Inne Mertens, CEO van Sibelga: “Vrouwen mogen hun waarde niet onderschatten!”

11 maart 2024 door
BECI Community

Inne Mertens staat sinds twee jaar aan het roer van Sibelga. Ze groeide op en studeerde in een grotendeels door mannen gedomineerde wereld. Zo leerde ze zich te focussen op haar vaardigheden en ontwikkelde ze de nodige vastberadenheid om zichzelf te bewijzen. “Blijf trouw aan jezelf en durf!” Zie daar haar boodschap aan vrouwen die ondernemer willen worden of die een leidinggevende functie gaan bekleden.

Inne Mertens volgde een opleiding tot burgerlijk ingenieur elektrotechniek en begon haar carrière bij Electrabel. Daarna vervoegde ze als Directeur Marktbeheer en Klanten het directiecomité van ORES, de grootste distributienetbeheerder in Wallonië. In februari 2022 trad Inne Mertens in dienst bij Sibelga als Algemeen Directeur van de Brusselse distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas.

Wat betekent leiderschap in een bedrijfsomgeving?

“Die vorm van leiderschap definieer ik als de visie van het bedrijf belichamen, medewerkers inspireren, teams motiveren en het goede voorbeeld geven door een richting te bepalen. Het betekent ook jezelf omringen met bekwame mensen, eventueel bekwamer dan jezelf, om een dynamiek van leren en collectieve groei op gang te brengen. Bovendien moet een goede leider de gevoelens van zijn of haar team kunnen begrijpen en daarnaar handelen om een klimaat van vertrouwen en motivatie in stand te houden”.

Is het anders voor vrouwen?

“Naar mijn mening hanteren vrouwen misschien een meer intuïtieve benadering van besluitvorming. Daarbij houden ze niet alleen rekening met rationele gegevens, maar ook met hun intuïtie. Dit kan besluitvorming een extra dimensie geven. Beslissingen durven nemen op basis van intuïtie en die benadering in evenwicht brengen met rationele analyse, kan de weg effenen naar uitgebreidere keuzes beter aangepast aan de ingewikkelde situaties die je in het bedrijfsleven tegenkomt.”

Hoe voelt het om een vrouwelijke leider te zijn in een overwegend mannelijke sector als energie?

“Ik groeide op met drie broers. Van jongs af aan was ik gewend om in een grotendeels mannelijke omgeving te werken. Deze dynamiek heeft ontegensprekelijk mijn perceptie van de beroepswereld bepaald en mijn studiekeuzes beïnvloed. Daarom koos ik ervoor om ingenieur te gaan studeren. In deze sector ben ik me altijd bewust geweest van de mannelijke dominantie. Maar ik heb genderoverwegingen nooit in de weg laten staan van mijn ambities of mijn kansen laten beperken.

Ik concentreerde me op mijn troeven, mijn vaardigheden en mijn visie, nooit op mogelijke hindernissen die te maken zouden hebben met mijn geslacht. Uiteindelijk zijn het mijn acties, resultaten en vastberadenheid die mijn succes bepalen, niet het feit dat ik een vrouw ben.“

Heb je te maken gehad met stereotypen over vrouwelijk leiderschap?

“Soms heb ik het gevoel dat een vrouw die emotioneel reageert – bijvoorbeeld boos wordt tijdens een vergadering – anders wordt geïnterpreteerd dan wanneer een man zich op die manier gedraagt.

Als een vrouw onder andere frustratie of woede uit, kan ze als ‘hysterisch’ of ‘overdreven emotioneel’ worden bestempeld, terwijl een man in dezelfde situatie als ‘gepassioneerd’ of ‘vastberaden’ zou worden beschouwd. Die dubbele standaard is een schadelijk stereotype dat de doorstroom van vrouwen naar leidinggevende posities kan dwarsbomen.

Vandaar het belang om dergelijke stereotypen te herkennen en te deconstrueren. Want zo creëer je een meer rechtvaardige en inclusieve werkomgeving, waar vrouwen worden beoordeeld op hun vaardigheden, prestaties en leiderschap, en niet vanuit vooringenomen genderstereotypen“.

Welk advies zou je geven aan een vrouw die op het punt staat een leidende functie in een bedrijf te gaan vervullen?

“Blijf allereerst authentiek. Blijf trouw aan jezelf en probeer niet het gedrag of de leiderschapsstijl van anderen na te apen, ongeacht of het nu mannen of vrouwen zijn. Authenticiteit wekt vertrouwen en versterkt de relatie met medewerkers.

Ik zou ook zeggen: “Durf!” Vrouwen zijn soms te bescheiden of aarzelen om initiatief te nemen. Wees vooral niet bang om jezelf te laten zien, berekende risico’s te nemen en kansen te grijpen als die zich voordoen. Onderschat je waarde niet en durf je ideeën en meningen te uiten. Laat jezelf gelden en toon je leiderschap op een assertieve manier”.

Speel je direct of indirect een rol bij aanwervingen en zorg je voor een zeker evenwicht (met name wat gender betreft)?

“In ons wervingsproces geven we de voorrang aan vaardigheden. Tegelijkertijd hechten we veel waarde aan diversiteit, inclusief genderevenwicht. We moedigen sollicitaties van vrouwen actief aan, hoewel we de uitdagingen in sommige van de meer traditioneel mannelijke beroepen erkennen. Ons doel blijft om een inclusieve omgeving te creëren waar iedereen, man én vrouw, de kans krijgt om zich te ontplooien.”

 

Propos recueillis par

Julien Semninckx

in ESG
BECI Community 11 maart 2024
Deel deze post
TAGS 
Archiveren