Het uitstelvirus, een van de oorzaken van chronische stress?

1 maart 2019 door
BECI Community

We kennen allemaal het gezegde “Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen”.

Dit is nog nooit zo waar geweest, in ons dagelijks leven waar organisatie het sleutelwoord is om tijd vrij te maken voor onszelf!

Wie heeft bij het doorlopen van zijn werklast aan het begin van de dag nooit de neiging gehad om saaie en moeilijke taken uit te stellen? En later? Wel dan gebeurt er iets onverwachts, dat uw tijd en energie in beslag neemt. U slaagt er niet in om de uitgestelde taken uit te voeren, of dan zeer onvolledig. Alles loopt uit de hand. Paniek! Het toppunt is wanneer u de onverwachte gebeurtenis van het onheil beschuldigt! Daarmee zorgt u niet echt voor een bewustwording.

Stress genoeg. Nu, een vleugje stress geeft soms de nodige kick, maar net als bij alcohol schaadt overmaat de gezondheid. Herhaaldelijke stress put u volledig uit! Symptomen zijn chronische vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapstoornissen … Kortom, u gedraagt zich als een woedende, in het nauw gedreven beer! Uw enige toevluchtsoord vindt u uiteindelijk nog in deze ogenschijnlijk opwindende momenten van stress. Welkom in de spiraal van de chroniciteit.

Bestaat er een wondermiddel om met dit verdomde uitstelvirus om te gaan en het permanent uit te roeien?

 

Ja, dit middel zit in ons! Wat ons het meest opvrolijkt, is het gevoel van een efficiënte dag. Dit kan echter niet door alleen het aangename te doen! Anders is het terug naar af: uitstellen en saaie taken die achterblijven. Wat dan wel? Onze geest bedriegen. Dat kan heel eenvoudig.

Waarom beginnen we ons werk niet met het minst aangename? Als deze taken voorbij zijn, kunnen we de rest van de dag besteden aan interessante, motiverende en spannende activiteiten … En klaar is kees! We hebben onze geest afgeleid. Geen overwerk, geen gemopper noch donkere wolken boven ons hoofd. De dag eindigt in totale rust en we genieten van onze vrije tijd.

En eerlijk gezegd, dat soort virus willen we allemaal wel oplopen: “zelfgenoegzaamheid”!

Wanneer worden er in de zorginstellingen “zelfgenoegzaamheidseenheden” in het leven geroepen? Gegarandeerd succes!

BECI Community 1 maart 2019
Deel deze post
Archiveren