Het 303030 – City Climate Challenge initiatief

15 september 2020 door
BECI Community

Eerste ronde van Sprint Sessions – City Climate Challenge

Het zit erop! Het 303030 – City Climate Challenge-initiatief heeft zijn eerste ronde van Sprint Sessions afgerond, met enkele interessante resultaten. De werkgroep Energetic Performance of Buildings” is de eerste voltooiing van een reeks intensieve werkzaamheden tussen 7 bedrijven met één enkel doel: de vermindering van de CO2-uitstoot in Brussel. De intensieve digitale ontmoetingen resulteerden in een interessant eerste prototype, namelijk een tool die mede-eigenaren moet ondersteunen bij hun zoektocht naar duurzame alternatieven voor hun energie-intensieve gasketels. 

 

In Brussel zijn residentiële gebouwen verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de directe CO2-uitstoot. In Brussel hebben tot dusverre slechts 1,7% van de huizen en 8,9% van de appartementen een energiescore behaald die in overeenstemming is met de doelstelling voor 2050. Om de energierenovatie van gebouwen te versnellen, heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een ambitieus plan gelanceerd om de energietransitie waar te maken. Naast andere maatregelen zal het komende decennium het einde van stookolieverwarmingsinstallaties zien (2025). Het Brusselse plan voorziet ook in het bepalen van de toekomst van aardgasinstallaties na 2030. 

 

Een ambitieus plan…

Een ambitieus plan is natuurlijk niet voldoende om de doelstellingen te bereiken. Residentieel vastgoed blijft vaak in handen van particulieren die niet noodzakelijk de middelen hebben om hun eigendommen te renoveren volgens de hoogste emissienormen. Hier ligt de grootste uitdaging: hoe kunnen eigenaars van woningen worden overtuigd en aangemoedigd om hun CO2-uitstoot te verminderen binnen ‘redelijke’ budgettaire grenzen? Concrete oplossingen moeten naar de consument worden gebracht, zodat deze een weloverwogen beslissing kan nemen. Welke alternatieven zijn er voor de stookolieketel? Is het nog de moeite waard om te investeren in een aardgasinstallatie als deze na 2030 ook wordt verboden? Zijn de alternatieve oplossingen tegelijkertijd ook niet duurder? 

 

In het kader van het project 303030 – City Climate Challenge hebben Engie, BNP Paribas Fortis, Smovinde confederatie bouw van het Brussels Hoofdstedelijk GewestSibelga, VINCI Facilities en Hack Belgium LABS hun krachten gebundeld om een ​​concrete oplossing te ontwikkelen, het resultaat? een tool die mede-eigenaren moet ondersteunen bij hun zoektocht naar duurzame alternatieven voor hun energie-intensieve gasketels. 

 

Hoewel er informatie en oplossingen beschikbaar zijn, lijkt het erop dat consumenten het moeilijk vinden om deze te verzamelen en te verwerken – vanwege de hoeveelheid en het technische karakter ervan. Dit one stop shop” middel zal de eigenaar, huurder of vastgoedbeheerder begeleiden bij de meest geschikte oplossingen voor de renovatie / vervanging van hun ketel, waarbij de ter beschikking gestelde energiebonussen worden geïntegreerd. 

 

Wat zijn de volgende stappen? 

De werkgroep ontdekte het potentieel van de tool die ze hebben verkend, maar tegelijkertijd ook dat de uitvoering ervan niet eenvoudig is – de verdere ontwikkeling ervan zou een nauwe samenwerking vereisen tussen actoren in de publieke en private sector. De bedoeling is nu om het project verder te laten ontwikkelen door de juiste vragen te stellen: wat is de economische levensvatbaarheid ervan? Op welk publiek is het project gericht? Welke partnerschappen zijn essentieel? 

 Ondertussen blijven de 303030 partners verder werken om nieuwe duurzame economische modellen te ontwikkelen. Het volgende werk zal dus enerzijds gericht zijn op de bouwsector en anderzijds op mobiliteit. In feite gaat het streven naar ecologische excellentie in gebouwen hand in hand met een andere manier van denken over mobiliteit. 

 

Bent u een bedrijf, kmo, starter, … en wilt u deelnemen aan de collectieve inspanning om de CO2-uitstoot in Brussel te verminderen? Neem contact op met het 303030-team. 

  

Het project 303030 – City Climate Challenge is een initiatief dat BECI in 2019 lanceerde in samenwerking met Brusselse bedrijven. Zo streeft de particuliere sector ernaar om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 30% te verminderen door middel van 30 samenwerkingsprojecten. 

Renovation-Strategies-EU-BPIE-2014 (1)

in ESG
BECI Community 15 september 2020
Deel deze post
TAGS 
Archiveren