WorkLAB: In de wereld na corona zal alles draaien rond vertrouwen tussen werkgever en werknemer

26 mei 2021 door
BECI Community

Koen Van Beneden was nog maar net aangesteld tot Countrymanager bij Hewlett-Packard (HP) Belgium of de deuren van het bedrijf gingen al op slot. “Ook wij moesten door de pandemie onze manier van werken herdenken, onder meer met nieuwe initiatieven rond interne communicatie. Telewerk was voor ons gelukkig niet echt nieuw. Al sinds de jaren zestig maakt het onderdeel uit van onze bedrijfscultuur.”

“In de wereld na corona zal alles draaien rond vertrouwen tussen werkgever en personeel. Bijna een op de zes bedrijven meet nog steeds de werktijd van werknemers die thuiswerken. Dat is niet werkbaar. De focus moet veel meer op resultaten liggen. Vertrouwen is meer dan ooit de hoeksteen van samenwerking.”

Volgens Van Beneden is inclusiviteit een van de grootste uitdagingen. “In de nieuwe situatie worden introverte mensen tijdens meetings nog meer weggeduwd door hun extraverte collega’s. Als je niet in dezelfde ruimte zit, is het moeilijker om te zien wie al dan niet vaak het woord neemt. Dat probleem pak je het best aan door het actief te benoemen. Als je vaststelt dat bepaalde mensen wat minder aan bod komen, vraag hen dan actief naar hun mening. Dat probeer ik tijdens virtuele meetings zo te doen.”

Hewlett-Packard staat de klanten actief bij in de digitale transformatie en  tekent the office of the future uit. “Hoe zal de werkplek van de toekomst er uitzien? Die vraag kan je heel ruim bekijken. Hoe gaan mensen hun werklocatie kiezen? Door toenemende robotisering en automatisering zal ons werk er helemaal anders gaan uitzien.”

“Op basis van al die factoren moeten bedrijven een hybride werkomgeving bouwen. Wij proberen in dat proces een inspirerende rol te spelen. Structuren die jaren gewerkt hebben, moeten plots plaats ruimen. Dat is de uitdaging van digitale transformatie.”

Digitale kloof

Het technologiebedrijf ziet voor zichzelf een taak weggelegd in het dichten van de digitale kloof. “De pandemie creëert twee klassen in onze maatschappij: mensen die wel of geen toegang hebben tot technologie. De laatste categorie heeft het steeds moeilijker om mee te kunnen met de evoluties. Wij proberen ervoor te zorgen dat iedereen thuis toegang heeft tot technologie. Zo willen we het onderwijs klaarstomen voor the class of the future. Wij zijn een van de grootste leveranciers voor het onderwijs.”

Studies tonen aan dat vijftig tot tachtig procent van de werknemers straks weer minder van thuis uit wil werken. “Telewerk heeft voordelen voor werknemers, maar de huidige situatie toont ook de tekorten aan. Een hybride kantoor lijkt de perfecte tussenoplossing. Werknemers zullen bewuster hun taakverdeling plannen, in functie vanop welke locatie ze die dag werken. Als werkgever moet je ervoor zorgen dat alle taken van overal probleemloos uitgevoerd kunnen worden. Werkgevers zullen meer aandacht moeten hebben voor de thuissituatie van de werknemer.”

De basis voor het hybride kantoor heeft HP al voor de pandemie gelegd. Telewerk was al ingekapseld in de dagelijkse werking. “Toch zijn we nog niet helemaal klaar. We hebben nog wat werk aan de winkel in het ondersteunen van de werknemers thuis. Op kantoor zouden we nog wat extra werkruimtes kunnen gebruiken.”

Technologie moest het voorbije jaar vooral in basisbehoeften van thuiswerkers voorzien, via onbeperkte toegang tot het netwerk en diverse tools. “Een volgende stap is dat we technologie gebruiken om de kwaliteit van het samenwerken te verhogen. Sommige werknemers gebruiken nog technologieën die niet meer eigentijds zijn. Dat is ook een verantwoordelijkheid van de werkgevers. Mensen moeten voor veel evidente zaken hun plan trekken. Een voorbeeld: er wordt te veel verondersteld dat iedereen thuis een printer heeft.”

Behoefte aan contact

Na de tweede periode van maandenlang verplicht telewerk in bedrijven waar dat mogelijk is, kijken veel werknemers ernaar uit om terug te keren naar hun kantoor. De afstand tot het bedrijf en de collega’s begint na twee lockdowns zwaarder door te wegen dan de meesten een jaar geleden vermoed hadden.

Volgens Mario Santy van het advieskantoor BDO vinden maar weinig mensen het aangenaam om vijf dagen per week thuis te werken. “Zij verwachten een terugkeer naar het kantoor zodra thuiswerk niet langer de norm is.”

Vorige zomer beleefden we daar een voorproefje van. Sommige bedrijven kozen voor een A- en een B-ploeg die elkaar niet ontmoetten. “Dat bleek niet zo goed te werken. Veel ondernemingen spraken de voorkeur uit dat weer alle werknemers elkaar op de werkvloer konden zien.”

De drang om opnieuw in professionele teams fysiek samen te komen is overal te horen. Kristel Minten, projectmanager bij specialist in human resources Acerta, geeft workshops over telewerk in bedrijven. “Ik hoor steeds vaker dat mensen het verplichte thuiswerk beu zijn en behoefte hebben aan contact met de collega’s.”

Vanuit de bedrijven klinkt eveneens een toenemende vermoeidheid. “De veerkracht van de medewerkers komt onder druk te staan”, zegt Marleen Verstraete, bestuurslid bij HRPro.be, de vereniging van professionals in human resources in België.

Tachtig procent van de werkgevers maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van de medewerkers. “Het zal goed zijn als ze weer naar kantoor kunnen komen”, zegt Verstraete. “Maar we zullen niet direct van nul naar honderd procent kantoorwerk gaan.”

De regels voor thuiswerk zullen allicht pas herzien worden met het laatste pakket versoepelingen. Heel wat bedrijven hebben nu al beslist om hun personeel stapsgewijs naar kantoor te laten terugkeren. Daarmee hopen ze de cohesie van hun teams te versterken.

Ontdek een nieuwe werk wereld dit 16 november! Info & registraties

BECI Community 26 mei 2021
Deel deze post
TAGS 
Archiveren