frequentie verhoogd
  • Ook voor de bussen 13, 14, 20, 49 en 87 wordt de frequentie verhoogd
  • De Lijn verhoogt de capaciteit of frequentie van lijnen 214 (Aalst – Asse – Brussel) en 355 (Liedekerke – Ternat – Groot-BIjgaarden – Brussel)

3. Met de fiets

Fietsers krijgen op de as Keizer Karellaan – Leopold II-laan een ononderbroken fietsroute vanaf de Ninoofsesteenweg (N8) en de Steenweg op Zellik (N9). Aan de kruispunten komen fietslichten om veilig oversteken mogelijk te maken. Op de Leopold II-laan wordt de zijrijweg ingericht als fietsstraat.

VR

 

Ombudsman van de werf

Johan Van Laer
Ombudsman Leopold II
+32 497 58 22 57

Informatiefolder

Informatiefolders kunnen per mail opgestuurd worden!
Vraag er één bij Ischa Lambrechts, onze Adviseur Mobiliteit: ila@beci.be.

In samenwerking met:

      

BECI Community 21 juni 2018
Deel deze post
TAGS 
Archiveren