EMERALD

Migrantarbeiders versterken voor een duurzame toekomst: bij- en omscholing voor groene en digitale jobs 

Beci is partner in het door de EU gefinancierde project van Erasmus+ genaamd EMERALD, dat inzet op de bij- en omscholing van migrantarbeiders in de groene en digitale economie via modellen van publiek-private samenwerking.

De groene en digitale transities creëren nieuwe werkgelegenheidskansen in heel Europa. Tegelijkertijd zorgen demografische veranderingen en arbeidskrapte ervoor dat het cruciaal is om te investeren in de vaardigheden en het potentieel van buitenlandse werknemers die al in de EU wonen.

Het EMERALD-project verbindt landen in Europa om in te spelen op de groeiende vraag naar groene en digitale vaardigheden door op maat gemaakte bij- en omscholingstrajecten te ontwikkelen voor migranten.

Voor wie is het project bedoeld?

Voor migrantarbeiders en werkloze migranten die nood hebben aan bij- of omscholing en interesse hebben in het verwerven van groene of digitale vaardigheden in België, Bulgarije, Kroatië, Frankrijk, Italië en Spanje.

Wat we doen

EMERALD richt zogenaamde re-skilling labs op, in samenwerking met werkgevers, opleidingsverstrekkers en overheidsinstanties. Deze lokale publiek-private samenwerkingen ontwerpen opleidingspaden die inspelen op de (soms uiteenlopende) noden van zowel werkgevers als migrantarbeiders. Deze labs vormen het belangrijkste instrument van het project om de vaardighedenskloof aan te pakken die ontstaat door de dubbele transitie (groen en digitaal), en tegelijkertijd bij te dragen aan een inclusievere arbeidsmarkt (sociale transitie) – samen vormen ze de drievoudige transitie.

Wat we willen bereiken

  1. Een gevalideerd publiek-privaat samenwerkingsmodel ontwikkelen voor de bij- en omscholing van migrantarbeiders in de groene en digitale sectoren;
  2. De inzetbaarheid van migrantarbeiders en werkloze migranten vergroten via inclusieve opleidingsmogelijkheden en individuele begeleiding;
  3. De groene, digitale én sociale transitie ondersteunen door het model breder te verspreiden en toe te passen bij andere kwetsbare doelgroepen.

Onze aanpak

Projectpartners

Het project wordt gedragen door 14 organisaties uit 6 landen, waaronder werkgeversorganisaties zoals kamers van koophandel, opleidings- en begeleidingsinstanties voor werkzoekenden (met een focus op migranten), en experts op het vlak van onderzoek en communicatie.

België

Bulgarije

Kroatië

Frankrijk

Italië

Spanje


Dit project wordt gefinancierd door het Europees Uitvoerend Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) van de Europese Unie. De steun van de Europese Commissie aan deze publicatie houdt geen goedkeuring in van de inhoud. De standpunten weerspiegelen uitsluitend die van de auteurs. De Commissie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het gebruik van de hierin opgenomen informatie.



Ekaterina Clifford

            Contact