[gast artikel]
Met meer dan 53 miljoen ton e-afval dat elk jaar wereldwijd wordt geproduceerd, vormt het effect van technologie op onze planeet een bedreiging voor de volgende generatie en zullen wij de gevolgen ondervinden als wij niet verantwoordelijk handelen. E-afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld, en volgens de voorspellingen zal dit cijfer tegen eind 2050 zijn verdubbeld.
Wat is AEEA of afgedankte elektrische en elektronische apparatuur?
Elektrisch en elektronisch afval verwijst naar producten die niet langer gewild zijn, niet meer werken of het einde van hun nuttige levensduur hebben bereikt. Dit afval kan langdurige gevolgen hebben voor het milieu. Bij onjuiste verwijdering (verbranding of storten op stortplaatsen in plaats van hergebruik of recycling) kunnen giftige stoffen zoals lood, cadmium of kwik, die vaak voorkomen in elektronische producten, de bodem, het water en de lucht verontreinigen.
Recycling is niet langer een afdoende oplossing voor de duurzame verwijdering van e-afval. Om de opwarming van de aarde collectief te bestrijden, is hergebruik nu een noodzaak om de planeet te beschermen. De meeste van uw AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur) is waardevol en mits vernieuwing kan het worden gedistribueerd naar maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen.
De kansenkloof tussen degenen die toegang hebben tot technologie en degenen die dat niet hebben, wordt steeds groter. De digitalisering van ons leven stijgt sinds de Covid-crisis in een ongekend tempo. Circular.brussels wil de digitale kloof overbruggen door een specifieke en kwetsbare doelgroep een veilige en naadloze toegang te bieden tot computerapparatuur tegen betaalbare prijzen.
Op zoek naar een eenvoudige manier om van uw ongebruikte computerapparatuur vanaf te geraken?
Heeft u zich ooit afgevraagd wat u met uw oude computer moet doen? Misschien heb je eraan gedacht om het te recycleren omdat het “de beste oplossing” lijkt om je bureau te ontruimen. Of misschien heb je eraan gedacht om het in je kast te bewaren omdat je het misschien “ooit nodig hebt”. Hoewel deze ideeën een snelle oplossing lijken, lossen ze het probleem niet op.
Indien uw computer het einde van zijn levensduur heeft bereikt, kan dit materiaal met de hulp van de technici van Circular.brussels een tweede leven krijgen om te helpen bij :
- Scholen die niet over de middelen beschikken om hun leerlingen digitale vaardigheden bij te brengen
- Organisaties zonder computerapparatuur of digitale middelen.
- Mensen op zoek naar een baan
Het zal u misschien verbazen, maar uw computer recyclen is niet de beste oplossing. Volgens een recente studie belandt 40% van de gerecyclede elektronica op de stortplaats en lekker er gevaarlijke stoffen weg naar het milieu!
Hoe kunt u controleren of uw gegevens veilig zijn gewist of vernietigd zijn en hoe kunt u voorkomen dat gevoelige gegevens uitlekken?
Vos données confidentielles et sensibles sont sauvegardées sur divers appareils tels que PC, PC portables, serveurs, smartphones et tablettes et elles peuvent également se trouver sur des appareils auxquels on ne pense pas immédiatement, tels que photocopieuse, imprimantes, appareils photo numériques, …
Uw vertrouwelijke en gevoelige gegevens staan op verschillende apparaten, zoals pc’s, laptops, servers, smartphones en tablets, en mogelijk ook op apparaten waar u niet meteen aan denkt, zoals fotokopieerapparaten, printers, digitale camera’s, enz.
Het wissen van gegevens verloopt volgens een traceerbare procedure van A tot Z: vanaf de vertrouwelijke en veilige inzameling van de datadragers tot de daadwerkelijke verwijdering van de gegevens.
Als u uw computerapparatuur doneert, vraag dan altijd om een certificaat van gegevensverwijdering!
Wilt u helpen elektronisch afval te verminderen?
Neem contact op met Circular.brussels of een andere organisatie die gespecialiseerd is in het beheer van elektronisch afval voor de inzameling van uw afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Circular.brussels haalt GRATIS uw AEEA op!
Circular.brussels is een sociale non-profitorganisatie die gelijke toegang tot kansen creëert door vernieuwd computermateriaal ter beschikking te stellen voor lokale gemeenschapsorganisaties. Wij streven ernaar elektronisch afval niet op stortplaatsen te laten terechtkomen en zo de uitstoot van koolstofdioxide in de atmosfeer te verminderen.
Onze sociale en milieu-impact
Sinds 2019 heeft Circular.brussels talrijke sociale en educatieve projecten in België gesteund. We hebben meer dan 5000 laptops en computers geleverd aan educatieve en sociale organisaties. Door uw ongewenste computerapparatuur te doneren, zet u uw e-afval om in kansen!