Een uurtje sport op het werk aanbieden is mogelijk, toegankelijk ... en het verandert alles. Concentratie, energie, teamgeest: is samen zweten net zo goed als samen werken? Bénédicte Fievez, een bedrijfssportcoach, ziet de effecten elke week. Een getuigenis ter illustratie.
Cardio, pilates, Zumba of spieropbouw: steeds meer bedrijven nemen fysieke activiteit op in de routines van hun teams. Het idee is om werknemers een actief intermezzo in hun dag te bieden, meestal rond de middagpauze, om in beweging te komen, even op adem te komen ... en beter te werken. "Je bent een uur lang in je lichaam, niet in je hoofd", zegt sportcoach Bénédicte Fievez, die al enkele jaren lessen geeft bij Beci en elders. Het resultaat: meer energie, een betere concentratie en vaak een rustigere werkomgeving.
Een collectieve dynamiek die deugd doet
Bénédicte, een ervaren coach die al een aantal jaren werkt in bedrijven zoals ING, ExxonMobil en zelfs het Brussels Parlement, wijst erop dat sport op het werk verder gaat dan individueel welzijn: "In een vergaderzaal deel je niet dezelfde dingen als tijdens een sportsessie. Het brengt mensen samen en doorbreekt de muren tussen afdelingen. Er is een sterk teameffect." Ze voegt eraan toe: "Na een les vertellen mensen me dat ze beter slapen en zich meer geconcentreerd voelen," lacht Bénédicte. "Er is een onmiddellijk effect op je humeur, dankzij de endorfine die je aanmaakt tijdens een sportsessie!" Een feit dat wordt bevestigd in de praktijk en wordt gestaafd door de cijfers.
Volgens een onderzoek dat Decathlon in 2023 uitvoerde over sport op kantoor, gaf 88% van de ondervraagde bedrijven positieve effecten aan op het welzijn en de samenhang binnen de groep. Uit de laatste barometer van sport op het werk (uitgevoerd door de Franse mutualiteiten Harmonie Mutuelle & Amaury Sport Organisation, 2024) blijkt dat 94% van de werknemers die deelnemen aan fysieke activiteiten op het werk een verbetering van hun fysieke gezondheid meldt en 91% van hun mentale gezondheid. 89% vond het aanbieden van sport op het werk een teken van erkenning en 86% vond dat het hun stress verminderde (een cijfer dat stijgt tot 89% bij vrouwelijke werknemers).
Betaalbaar beginnen
Heb je een dure infrastructuur of een speciale sportschool nodig om sport in het kantoorleven te integreren? "Helemaal niet", zegt de voormalige buikdanseres. "Een vergaderzaal is genoeg en zelfs zonder apparatuur kun je al veel doen". Volgens haar is het belangrijkste om de mogelijkheid te bieden: "Het enige wat je nodig hebt is een geschikt tijdstip en een gemotiveerde coach. Het is niet moeilijk te organiseren en de voordelen zijn duidelijk". Sommige bedrijven financieren de sessies volledig, terwijl andere een symbolische bijdrage leveren. Het model is flexibel, maar het doel blijft hetzelfde: een ruimte bieden om samen te bewegen, zonder druk. "Het is een moment waarop hiërarchieën vervagen en iedereen er is om zich goed te voelen."
Wat als de oplossing voor welzijn niet per se zou liggen in staande bureaus of wellness-apps, maar in een gezamenlijke sportsessie in de ruimte ernaast? De cijfers en de glimlachende gezichten na een Zumbales laten zien dat samen zweten meer dan ooit zin heeft.