Het nieuwe (para-)fiscale regime van auteursrechten, dat sinds 1 januari 2023 van kracht is, roept nog verschillende vragen op. Deze vragen hebben betrekking op de impact op de IT-sector, de huidige richtlijnen van de fiscale administratie en de rulingdienst, de mogelijkheden om een beloningsbeleid in te voeren dat vergoedingen voor auteursrechten omvat (en de mogelijke risico's die daarmee gepaard gaan), alsook het bestaan van alternatieve beloningsstrategieën.
Meer in het algemeen vraagt het nieuwe systeem om een aantal overwegingen op het gebied van personeelsbeleid, vooral met betrekking tot het aanwervings- en retentiebeleid. In sommige ondernemingen kan een uitgebreide herziening van het huidige beloningsbeleid op zijn plaats zijn.
Sinds 2008 genieten inkomsten uit auteursrechten een bijzonder gunstige fiscale behandeling.
In de praktijk worden inkomsten uit de overdracht van auteursrechten beschouwd als roerende inkomsten en belast tegen een forfaitair tarief van 15% tot een bepaalde grens (73.070 euro voor het belastingjaar 2024). Boven deze drempel worden ze in principe beschouwd als beroepsinkomsten.
Maar dat is niet alles. Het belastbare bedrag, onderworpen aan het 15%-tarief, wordt berekend na aftrek van een forfaitaire onkostenvergoeding. Dit resulteert in een effectief belastingtarief tussen 7,5% en 12%.
Het is nu meer dan een jaar geleden dat de wetgever dit belastingregime hervormde in een poging om het toepassingsgebied ervan te beperken.
Waarom deze hervorming? Omdat het fiscale regime van de auteursrechten de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen en zich over een groot aantal sectoren heeft verspreid, zijn de Belgische autoriteiten van oordeel dat het te veel wordt gebruikt als een aantrekkelijke vorm van beloning voor veel werknemers.
Fiscale behandeling tot eind 2022
Tot het einde van 2022 genoten alle inkomsten uit de overdracht of concessie van werken beschermd door auteursrechten, naburige rechten of licenties zoals bedoeld in boek XI van het Wetboek van Economisch Recht (WER) van een gunstige fiscale behandeling.
Nieuw belastingstelsel van toepassing vanaf 2023
Sinds 1 januari 2023 verwijst het nieuwe fiscale regime voor auteursrechten specifiek naar auteursrechten, naburige rechten en licenties zoals vermeld in Titel 5 van boek XI van het WER.
Bovendien moeten de betreffende rechten nu betrekking hebben op originele literaire of artistieke werken of op prestaties van uitvoerende kunstenaars of artiesten (zoals vermeld in Titel 5 van het WER). Het is belangrijk op te merken dat deze rechten moeten worden overgedragen met het oog op hun daadwerkelijke exploitatie of gebruik.
Daarnaast geldt nog een extra voorwaarde. De betrokkene moet nu ofwel in het bezit zijn van een kunstenaarsattest, ofwel zijn rechten overdragen aan een derde partij voor doeleinden zoals openbare mededeling, uitvoering of openbare vertoning, of reproductie.
Verder wordt naast het huidige plafond voor auteursrechten een tweede plafond ingesteld, gelijk aan 30% van het totale inkomen van de ontvanger wanneer de auteur ook wordt betaald voor professionele diensten. Tijdelijk werd/wordt dit percentage verhoogd naar 50% voor 2023 en 40% voor 2024.
Ten slotte wordt een laatste beperking ingesteld wanneer de betrokkene in de afgelopen vier jaar vergoeding voor de overdracht van auteursrechten heeft ontvangen waarvan het gemiddelde bedrag het geldende plafond voor het betreffende inkomstenjaar overschrijdt. In dat geval worden de auteursrechten van het lopende jaar belast tegen de progressieve tarieven (tot ongeveer +-53,5%) als professionele inkomsten.
Sociale zekerheid
Tot 2022 waren de vergoedingen voor de overdracht van auteursrechten die aan werknemers werden betaald in principe onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen.
Sinds 2023 kunnen deze vergoedingen voor de overdracht van auteursrechten die door een werknemers worden ontvangen, onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld zijn van socialezekerheidsbijdragen.
Sylvie Dumortier, Tax Partner at Claeys & Engels
Justin Lennertz, Attorney – Associate at Claeys & Engels | Tax law
Wilt u meer weten? Sylvie Dumortier en Justin Lennertz zullen deze aspecten in detail bespreken tijdens het seminar op 11 juni 2024. Ze zullen deelnemers helpen om het nieuwe belastinglandschap rondom auteursrecht te begrijpen en zich aan te passen aan deze fiscale veranderingen.